Babišův chytrý útok na ODS

12. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Včera premiér v demisi Andrej Babiš v jednom pořadu (Otázky V. Moravce) zároveň hovořil o tom, že chce zkusit znovu vytvořit koalici s ODS, a o tom, že chce výrazně zvýšit důchody a veřejnou dopravu pro důchodce zdarma. A kde na to vezme peníze? Prý je má díky opatřením proti podvodům na daních, včetně EET.

V tomto příběhu díky fungujícímu státu, kterého zejména kvůli minulým vládám ODS nebylo možno dosáhnout, neboť přály zlodějům a korupčníkům, lze dokonce bez zadlužování dopřát zlepšování života všem včetně důchodců.

 

Minimálně zachování EET a veřejná doprava pro důchodce zdarma budou ovšem pro ODS nepřijatelné (u EET se nabízí analogie s tím, jak ODS odmítala kolkování lihu). Ideologicky v každém případě. Babiš to musí dobře vědět a o žádná seriózní jednání s ODS, stejně jako s žádnou jinou stranou, mu nejde. Ostatně při dotazu na to, kdy hodlá přijít se svou druhou vládou, řekl, že to má být v červnu.

Do té doby může klidně brát politická jednání a výzvy k nim jako de facto předvolební kampaň. A pak… až budou jeho preference kolem 40%, začne tlačit na předčasné volby, protože ty ostatní strany mu nedovolí dělat jeho úžasnou politiku. Po červnu je už jen léto, dovolené a po nich komunální volby, které by se daly hezky spojit s těmi sněmovními.

Ve skutečnosti bylo Babišovo vystoupení v Otázkách vlastně jen velmi destruktivním útokem na ODS. Když mluvil o své nabídce vůči ODS, vlastně se tomu sám smál. Po jednání s jejími představiteli bude moci lidu hlásat: podívejte, oni vám nechtějí dopřát, protože jsou neschopní korupčníci s omezenou představivostí. A pokud tím přímo nerozdělí voličskou základnu ODS, tak minimálně získá voliče ČSSD, komunistů, SPD, kteří přesně takto vidí svět.



0
Vytisknout
15425

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2018