V Řecku "bude brzo 70 000 uprchlíků"

28. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Aténský ministr pro migraci uvedl, že bude nutno brzo použít armádu

V Řecku brzo uvízne až 70 000 uprchlíků, konstatovala řecká vláda a dodala, že bude zřejmě nutno k řešení krize použít armády. Zároveň varoval šéf imigrační strategie Evropské unie, že hrozí, že se situace stane nezvládnutelnou, pokud nezačnou členské země EU "přijímat svou odpovědnost".

"V nadcházejícím měsíci přijde 50 000 - 70 000 lidí a pak, doufám, se proud uprchlíků zastaví," řekl řecký ministr pro migraci Janis Mouzalas. Uvedl, že pro pomoc uprchlíkům bude muset být zaktivována armáda. "Nyní jí používáme ke stavbě táborů a center a k distribuci pootravin, zítra, nevím, asi budeme používat i armádní vozidla a používat armády i pro některé další služby."

Jedenáctimilionové Řecko má moderní historii vojenské diktatury a levicová vláda nechtěla dávat armádě v uprchlické krizi výraznější roli. V neděli uvízlo v Řecko 22 000 lidí a asi 6000 lidí je na uzavřené makedonské hranici.

Mouzalas vyjádřil optimistický názor, že Řecko uprchlickou krizi zvládne. Naproti tomu komisař EU pro migraci Dimitris Avramopulos varoval před bezprostřední humanitární krizí, pokud bude 28 členských zemí EU "dále pokračovat v jednostranných akcích".

"Už nemá cenu nikoho obviňovat. Musíme prostě udělat všechno, co je v našich silách, abychom situaci zvládli," řekl Avramopulos.

"V Německu jsme se rozhodli, že musíme Řecko podpořit," řekl berlínský velvyslanec v Aténách Peter Schoof.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble naznačil, že mocní Evropy jsou ochotni zmírnit ekonomické podmínky pro Řecko, které nyní zápolí nejen s politikou ostrých škrtů, ale i s uprchlickou krizí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7655

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2016