Svoboda a demokracie nemohou být ideologická povinnost

17. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Dnes je den boje za svobodu a demokracii, výročí Sametové revoluce, 28 let od postupného zhroucení režimu, v němž jedna strana ovládala veškerý státní aparát, k čemuž jí dopomáhala okupační sovětská vojska. Uskutečnil se sen o svobodných volbách, svobodném podnikání a cestování na Západ, o svobodě slova, shromažďování, vyznání atd. Podle mne nemůže být nejmenších pochyb o tom, že žijeme v mnohem lepším státě, než jsme žili před rokem 1989. Nesrovnatelně lepším.


A pokud existují nějaké zásadní rozdíly mezi námi a Západem, jsou dány tím, že svoboda a demokracie, pokud reálně existují, nikdy nevisí v nějakém vakuu. Vyžadují kvalitní instituce a ty se zase vyvíjejí tím, jaký je tlak občanské společnosti a veřejné debaty na věcná řešení palčivých problémů.

Představa, že nedostatek svobody a demokracie spočívá v tom, že máme málo tzv. přímé demokracie, že hlasování lidí nahradí instituce, je naprosto zhoubná. Demokracie není hlasování, ale teprve ten institucionální rámec, který dává hlasování smysl. Podobně jako svoboda není svobodně okrádat a svobodně podvádět. Prosperující a fungující společnost musí být chytrá a kompetentní ve svých pravidlech a v jejich praktické realizaci. Jen tak lze dosáhnout toho, aby občané zažívali svobodu a demokracii ve svých běžných životech.

Svobodě a demokracii by se nemělo stávat to, co se stávalo socialismu – ačkoli přece jen určité mentální pochody normalizace přetrvávají dodnes i u těch největších „demokratů“ – tedy to, že bude sloužit k zacpání úst. Stěžuješ si, vidíš problémy? Ohrožuješ svobodu a demokracii! Nechej se svobodně a demokraticky okrádat a týrat a drž hubu a krok! Máš se nejlépe, jak se můžeš mít, ať se ti to líbí, nebo nelíbí!

Ti, kterým na demokracii a svobodě záleží, by neměli demokracii a svobodu používat k tomu, aby jimi opentlili zdiskreditované politiky. Demokracie a svoboda není gerontokratický systém, jaký tu byl za Brežněva, je to naopak systém neustálé obměny lidí u moci, je to systém, ve kterém je třeba lidem nabízet alternativy, budoucnost, čerstvý pohled, nové lidi.

Demokracii a svobodu nelze neustále diskreditovat a očekávat, že je budou lidé vnímat stále lépe, protože je to prostě jejich povinnost. Tak bylo možné myslet za Husáka: můžeme vesele hnít a zároveň kázat lidem o socialismu, neboť máme v zádech sovětské bodáky. Ve svobodné společnosti diskreditace demokracie tzv. demokraty vede k nástupu nenávisti, primitivní lůzy a vůdců, jako byl Hitler. 

0
Vytisknout
12143

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2017