Sonbolyho zbraň byla zřejmě špatně úředně znehodnocená na Slovensku

24. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Ali Sonboly, osmnáctiletý střelec, který v pátek usmrtil v Mnichově, strávil déle než rok plánováním útoku a koupil si zbraň na temném webu, uvádějí němečtí vyšetřovatelé.

Bavorský vyšetřovatel Robert Heimberger informoval, že Ali Sonboly navštívil scénu předchozího školního masakru v německém městě Winneden a vyfotografoval si místo činu. Vyšetřovatelé také našli na jeho počítači fotografie Anderse Breivika. Sonboly spáchal svůj útok v den pátého výročí Breivikova masakru a použil podobnou pistoli Glock 17.

Úřady také potvrdily, že střelec napsal před útokem manifest, ale nezveřejnily jeho obsah.

Skutečné nebezpečí je mediální a politická hysterie, nikoliv terorismus

24. 7. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nad bezpečností EU je jistě třeba bdít na úrovni tajných služeb, policie a justice – měli jsme děsivé teroristické útoky džihádistů před více než deseti lety v Madridě (2004) a v Londýně (2005), dávno před tzv. uprchlickou krizí, a došlo k nim i nedávno v Paříži a Bruselu.

Dnes je ale v Evropě jiná nálada a obávám se, že i když EU útoky z let 2004 a 2005 přežila celkem bez úhony, dnes ji může vážně poškodit vlna hysterické reakce médií, veřejnosti a politiků, která, zdá se, rozpoutává spirálu „drobných“ útoků různých psychopatů, zejména mladých lidí, a se stoupající intenzitou slouží euroskeptické a krajně pravicové agendě. Breivikové mohou nakonec být Evropě osudnější než džihádisté a to nikoli kvůli své vlastní síle, síle šíleného jednotlivce, ale kvůli mediální hysterii a politické agendě uskupení, která chtějí dosáhnout na prebendy veřejných peněz a moc, např. na europoslanecké platy, právě agendou xenofobní hysterie.

Násilné útoky v Evropě posilují ultrapravici

24. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Bez ohledu na to, co bylo motivem k násilným útokům, k nimž došlo v Evropě za posledních necelých čtrnáct dní, rychle rostoucí populistické a protiimigrantské evropské politické strany, které už tak využívají úzkosti obyvatelstva, vyvolané dlouhodobou ekonomickou stagnací, vlnou uprchlíků a migrantů a masakry v Paříži a v Bruselu, vidí v těchto útocích velký volební potenciál, píše v týdeníku Observer Jon Henley.

Marine Le Pen, šéfka francouzské ultrapravicové Front National, reagovala na masakr v Nice obviněním Hollandeovy socialistické vlády z toho, že prý "neudělala nic, vůbec nic" na ochranu francouzských občanů. Požadovala, aby vláda "vyhlásila válku" extremistům a zajistila "naprosté vyhlazení" fundamentalismu.

Jen několik hodin po střelbě v Mnichově zveřejnil Christian Lüth, mluvčí německé populistické strany Alternative für Deutschland, na Twitteru výzvu, kterou posléze vymazal: "Volte AfD! Výstřely v nákupním středisku Olympia: lidé mrtví v Mnichově. Policie říká, že vznikla akutní teroristická situace".

Rozhovor Britských listů 67:

Zahájilo referendum o brexitu novou éru iracionální politiky?

22. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Se sociologem Danielem Prokopem hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o tom, co motivovalo Brity k hlasování pro brexit, zda jsou postoje českých občanů obdobné a co to bude znamenat pro evropskou politiku. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. července 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Muž usmrtil ženu mačetou v jižním Německu

24. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jednadvacetiletý muž usmrtil mačetou ženu a zranil další dvě osoby v jihoněmeckém městě Reutlingen. Byl to syrský žadatel o azyl a podílel se na předchozích incidentech, kdy způsobil zranění jiným lidem, uvedl policejní mluvčí. Motiv útoku byl nejasný, ale zřejmě nešlo o teroristický útok. Muž se s ženou pohádal a zaútočil na ni asi v 16.30 v neděli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mnichovský vrah byl teenager samotář, kterého šikanovali ve škole a který byl posedlý Breivikem a masovým vražděním

23. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Německo má znepokojující historii vraždění ve školách



Osmnáctiletý Němec, který v pátek večer usmrtil v mnichovském nákupním středisku devět lidí, byl posedlý masovým vražděním, vlastnil knihu o masakrech v amerických školách a hrál počítačové střílečky.

Většina jeho obětí byli také teenageři, pět z nich bylo mladších šestnácti let. Útočník se jmenoval Ali Sonboly a byl to syn íránských uprchlíků, kteří přišli do Německa v devadesátých letech. Sousedé svědčili, že byl ostýchavý a uzavřený do sebe a neprojevoval žádné známky násilí. Při policejní prohlídce v bytě jeho rodičů, kde Ali žil, v bloku sociálního bydlení v prosperující čtvrti Maxvorstadt, byly nalezeny novinové výstřižky a knihy týkající se masového vraždění.

"Mladík byl posedlý masovými masakry," řekl šéf mnichovské policie Hubertus Andrae. Zajímal se o ultrapravicového teroristu Anderse Breivika, který zavraždil 77 většinou mladých lidí v Oslo a na ostrovním táboře. K mnichovskému útoku došlo v den pátého výročí Breivikova útoku. Sonboly používal Breivikovu tvář jako svou profilovou fotografii na aplikaci WhatsApp.

Úřady stojí před otázkou, zda Sonboly záměrně zabíjel mladé lidi. Sonboly zavraždil sedm teenagerů, dvacetiletou dívku a pětačtyřicetiletou ženu.

Mnichovský vrah byl pravděpodobně křesťan

23. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Střelec byl léčen psychiatry a zdravotníky.

Šéf mnichovské policie Hubertus Andrae: "Neexistovala absolutně žádná vazba na Islámský stát. Útok byl "klasickým činem šílence".

Německý ministr vnitra: Existují určité důkazy, že střelec konvertoval na křesťanství, ale nebylo to potvrzeno.

- Vrah se narodil v Mnichově. Jeho rodiče přišli do Německa koncem devadesátých let. Spolužáci ho identifikovali jako Aliho Sonbolyho. Byl také známý pod jménem David.

