Merkelová: Nemůžeme dovolit, aby se Řecko propadlo do chaosu

29. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka obhajovala svůj postoj vůči uprchlíkům a zdůraznila, že Evropa musí najít "kolektivní způsob" jak uprchlický problém vyřešit

Angela Merkelová varovala, že evropské země si nemohou dovolit uzavřením svých hranic, aby pokračující uprchlická krize uvrhla zadlužené Řecko do chaosu.

Očekává se, že v nadcházejících dnech uvízne v Řecku až 70 000 uprchlíků. Merkelová varovala, že nedávno finančně zachráněná aténská vláda bude ochromena velkým počtem uprchlíků přicházejících z válkou zničených oblastí Blízkého východu a Afriky.

"Opravdu si vážně myslíte, že všechny eurostáty, které minulý rok tak intenzivně usilovaly o udržení Řecka v eurozóně - a my jsme byli ti nejpřísnější - mohou o rok později dovolit, aby se Řecko propadlo do chaosu?" řekla v německé televizi ARD.

Merkelová také hájila svou politiku otevřených dveří pro migranty a odmítla jakýkoliv limit na počet uprchlíků, přicházejících do Německa, navzdory konfliktům v její vládě.

Dodala, že neexistuje žádný "plán B" vedle jejího plánu omezit počet přicházejících uprchlíků prostřednictvím spolupráce s Tureckem a varovala, že pokud by Německo uvalilo limit na počet uprchlíků, které přijímá, veškeré úsilí o tuto spolupráci by se rozložilo.

"Někdy si také zoufám. Někdy jdou věci příliš pomalu. V Evropě existuje příliš mnoho konfliktních zájmů," řekla Merkelová v televizi. "Avšak je mojí zatracenou povinností udělat všechno, aby Evropa nalezla kolektivní řešení."

"Na našem prahu je tolik násilí a zoufalství," řekla. "Co je dlouhodobě správné pro Německo?" Udržet Evropu pospolu a projevovat lidskost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7585

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2016