Hysterická Moskva podlehla vlastní propagandě:

Rusko se obává útoku amerických ponorek na své syrské základny

5. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Server Fox News přinesl zprávu, podle které Rusko během víkendu rozmístilo na svých základnách v Sýrii systém protivzdušné a protiraketové obrany S-300VM Antej/SA-23 Gladiator ZDE. Server Novinky tvrdí, že není jasné, proti komu má být tato zbraň určena ZDE. S ohledem na to, jaké systémy protivzdušné obrany už Moskva v Sýrii nasadila, to však je zřejmé až až. Kreml se zjevně obává amerického útoku vedeného z ponorek ve Středomoří střelami s plochou dráhou letu.


Moskva už nasadila v Sýrii pokročilé systémy protivzdušné obrany dlouhého i krátkého dosahu - jak systém S-400 ZDE, tak systém Pantsir-S1 ZDE. K nim pak S-300VM ZDE přidává jednu důležitou schopnost navíc: Ničit střely s plochou dráhou letu. Takové, jaké jsou například odpalovány z amerických ponorek - jmenovitě stařičký Tomahawk ZDE.

Střely Tomahawk odpalované z ponorek by skutečně představovaly první volbu v případě, že by se Spojené státy rozhodly zničit ruskou A2/AD bublinu v severozápadní Sýrii ZDE - v té podobě, jakou ji Moskva dosud dala. K tomu se však ani náznakem neschyluje. V dosti nepravděpodobném případě, že by se Obamova administrativa přece jen rozhodla pro vojenskou akci, zvolí takovou, která bude co nejméně riskantní. Rizika přitom Bílý dům posuzuje velmi svérázně, na prvním místě z hlediska pravděpodobnosti vlastních ztrát. Proto byl při zvažování variant reakcí na současnou situaci v Sýrii jako vůbec první odmítnut návrh zřídit humanitární letecký most zásobující civilisty v Aleppu - prý je příliš "riskantní" (pro civilisty v Aleppu asi život bez vody, jídla a elektřiny "příliš riskantní" není).

Další imperativ představuje vyloučení eskalace konfliktu. Takže i kdyby se Obamův Bílý dům velmi opožděně rozhodl útočit na syrské vojenské kapacity, bude to chtít udělat tak, aby přitom nezasáhl žádné ruské ani íránské cíle. Názorně řečeno, vybere nějaké odlehlé letiště asadistů, nebo jejich vlastní dělostřeleckou baterii, kde nenajdete ani jednoho Íránce či Rusa.

Představa, že Američané v této fázi mohou útočit na ruské vojenské základny v Sýrii, přesněji řečeno, že se tomu za každou cenu nevyhnou, představuje zjevný motiv víkendové akce Kremlu. Zároveň ale ukazuje, do jaké míry už Moskva žije v zajetí vlastní propagandy, kterou média i obyvatelstvo po léta krmí tak intenzívně, že si od ní už sama nedokáže zjednat sebemenší odstup.

Vůbec není jasné, zda by se dosluhující Obamova administrativa někdy odhodlala k vojenské akci v Sýrii. A kdyby k tomu přece jen došlo, podnikla by velmi starostlivě všechna opatření, aby vyloučila jakýkoliv bezprostřední dopad svých akcí na Rusko a Írán.

Jen ten kdo se nachází ve stavu nezvladatelné hysterie by mohl očekávat nevyprovokovaný americký útok na ruské základny - v situaci, kdy nedojde k útoku ruských systému PVO v Sýrii na americký letecký most pro Aleppo.

A protože k takovému mostu - píšu teď jako bývalý lidskoprávní aktivista - bohužel nedojde, scénáře amerického útoku na ruské vojenské instalace zůstávají naprosto derealizovanými paranoidními obsesemi putinistů, neskutečně přitaženými za vlasy.

0
Vytisknout
9036

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016