- Střelec neměl vazby na mezinárodní terorismus:

- Německý ministr vnitra de Thomas de Maizière potvrdil, že střelec pocházel z muslimského, šiitského zázemí. Je možné, že konvertoval na křesťanství, ale nebyl nábožensky založený, uvedli jeho rodiče.

- Kancléřka Merkelová se vyjádřila, že je Německo ve stavu hlubokého truchlení. Uvedla, že chápe, že si lidé nyní uvažují o tom, zda jsou na veřejnosti v bezpečí, když jsou přítomni jiní lidé. Ujistila ale občany, že jsou bezpeční a pochválila "fenomenální" úsilí německých bezpečnostních služeb, které v pátek večer pracovaly vysoce profesionálně. Úřady podle Merkelové zjistí, co vedlo k útoku:

- Tři turečtí občané byli mezi devíti usmrcenými obětmi páteční střelby v mnichovském nákupním středisku, uvedl turecký ministr zahraničí. Byli to dva teenageři a žena.

- Střelec z Mnichova si před útokem nastudoval knihu amerického akademika Petera Langmana v anglické i v německé verzi: Amok v hlavě: proč školáci vraždí:

Autor knihy Peter Langman uvedl, že školní vrazi často studují případy jiných školních vrahů. Napadá je, že to chtějí udělat, a chtějí si přečíst o jiných lidech, kteří to udělali. Někdy může být částečnou motivací touha po slávě. Nejvýznamnějšími faktory jsou však duševní problémy, disciplína ve škole, nefunkční domácí život nebo odmítnutí od dívky. Langman rozdělil vrahy mezi teenagery na tři kategorie na psychopaty, na psychotiky a na ztraumatizované jedince. ZDE

V důsledku své posedlosti střelci a masakry pracuje mnichovská policie na základě předpokladu, že střelec chtěl napodobit v den pátého výroči masakru v Utøyi Breivikův čin.

- Střelec zřejmě hacknul jeden Facebookový účet a snažil se nalákat veřejnost do McDonalda na "jídlo zadarmo".

- Střelec neměl žádné vazby na Isis, konstatoval mnichovský policejní šéf.

- Střelec byl léčen psychiatry a zdravotníky. Není dosud známo, zda byl pod vlivem drog či alkoholu. Vlastnil poloautomatickou zbraň Glock-17, pro niž neměl licenci.

- Střelcovi rodiče nejsou v psychickém stavu, v němž by byli schopni svědčit.

- Všechny oběti byli místní, žádní turisté nebyli usmrceni.

- Střelec neměl žádnou politickou motivaci, uvedl šéf mnichovské policie.

- Policisté na něho stříleli, ale nezasáhli ho. Usmrtil se jedinou ranou do hlavy.

- 10 osob je mrtvých, 27 zraněných, 10 z nich vážně.

- Podle bavorského rozhlasu jsou mezi mrtvými dvě ženy a osm muží, ve věku od 14 do 21 let. Usmrcena byla také pětačtyřicetiletá žena. 16 osob je v mnichovských nemocnicích. Dvě osoby jsou velmi vážně zraněny.

- Podle lidí, kteří ho v místě znali, byl mnichovský útočník líný, uzavřený a obtloustlý teenager, který, když rozvážel výtisky místních novin, vydávaných zadarmo, jich házel celé balíky do popelnice, aniž by je roznesl jednotlivým partajím. Prý neměl žádné kamarády. Jeho rodina byla zcela normální. Podle jiného místního svědka byl střelec "opravdu velmi zdvořilý. Nemohu o něm říct nic špatného". Útočník bydlel s rodiči v bloku asi deseti sociálních bytů v rychle bohatnoucí čtvrti. ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mnichovský atentát: Útočník byl německo-íránský teenager, který jednal sám

23. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Policie: Motiv střelce, který usmrtil devět lidí, než se zastřelil, je "nejasný"

Osmnáctiletý muž s německým a íránským občanstvím zastřelil v nákupním středisku v Mnichově devět lidí a zranil více než 15. Jde o třetí útok na civilisty v Evropě za osm dní.

Teenager žil v Mnichově přibližně dva roky a podle zpráv během pátečního útoku vykřikoval "Jsem Němec!"

Jeho motiv byl "naprosto nejasný", sdělil šéf mnichovské policie Hubertus Andrae, a je příliš brzo určit, zda to byl teroristický útok. Policie nenašla žádné důkazy o islamistickém motivu.

Policie uvedla, že se střelec, který měl na zádech červený ruksak, sám zastřelil.

V ranních sobotních hodinách provedla policie razii do útočníkova bytu, ale nenašla žádné podrobnosti o jeho totožnosti a nebyl znám policii.

Američtí výzvědní činitelé uvedli, že z prvních zpráv německé výzvědné služby vyplývá, že ostřelovač neměl žádné vazby na Islámský stát či jiné extremistické organizace.

Mezi mrtvými byla patnáctiletá dívka a nejméně 16 osob, včetně několika dětí, je v nemocnici. Tři jsou v kritickém stavu.

Mrtvola střelce byla nalezena ve vedlejší ulici nedaleko nákupního střediska. Policie použila dálkově ovládaného robota, jímž prohledala místo kvůli možným výbušninám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor se střelcem na mnichovské střeše

22. 7. 2016

čas čtení 2 minuty



Ostřelovač, který se zřejmě podílel na pátečním atentátu v mnichovském nákupním středisku Olympia, sdělil občanům: "Jsem Němec!"

Ve videozáznamu zveřejněném na Twitter muž nesoucí pušku uráží "Turky" a křičí na lidi, kteří ho filmují z balkónu.

Spekuluje se o tom, že útok v Mnichově možná byl ultrapravicový atentát.

Došlo k němu v dne výročí masové vraždy, kterou v Norsku spáchal pravicový extremista Anders Breivik.

Zde je přepis rozhovoru mezi střelcem a občanem na balkóně:

Takto vypadá muž na balkóně, který nadával mnichovskému střelci:

Muž na balkóně: "Ty zasranej debile, ty..."

Střelec: "Kvůli vám já jsem..." (nesrozumitelné)

Muž na balkóně: "Ty blbe, ty! Seš kretén."

Střelec: "....a teď si musím koupit pistoli a zastřelit tě."

