Donald Trump: Spojené státy nebudou automaticky bránit spojence z NATO před útokem

21. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Prezidentský kandidát za Republikánskou stranu uvedl, že jako prezident nebude vyvíjet nátlak na Turecko, aby se mírnilo a neprovádělo čistky, a že "je načase starat se v první řadě o Ameriku".

Donald Trump varoval, že pokud se stane prezidentem, Spojené státy automaticky nebudou pomáhat každému spojenci v NATO, který by se stal terčem útoků. Budou nejprve zjišťovat, jak velkou měrou daný spojenec přispívá do NATO. Trump také varoval, že pokud bude zvolen, nebude naléhat na Turecko či na jiné autoritářské spojence, aby přestali utlačovat politickou opozici a aby dodržovali lidská práva.

Trump naznačil, že Spojené státy by zrušily nejrůznější dohody o vzájemné obraně, které zosobňují pro USA "příliš velké břemeno".

Na dotaz, zda by americká armáda automaticky poskytla ochranu pobaltským zemím proti ruské agresi, řekl Trump, že USA budou nejprve hodnotit jejich příspěvel dp Severoatlantického společenství.

Trump dal najevo, že je připraven zrušit poválečnou internacionalistickou tradici Republikánské strany a provádět zahraniční politiku, která bude založena čistě na prosazování amerických ekonomických zájmů.

Spojené státy budou nadále udržovat mír a hájit lidská práva pouze v tom případě, pokud z toho budou mít ekonomický prospěch.

Trump opakoval svou hrozbu, že stáhne americké jednotky ze zahraničí, což vyvolalo silné znepokojení v zemích, jako je Japonsko a Jižní Korea, kde jsou rozmístěny desetitisíce amerických vojáků.

"Vydáváme obrovské peníze na armádu a přicházíme o 800 miliard dolarů na obchodních ztrátách. To se mi moc chytré nezdá," řekl Trump.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
7092

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2016