Vládnoucí britská Konzervativní strana byla pohnána k soudu za podvádění při volbách

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Oficiální britská Volební komise, která dohlíží na legální průběh voleb, pohnala dnes britskou Konzervativní stranu před soud za porušování předpisů o výdajích na předvolební kampaň.

Volební komise požádala britský High Court, aby donutil Konzervativní stranu vydat jí k tomu příslušné informace, poté, co to šéfové strany odmítli udělat.

Devět britských regionálních policejních sil zahájilo proti Konzervativní straně vyšetřování za volební podvody. Vyšlo totiž najevo, že konzervativci vozili do citlivých volebních okrsků k doplňovacím i k všeobecným volbám na podporu svých kandidátů autobusy své politiky a stoupence, avšak náklady na tyto předvolební kampaně nevykázali ve svých výdajích, jak to požaduje zákon. Konzervativci tvrdí, že tyto výdaje byly součástí jejich celostátní kampaně, a nemusely se tedy vykazovat místně. Kampaň nicméně byla vedena na podporu jednotlivých místních kandidátů.

Zákon omezuje množství předvolebních výdajů na každý volební okrsek, aby ve volbách nebyly zvýhodněny bohaté politické strany. Všechny kandidující strany musejí po volbách Volební komisi předložit auditované výkazy svých výdajů, aby se zajistilo, že množství výdajů nepřekročily.

Na základě protizákonně překročených výdajů bylo v posledních všeobecných volbách zvoleno asi dvacet konzervativních poslanců, jejichž zvolení nyní může být zpochybněno. Britská Konzervativní strana má v parlamentě většinu jen 12 hlasů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6125

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016