Muž na balkóně: "Di do prdele! Co to máš v hlavě?"

Počet mrtvých v Mnichově stoupl na devět

22. 7. 2016

čas čtení 5 minut

Svědek Luan Zequiri byl na scéně, když začala střelba nedaleko McDonaldu. Řekl v německé televizi, že útočník zařval nadávku proti cizincům a "pak se ozval opravdu hlasitý výkřik". Viděl jen jediného útočníka, který měl vysoké boty a ruksak. Zequiri řekl: "Podíval jsem se jeho směrem a on vystřelil na dva lidi na schodech." Zequiri se pak schoval a utekl, když to bylo bezpečné.

Místní média uvádějí, že zraněno bylo asi 20 lidí, mnozí z nich velmi vážně.

Policie Mnichov: Smutná zpráva. Počet mrtvých stoupl na 8. Devátým mrtvým je jeden z útočníků, který spáchal sebevraždu.

Telefonní číslo pro lidi, kteří chtějí vědět, zda jejich příbuzní jsou v pořádku: Shrnutí dosavadních informací:

- v 17.52 se začalo střílet v McDonaldu nedaleko nákupního střediska Olympia. Bylo usmrceno osm osob a nezjištěný počet lidí byl zraněn.

- na jednom videu je střelec na střeše parkoviště nákupního střediska

- probíhá velká policejní operace. Policie hledá nejméně tři podezřelé osoby, ozbrojené střelnými zbraněmi. Nikdo nebyl zatím zatčen a policie netuší, kde útočníci jsou.

- Všichni zákazníci byli už evakuováni z nákupního střediska

- Obyvatelé Mnichova byli varováni prostřednictvím chytrých telefonů, aby nevycházeli do ulic, zůstali doma a sledovali rozhlas a televizi.

- Hlavní mnichovské železniční nádraži a metro jsou uzavřeny. Motoristé na dálnicích do Mnichova byli požádáni, aby dálnici uvolnili policii a záchranným vozidlům.

- Nemocnice v Mnichově jsou v pohotovostním stavu

- Policie nemůže potvrdit předchozí zprávy, že došlo k střelbě i na dalších dvou místech ve městě.

- Nikdo se nepřihlásil k odpovědnosti za útok a nejsou známy motivy útočníků

- Není jasné, kolik útočníků se podílelo na útoku a zda šlo o koordinovaný a plánovaný útok.

Mnichovská policie konstatovala, že útok neměl islamistickou motivaci.

Místní média uvádějí, že jeden střelec se zastřelil do hlavy:

Střelec mluvil německy bez přízvuku. Je možné, že je to ultrapravicový extremista.

Občané křičí na střelce na střeše:

První zprávy přišly v 18 hodin. Střelba údajně začala v McDonaldu v jednom nákupním středisku, uvádí mnichovská policie. V nákupním středisku jsou stále ještě lidé, policie se snaží je odtamtud dostat.

Německé ministerstvo vnitra potvrdilo tři mrtvé. Mnichovská policie uvádí, že dostala zprávy o třech střelcích v oblasti kolem nákupního střediska Olympia. Zatím nebyl nikdo zatčen.

Střelba začala těsně před osmnáctou hodinou, kdy muž začal střílet v restauraci McDonald vedle nákupního střediska Olympia, uvedla policie. Na videu natočeném před restaurací utíkají v hrůze chodci a muž s pistolí chladně střílí kolem sebe.

Policie a sanitky byly na místě útoku hned kolem 18. hodiny. Nejméně jeden útočník prý uprchl z nákupního střediska a směřoval směrem k blízké stanici metra.

Svědkové slyšeli výstřely v obchodním středisku i před ním. "Nakupoval jsem, když jsem slyšel tři výstřely, pak jsme vyběhli ven a asi o 40 sekund později jsme slyšeli pět výstřelů venku," řekl Florian Horn, 33.

Zaměstnanci obchodního střediska se skrývali ještě hodinu po útoku.

Mnichovské úřady vyhlásily mimořádný stav prostřednictvím městského systému varování na chytrých telefonech. Obyvatelé byli varováni, aby neopouštěli domovy. "Pro svou vlastní bezpečnost vyhýbejte se náměstím a ulicím: pachatelé jsou na útěku. Veřejná doprava byla zastavena. Zapněte rozhlas a televizi."

Lidé používají hashtag #offentür k nabídnutí přístřeší lidem, kteří uvízli na ulicích.

Německá policie neví, kde jsou střelci a radí občanům, aby se vyhýbali veřejným prostorám:

Policie požádala veřejnost, aby nezveřejňovala na Twitteru videa či fotografie policejní operace.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Britská ekonomika od hlasování pro brexit vážně oslabuje

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Po hlasování pro brexit dne 23. června se britská ekonomika začala zmenšovat největší rychlostí od vrcholu finanční krize před sedmi lety. Vyplývá to z průzkumu podnikatelské důvěry. Zvlášť vážně byl postižen sektor služeb. Výroba klesla na nejnižší úroveň od února 2013 a z průzkumu vyplývá, že v třetím čtvrtletí roku 2016 poklesne britský HDP o 0,4 procenta. Zvlášť drasticky, nejvíce od roku 2009, poklesl index PMI, tedy index manažerů nákupu:

V Evropské unii naopak index PMI vzrostl: Chris Williamson, hlavní ekonom instituce Markit, která zveřejnila tato data, uvedl: "V červenci jsme zaznamenali dramatické zhoršení hospodářské situace. Podnikatelská aktivita poklesla nejrychleji od vrcholu finanční krize začátkem roku 2009." Libra okamžitě poklesla vůči dolaru o 1 procento na 1,31 dolaru. Investoři očekávají, že Anglická banka bude v srpnu nucena dále snížit úrokové míry, což dále oslabí libru.

Nový britský ministr financí Hammond je mezitím v Číně, kde se britská vláda nyní bude lísat do přízně čínským komunistům, ve snaze nahradit ztracené podnikatelské vazby na demokratickou Evropu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč žijeme v době, v níž na faktech nesejde

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty


Zatímco jeho armáda anektovala Krym, Vladimir Putin přišel do televizního studia a s úsměškem sdělil světu, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci. Ani tolik nelhal, protože na tom, zda říkáte pravdu, už nezáleží. A když Donald Trump vytváří po libosti vlastní "fakta", tvrdí třeba, že viděl tisíce muslimů v New Jersey oslavovat pád newyorských Dvojčat, nebo že mexická vláda záměrně posílá do USA "špatné" emigranty, zatímco ověřovací agentury označují 78 % jeho tvrzení za nepravdivých, ale on se přesto stane prezidentským kandidátem - pak se zdá, že že na faktech už v zemi svobody nesejde. Když kampaň za brexit oznámí "Vynaložme na zdravotní péči 350 milionů liber, které nám každý týden bere EU" a po vítězství v referendu je tvrzení jedním lídrem odvoláno jako "omyl", zatímco druhý je vysvětluje jako "aspiraci", pak je jasné, že žijeme v "postfaktickém" světě, nebo ve světě "postpravdivém". Nejen ve světě, kde politici a média lžou - vždycky lhali - ale v takovém, kde už se ani nestarají o to, zda říkají pravdu nebo ne, napsal Peter Pomerantsev.

Vzestup velké lži a prázdných hesel

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Stojí zato zastavit se nad společnými rysy kampaně Donalda Trumpa, kampaně za brexit a rysy některých dalších populistických hnutí v Evropě, píše ve skotském deníku The National poslanec za Stranu zelených Patrick Harvie. Jsme svědky trendu, kdy bohatí, mocní, privilegovaní jedinci se dokáží prezentovat veřejnosti jako antiestablishmentoví vzbouřenci a zneužít antipolitickou náladu lidového odcizení.

Tato taktika šíření lží je tak zjevná, že o tom hovoří každý. Jak je možné, že lživé tvrzení stoupenců brexitu, že "Británie posílá do EU 350 milionů liber týdně, které by se mohly investovat do britského zdravotnictví", všude šířené na plakátech a na tom předvolebním autobusu, nebylo hřebíkem do rakve brexitu? Vím z doby, kdy jsem se účastnil kampaně za nezávislost Skotska, že kdybych já nebo kdokoliv jiný v této kampani systematicky používali údaj, o kterém by bylo jasné, že je nepravdivý, riskovalo by to zničení této kampaně.

Namísto toho získala kampaň za brexit z šíření této lži jen větší pozornost, nikoliv pohrdání veřejnosti, které si zasloužila. Jejich heslo "Převezměme znovu kontrolu nad Británií" bylo stejnou lží, neboť předstíralo, že Británie si může zachovat přístup na evropský trh bez volného pohybu obyvatelstva a bez finančního přispívání do EU. Trumpova kampaň má podobné vlastnosti - Trump získává notorickou známost tím, že hovoří nesmysly a všechny uráží.

Baronka Warsi: Za normalizaci rasismu nesou vinu politikové

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Konzervativní poslankyně britské Horní sněmovny upozorňuje, že konfliktní taktika aktivistů za brexit umožnila extremistickým postojům vstoupit do mainstreamu

Politikové dovolili, aby xenofobie, islamofobie a antisemitismus vstoupily do politického mainstreamu. Je to důsledkem jejich toxického a konfliktního přístupu v předvolební kampani, která předcházela referendu o brexitu, varuje baronka Warsi.

Konstatovala, že je hluboce znepokojena současným politickým klimatem. Tvrdí, že vlna "normalizovaného rasismu" podporuje vzestup ultrapravice.

"Připadalo mi to sice i tehdy odporné, ale pro mě byl rasismus sedmdesátých a osmdesátých let, který byl otevřený a násilnický, vlastně přijatelnější než nynější nová forma 'bezúhonné, vážené' xenofobie, která se šíří v politických kruzích, v novinářských kruzích a na univerzitách," zdůraznila.

Vynikající tradice karlovarských filmových znělek letos zdegenerovala do pornografie a ostře trapné obscénnosti

22. 7. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Odkládám to po celou řadu dní, protože je mi nesmírně trapné o té věci psát. Co se ale dá dělat, napsat se to musí, je to veřejná služba.

Karlovarský filmový festival měl až donedávna vynikající tradici sebeironických filmových znělek, které se promítají před každým prezentovaným snímkem. Z těch znělek vyplývá, jak dobře si je festival vědom marginálního povědomí o České republice i o Karlových Varech ve světě, a zejména ve znělkách, které se uvolily natočit mezinárodní filmové celebrity, je ironicky zpochybňován význam ceny, kterou daná mezinárodní celebrita v Karlových Varech obdržela. Pěkná je například znělka s anglickým hercem Judem Lawem. V ní herec vyjde jednoho dne před dům a zjistí, že někdo mu ukradl z jeho před domem parkujícího Rolls Royce (vlastní Jude Law ve skutečnosti opravdu Rolls Royce? Ironie zaměřená na stereotypní obraz celebrity je zjevná i v tomto) sošku z chladiče. Telefonuje opravářské firmě, ale zjistí, že oprava by byla příliš nákladná. Telefon zavěsí ("Fuck that!") a má nápad: V garáži vyhledá odloženou, zaprášenou cenu z Karlových Varů, několikrát jí praští o ponk, aby z ní odstranil skleněnou kouli, upraví sošku z Karlových Varů pilkou na železo a instaluje ji na svůj Rolls Royce namísto ukradené sošky. Jen se na ten trailer podívejte, bude se vám líbit:

Co do sledovanosti, alespoň na YouTube, je nejpopulárnější trailer s Johnem Malkovichem.

Alkohol je přímou příčinou sedmi druhů rakoviny

22. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

I mírné pití alkoholu je riziko

Alkohol způsobuje sedm druhů rakoviny a i lidé, kteří pijí jen občas, jsou ohroženi, uvádí se v nové analýze. Zdravotní odborníci doporučují, aby vlády zahájily více vzdělávacích kampaní v této věci, protože veřejnost netuší, jak těsně jsou provázány alkohol a rakovina. Balení alkoholu by mělo obsahovat varování.

Z důkazů, shromážděných v posledních letech, vyplývá, že alkohol způsobuje rakovinu prsu, tlustého střeva, jater a dalších částí těla.

Rozhovor Britských listů 66:

Blížíme se po brexitu katastrofě?

15. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Po katastrofálním hlasování britských občanů pro odchod Velké Británie z Evropské unie hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Josefem Šlerkou o tom, co si počít teď a co nás asi čeká. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. července 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Hollande varoval Mayovou: Bez volného pohybu obyvatel nebude mít Británie přístup na evropský trh

22. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Francouzský prezident François Hollande varoval novou britskou premiérku Theresu Mayovou, že Británie nemůže očekávat přístup na evropský trh, pokud chce omezit imigraci evropských občanů. Hollande dal jasně najevo, že britská premiérka má volbu: buď přijme volný pohyb obyvatelstva, anebo nebude mít Británie přístup na evropský trh.

Matt Qvortrup v deníku Guardian varuje, že obdobně tvrdý postoj vůči Británii zaujme i německá kancléřka Angela Merkelová. Británie nebude mít přístup na evropský trh, pokud nedodrží princip volného pohybu obyvatelstva a pokud nebude finančně přispívat do EU jako dosud.

ZDE

Záhada nedeportovaného kriminálníka

22. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Pachatel útoku v Nice Mohamed Lahouaiej-Bouhlel nebyl sám, jak se policie původně domnívala, ale působil ve větším týmu starostlivě plánujícím vražedný útok. Tímto zjištěním padla verze, podle které se jednalo o "osamělého vlka" - případ, kdy bývá pravidelně obtížné zjistit skutečný motiv činu.

Nepodceňujme Islámský stát. Dojde k mnoha dalším zvěrstvům

22. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Islámskému státu trvalo méně než 48 hodin, než převzal odpovědnost za strašlivý masakr v Nice. Tento týden ISIS také okamžitě "přijal odpovědnost" za pondělní útok sekyrou ve vlaku v Německu. Je možné, že tvrzení Islámského státu je pouhý oportunismus, avšak charakteristické rysy obou útoků naznačují, že oba pachatelé byli radikalizováni, nebo alespoň "inspirováni" Islámským státem.

Islámský stát je si velmi dobře vědom, jak velký mediální dopad má každá krvavá akce. Jde o psychologickou válku, která se vyvíjí jako charakteristický rys strategie extremistů od té doby, kdy Abu Bakr Naji, ideolog al Kajdy, zveřejnil r. 2004 na internetu svou esej "Management divošství".

Masakr z Nice je novou formou terorismu, kterou nedokážeme definovat

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Islámský stát zavedl novou metodu: obrátil polaritu odpovědnosti. Povzbuzuje lidi, aby páchali násilné činy, které pak příjímá jako krvavou poctu hozenou k jeho nohám. Abu Muhammad al-Adnani v roce 2014 apeloval na veřejnost, aby páchala náhodné útoky kdekoliv, jakýmikoliv nástroji, i automobily, píše Peter Beaumont.

Islámský stát si je vědom skutečnosti, že stačí, aby poskytl pro útoky, ať se dějí jakkoliv a kdekoliv, svůj vražedný kontext - vytvořit užitečné řešení pro rozhněvané a odcizené lidi.

Důležité je, a to mnoha lidem nedochází, že nemusí existovat žádná konkrétní vazba mezi pachatelem a Islámským státem. Islámskému státu je jedno, zda jsou pachatelé motivováni ideologicky, anebo jsou to psychicky narušené osoby. Důležitý je útok sám a jeho schopnost děsit, rozdělovat a destabilizovat - a pak se řekne, že útok byl inspirován ISIS.

Izraelci zjistili na okupovaných územích, že lidé, kteří páchají útoky nožem, jsou často jednotlivci s velkými osobními problémy, jimž akt násilí zpětně poskytuje význam jejich smrti.

Nebezpečným je zjevně nestabilní jednotlivec, podléhající grandiózním, smrtícím a narcistním představám, který si vypůjčí formy a myšlenky masového vraždění, protože jsou známé.

Tragickou realitou a výhodou pro ISIS je, že na motivaci nezáleží. Zmizel rozdíl mezi "izolovaným útočníkem" a "organizovaným terorem". Jde o násilí, jehož forma začíná být nepředpověditelná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pane ministře zahraničí, máte dlouhou historii otevřeného lhaní. Berete si to do svého nového úřadu?

21. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Američtí novináři a Boris Johnson na první své tiskové konferenci jako britský ministr zahraničních věcí

"Pane ministře zahraničí, chápu, že se asi nechcete vracet do minulosti, ale vy máte nezvykle dlouhou historii divokého - " Boris Johnson: "Ale, ne tohle, zase..."

" - přehánění a upřímně řečeno otevřených lží, jakou, myslím, nemívají ministři zahraničí před převzetím své funkce. A mě by zajímalo,jak mohou pan Kerry a jiní vůbec věřit tomu, co říkáte, vzhledem k této vaší předlouhé historii? A, pane Kerry...?"

Boris Johnson: "Vím, že jednáte podle prvního dodatku [americké ústavy] a podle svého práva na svobodu projevu. Ale myslím, že musíte konkrétně citovat, co máte na mysli, víte. (Kerrymu) Sorry."

John Kerry: "Ale jen mluvte."

"Toto byste vy dělal, kdybyste tu byl na mém místě."

Boris Johnson: "Ano, samozřejmě, promiňte. Dovolte mi, abych jen zopakoval to, co říkám. Chci říct, že lidi se klidně mohou hrabat v tom, co píšu už mnoho, mnoho let. Ale myslím si, že nejdůležitější je zabývat se dnešní agendou."

"Obvinil jste dnešního amerického prezidenta Baracka Obamu, že je "posedlý svou částečně keňskou, po předcích zděděnou antipatií pro Britské impérium". Konec citátu. Charakterizoval jste možnou budoucí americkou prezidentku Hillary Clintonovou jako osobu "s nabarvenými blond vlasy a vystrčenými tlustými rty, která na vás ocelově modře civí jako sadistická zdravotní sestra v nemocnici pro duševně choré". Konec citátu. Také jste ji přirovnal k Lady Macbeth. Jste ochoten tyto výroky odvolat, anebo si je s sebou berete do svého nového zaměstnání jako ukázku toho, jaký druh diplomacie budete provádět?"

Boris Johnson: "Obávám se, že existuje tak bohatý thesaurus nyní všech těch věcí, které jsem kdy řekl, které jsou prostřednictvím nevím jaké alchymie, nějakým způsobem špatně interpretovány, že by mi trvalo příliš dlouho věnovat se plnému globálnímu itineráři omluv všem, kterých se to týká. A já si myslím, že většina lidí, většina lidí, kteří čtou tyto věci v jejich správném kontextu, vidí přesně, co bylo zamýšleno a opravdu, téměř všichni, s nimiž jsem se v této funkci setkal, zatím to chápou velmi dobře, zejména na mezinárodní scéně."

George Soros: Poslední šance Evropy napravit uprchlickou politiku

21. 7. 2016

čas čtení 16 minut


Improvizovaná řešení EU se rozpadají. Pouze vzedmutí finanční a politické kreativity může odvrátit katastrofu, napsal George Soros.

Uprchlická krize již vedla k pomalému rozkladu Evropské unie. Pak 23. června přispěla k ještě větší kalamitě - brexitu. Obě tyto krize po celém kontinentě posílily xenofobní, nacionalistická hnutí. Pokusí se v příštím roce vyhrát sérii klíčových hlasování - včetně celostátních voleb ve Francii, Nizozemsku a Německu v roce 2017, 2. října referendum v Maďarsku o uprchlické politice EU, opakování rakouských prezidentských voleb ve stejný den a ústavní referendum v Itálii v říjnu nebo listopadu tohoto roku.

Alternativa není sama o sobě posunem k lepším médiím

Média by měla veřejnou diskusi kultivovat, ne degradovat

21. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pro studentskou televizi UPTV vysvětluje Bob Kartous poslání, přednosti a omezení Britských listů, velmi rozporuplný pojem alternativní médium a jejich povahu v českém mediálním spektru, příčiny mediální pologramotnosti a neschopnosti kritického odstupu od digitálně roztroušené a nejasné informační sféry. Kam směřují média, proč nemají Britské listy komentáře a další témata v rozhovoru natočeném po diskusi se studenty žurnalistiky na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci v dubnu 2016.

Proč by USA měly stáhnout z Turecka jaderné zbraně

22. 7. 2016

čas čtení 5 minut


Před týdnem by otázka, zda USA mají dál skladovat jaderné zbraně v Turecku, zajímala jen špetku expertů na národní bezpečnost a zastánců nešíření zbraní hromadného ničení. Po jednom neúspěšném puči se diskuse rozšířila na CNN, do New Yorkeru, na New York Times, do Washington Postu a všelikam. Kdo v této debatě vítězí?, ptá se Tobin Harshaw.

Dánky páchají více násilných trestných činů

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Od roku 1980 se podíl nezákonností spáchaných ženami zdvojnásobil z 10 na 20 %, informovala investigativní jednotka dánské veřejnoprávní televize DR. V hrubých číslech se počet pachatelek zvýšil ze zhruba 5 000 v roce 1980 na více než 9 000 v roce 2015.

Donald Trump: Spojené státy nebudou automaticky bránit spojence z NATO před útokem

21. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Prezidentský kandidát za Republikánskou stranu uvedl, že jako prezident nebude vyvíjet nátlak na Turecko, aby se mírnilo a neprovádělo čistky, a že "je načase starat se v první řadě o Ameriku".

Donald Trump varoval, že pokud se stane prezidentem, Spojené státy automaticky nebudou pomáhat každému spojenci v NATO, který by se stal terčem útoků. Budou nejprve zjišťovat, jak velkou měrou daný spojenec přispívá do NATO. Trump také varoval, že pokud bude zvolen, nebude naléhat na Turecko či na jiné autoritářské spojence, aby přestali utlačovat politickou opozici a aby dodržovali lidská práva.

Trump naznačil, že Spojené státy by zrušily nejrůznější dohody o vzájemné obraně, které zosobňují pro USA "příliš velké břemeno".

Při masakru v Nice zahynulo mnoho muslimů. Zde jsou názory pozůstalých

20. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

"Řešením pro tyto útoky je, že se musíme sjednotit. Musíme se dát dohromady. Musíme být jednotní. Jsme všichni lidi. Je úplně jedno, jestli jste žid, křesťan, muslim nebo ateista. Zda jste z Francie, z Holandska, ze Sýrie nebo z Palestiny. Je to jedno. Životy jsou životy."

"Ten člověk není muslim. Není to ani člověk. Jenom zastupoval sebe."

Aminina teta Fatima Charrihi byla usmrcena mužem, který byl zradikalizován teprve nedávno.

"Moje teta zemřela před dětskou nemocnicí. Narazil do ní před dětskou nemocnicí. V té nemocnici porodila Jassminu."

Matka Jassminy byla jednou z prvních obětí útoku v Nice.

"Říká, že první den strašně plakala a teď říká, že už to stačilo. Že už nemá slzy."

Fatima byla v den útoku na ulici se svými vnoučaty. Vnoučata teď pořád kreslí kamiony.

"Řešením pro tyto útoky je, že se musíme sjednotit. Musíme se dát dohromady. Musíme být jednotní. Jsme všichni lidi. Je úplně jedno, jestli jste žid, křesťan, muslim nebo ateista. Zda jste z Francie, z Holandska, ze Sýrie nebo z Palestiny. Je to jedno. Životy jsou životy."

Bylo to poprvé, co byl v mešitě, ale vrátil se v rakvi. Čtyřletý Kylan Majri je pohřbíván, poté, co byl usmrcen se svou matkou při útoku v Nice

Abdelkader Sadouni, imám: "Umřel čtyřletý chlapeček. Byl poprvé v mešitě, ale vrátil se v rakvi. Tak prosím vás, přestaňte. Přestaňte natáčet. Konec!"

Truchlící jsou na pohřbu čtyřletého Kylana Majriho. Zemřel v Nice vedle své matky, Olfy Bent Souayah Khalfallah.

Tamaj Mejri, otec a manžel obětí: "Našel jsem svou ženu. Byla na zemi. Nehýbala se. Nemluvila. Nedělal nic. Spala (pláče). Ptal jsem se všude, všude. Dokonce jsem telefonoval do Paříže, do Marseille. A můj syn tam nebyl. Byla tam žena, říkala, že ho odvezli hasiči. A já jsem říkal, "Proboha, řekněte mi, je můj syn živý nebo mrtvý? Chci to vědět, řekněte mi to." A pak jsem byl rád, protože jsem věděl, kde můj syn je. U Pánaboha. Byl klidný a doufám, že je tam v pořádku."

Imám: "Všichni truchlí. Všichni trpí. Přestaňme s těmi řečmi, které vyvolávají nenávist, které vyvolávají konflikty. Prosím, musíme se všichni spojit. Stavme na tomto základě. Stavme na tomto základě, který přivádí všechny z nás dohromady. Protože všichni tady ve Francii jsme na jedné lodi.

Pozoruhodné názory Mnislava Zeleného na současnou civilizaci

Zaplevelujeme si genofond, lékaři jsou největší nepřátelé civilizace

21. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Třicetiprocentní úmrtnost dětí mezi kmeny přírodních národů v Amazonii je dobrým návodem k tomu, abychom přehodnotili způsob, jakým uměle zaplevelujeme - myšleno západní civilizace - náš genofond tím, že jsme byli schopni, díky pokroku v medicíně, zachraňovat životy dětí, které by pravděpodobně v podmínkách amazonského pralesa nepřežily. Lékaři jsou "největší nepřátelé civilizace". "Indiáni si nezaplevelují genofond, je stále čistý, naopak my si ho zaplevelujeme". Tyto eugenistické názory zastává Mnislav Zelený, autor podobně laděného článku v Lidových novinách, v němž obviňuje kancléřku Merkelovou z křížení ras a ve zmateném závěru přirovnává současnou evropskou politiku ke Stalinovým etnickým čistkám, které byly, podle názoru tohoto člověka, méně nebezpečné. "Jinými slovy, chtěl byste, aby větší roli hrál přirozený výběr? Je to přirozené, civilizace se spíš zachová, pokud budeme mít více dětí a větší úmrtnost, vždyť tak je to správné, tak se to čistí," odpovídá pan Zelený na dotaz moderátora pořadu Hyde Park, odvysílaného v ČT (zhruba od času 42:20).

Více ZDE

Učiňme z Lidových novin veřejnoprávní deník

21. 7. 2016 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Jsem hluboce rozhořčen uveřejněním článku pana Zeleného Je na řadě genocida bělochů v Evropě? na stránkách Lidových novin. Článek obsahuje myšlenky podporující rasovou a etnickou nenávist. Už jen sousloví jako: "umělé křížení ras", nebo přirovnání rozhodnutí německé spolkové kancléřky Angely Merkelové ke Stalinově sovětizační politice vyvolává otázku po redaktorské práci ve vašem deníku. Pracují u vás ještě redaktoři, nebo jen psavci bez vzdělání a rozhledu v humanitních vědách a bez ukotvení v tradicích, jež vytvořily silnou značku LN? Lidové noviny se, byvše v majetku pana Andreje Babiše, zpronevěřují svému vysokému kreditu, jež si vydobyly pod vedením šéfredaktora Eduarda Basse a působením například Karla Čapka. Vím, pro Vás je to stará písnička, něco, k čemuž se vlastně ani nechcete hlásit, ale v těžkých dobách pro masarykovskou republiku byly právě Lidové noviny oporou demokratického režimu. Díky tomuto dědictví se LN liší od jiných periodik v ČR, to je síla jejich značky. Nyní nejsou LN součástí liberálně - demokratického diskursu a je to vina současné redakce i jejích předchůdců od 90. let. LN se stávají prázdným obalem bez obsahu.

Boj o vědecký diskurs v otázce klimatických změn

Věda a etika

21. 7. 2016 / Miroslav Žáček

čas čtení 6 minut

Globální oteplování. Téma propírané v posledních cca 25 letech všemi médii, téma na které se napsalo určitě statisíce stránek. Někde se dočtete, že ledovce tají, jinde naopak že přibývají, že se hladina moře zvedá, jinde že osciluje kolem normální hodnoty, že CO2 ovlivňuje naše klima nebo naopak, že jeho vliv je minimální nebo možná žádný a konečně že globální teplota extrémně roste, resp. že se o žádný extrém nejedná, atd. Nemám v úmyslu se zabývat argumenty pro a proti alarmistů (zastánců globálního oteplování) a jejich odpůrců, to by již vydalo na hodně silnou knihu. Chtěl bych se pozastavit nad něčím jiným - nad etikou tohoto „klání“.

Bez komentáře

Jak být krásné

21. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek 16. června k nám do školy přijelo STUDIO LEVANDULE z Kolína. Paní I. Mašínová a I. Adamová vysvětlily a předvedly dívkám z 9. ročníku, jak správně pečovat o pleť a jak se vkusně nalíčit pomocí výrobků firmy ORIFLAME. Dívky si vše pod jejich vedením vyzkoušely i prakticky. Na konci této dvouhodinovky se na skupinové fotografii usmívaly jen samé krásky. Paní Mašínová se svojí dcerou zaslouží pochvalu a poděkování. Bylo to příjemné odpoledne!

Fotoreportáž z vydařené vzdělávací akce na stránkách školy...

Jak bojovat proti radikálním islamistům? Pozvěte je na festival

21. 7. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 2 minuty

Jak se ukazuje, pouhým zabíjením z bezpilotních letounů se problém islámského radikalismu zřejmě jen tak nevyřeší. Buď si tedy zvykneme na to, že se začneme obávat každého rychle jedoucího nákladního auta, nebo se pokusíme radikálním islamistům vysvětlit, že zuřivě bojují proti nepěkně zkreslené karikatuře západní společnosti, která je mnohem komplexnější a pestřejší než se zdá. Řada mladých Evropanů například sdílí s mladými muslimy pocit frustrace a špatných ekonomických vyhlídek, řada starších Evropanů by zase uvítala určitý návrat k rodinným hodnotám a úcty k autoritám.

USA: Téměř tolik obětí střelných zbraní jako dopravních nehod

21. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Počet obětí způsobených střelnými zbraněmi a úmrtí souvisejících s provozem motorových vozidel ve Spojených státech se sbližuje. Někteří odborníci dokonce předpokládají, že počet úmrtí způsobených střelnými zbraněmi převýší počet obětí dopravních nehod v krátké době nebo dokonce v aktuálním období. Hlavním důvodem je to, že počet obětí motorových vozidel klesá, zatímco počet obětí způsobených střelnými zbraněmi mírně roste, uvádí německý portál Statista. USA upadly do stavu vážné společenského rozkolu, zejména mezi bílou majoritou a černošskou menšinou. Několik zveřejněných videonahrávek případů, v nichž policisté za velmi sporných okolností zabili několik Afroameričanů vyvolalo násilné reakce a zabití několika policistů v Dalasu a Baton Rouge. Podle posledního průzkumu se 70 % Američanů domnívá, že vztahy mezi rasami v USA jsou špatné, což je výrazné zhoršení proti loňsku.

Bodláky Václava Duška

Krutosti lidského druhu: paměť selhává, otevírajíc dveře ubohosti

21. 7. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Dnes máme možnost sledovat ukrutnosti šílených žoldáků, sloužících v roztodivné armádě zaštiťující se službou Velikému i v tvrdých přímých přenosech; jak snadno lze překroutit víru, vyznávat slovo Pána podle ubohé potřeby vyčnívat nad pomatený rozdivočelý dav. Tihle hrdinové představují hrubý středověk, ovšem v rukou svírají moderní zbraně a využívají i důmyslné odpalovací nálože k brutálním masakrům. Neznají slitování - slitovný jim nic neříká. Prý zvířata - stěží, zvířata oproti božím vojákům připomínají beránky...

Smrt tureckým trockistům!

20. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Když jsem v roce 1999 objevil ruského neonacistu Alexandra Dugina, na webových stránkách italských neofašistů publikoval v několika jazycích celou řadu textů různého ražení. Kromě pojednání věnovaných meziválečným německým teoretikům přímo či nepřímo obhajujícím nacisty, jež jsem očekával a považoval za svým způsobem pochopitelné (vzhledem k dlouhodobé existenci proudu sovětské zahraniční politiky, který SSSR systematicky srovnával a de facto identifikoval s výmarským Německem) mě ale jedna věc opravdu velmi překvapila. Šlo o velikou vášeň a zápal, s nimiž Dugin - jeden z prvních otevřených neonacistů už během pozdní gorbačovské éry - prosazoval příští alianci autoritářského Ruska s autoritářským Tureckem.

Nenechme si ukrást svobodu pod rouškou ochrany naší bezpečnosti

21. 7. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 8 minut

Europol (evropský policejní úřad) zakoupil od české firmy Eyedea Recognition software na identifikaci člověka, který dokáže i z velmi nekvalitního záběru nebo fotografie získat identitu téměř každého. V databázi jsou miliony „složek“ na jednotlivé osoby. Vše se to děje pod záminkou boje proti terorismu a boje proti zločinnosti. A pod záminkou boje proti terorismu i proti zločinu budou všichni občané monitorování a jejich soukromí bude veřejným majetkem. Jak daleko se to slučuje s názorem, že žijeme ve svobodném světě, ve svobodné zemi?

Posuzujme zločiny migrantů a muslimů individuálně, nikoliv na základě kolektivní viny

21. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Z produkce některých alarmistických sdělovacích prostředků a četby komentářů na sociálních sítích můžeme nabýt dojmu, že se Evropa po otřesném masakru ve francouzském městě Nice ocitla ve válečném stavu s islámským světem. V rychlém sledu následovaly další incidenty: sedmnáctiletý útočník původem z Afghánistánu za pokřiku „Alláh Akbar“ zranil v Bavorsku 17 osob sekyrou a ve Francii muž pocházející z Maroka pobodal čtyři ženy údajně proto, že byly spoře oděny. Mají snad tyto zločiny společného jmenovatele v islámském fundamentalismu, nebo je realita poněkud komplikovanější?

Turecko zablokovalo Wikileaks

20. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Turecko zablokovalo přístup na server Wikileaks poté, co tam bylo zveřejněno 300 000 emailů od vládnoucí strany AKP prezidenta Erdoğana. Emaily jsou datovány od roku 2010 do 6. července 2016. Jejich zveřejnění bylo urychleno "v reakci na čistky, které po pokusu o puč provádí nynější turecká vláda", uvedly Wikileaks s tím, že zdrojem emailů nebyl nikdo spojený s organizátory puče či s opoziční tureckou politickou stranou.

Mayová sdělí Merkelové, že letos Británie z EU neodejde

20. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Během své středeční návštěvy v Berlíně sdělí nová britská premiérka Theresa Mayová německé kancléřce Angele Merkelové, že potřebuje čas na přípravu brexitu. Ve čtvrtek bude Mayová jednat v Paříži s francouzským prezidentem Hollandem o tomtéž. Mayová Merkelové a Hollandovi sdělí, že Británie potřebuje čas na konzultace se Skotskem, s Walesem a se Severním Irskem i s různými průmyslovými odvětvími, než zahájí oficiální jednání o odchodu z EU. Při zahájení soudního jednání v rámci první žaloby proti brexitu potvrdili vládní právníci, že Mayová nehodlá aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU dříve než před koncem letošního roku.

Nick Clegg, bývalý liberálnědemokratický náměstek britského premiéra, se stal mluvčím Liberálnědemokratické strany pro otázky EU. "Theresa Mayová tvrdí, že brexit znamená brexit, avšak nikdo ve skutečnosti neví, co to znamená. Budeme ve společném evropském trhu, anebo z něho budeme odříznuti, se všemi dopady, jaké to bude mít na britské pracovní příležitosti a naši ekonomiku? Co to znamená pro imigraci? Co se stane s Brity, kteří žijí v zahraničí, a s Evropany, kteří učinili naši zemi svým domovem? Jak budeme spolupracovat se svými sousedy v boji proti terorismu, přeshraniční zločinnosti a globálnímu oteplování?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Červen 2016 byl už čtrnáctý měsíc rekordně vysokých teplot

20. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Červen 2016 byl o 0,9 stupňů Celsia teplejší než je průměr z dvacátého století. Byl to nejteplejší červen od začátku meteorologických záznamů v roce 1880, uvádějí americké úřady NASA a NOAA. Červen 2016 byl o 0,2 stupňů Celsia teplejší než červen 2015, který držel dosavadní rekord.

Série čtrnácti měsíců teplot, které porušují všechny dosavadní rekordy, je nejdelší za celých posledních 137 let. Naposledy měl červen teplotu nižší než průměr dvacátého století před čtyřiceti lety.

Dochází také k rekordnímu tání ledu v Arktidě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2016

17. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

V červnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 938,25 Kč.   Příjem z reklamy byl 8263  Kč.

Zůstatek byl koncem června 2016 132 482,29 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
46041