Demokracii v ČR ohrožuje trestně stíhaný premiér bez mandátu za podpory prezidenta republiky

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Demokratické směřování naší země je dlouhodobě ohrožováno trestně stíhaným premiérem, který vládne skrze vládu bez důvěry a za tiché podpory prezidenta republiky. Tento fakt je zcela v rozporu s ústavními hodnotami.


tisková zpráva

Výzvu #VyjdiVen podpořila národní reprezentace studentek a studentů

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) se přidává k akci studentů DAMU s názvem #VyjdiVen, která vyzývá studenty všech vysokých i středních škol k výstražné stávce před budovami škol a univerzit. Celá akce tak získává podporu nejvyšší studentské reprezentace.


„Demokratické směřování naší země je dlouhodobě ohrožováno trestně stíhaným premiérem, který vládne skrze vládu bez důvěry a za tiché podpory prezidenta republiky. Tento fakt je zcela v rozporu s ústavními hodnotami a s takovou situací se nemůžeme v žádném případě ztotožnit,“ komentuje předseda SK RVŠ Michal Zima důvody, proč se vedení SK RVŠ rozhodlo pro podporu výzvy. Dodává, že Komora nesouhlasí i s relativizací lží některých ústavních činitelů a tolerancí bývalých členů SNB ve významných funkcích spojených s bezpečnostními složkami státu. Naráží tak na kauzu místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tomia Okamury a jeho skandální výroky o koncentračním táboře v Letech nebo předsednictví člena KSČM, který zasahoval na Národní třídě 17. listopadu 1989, Zdeňka Ondráčka ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti GIBS.

Primárním posláním SK RVŠ je hájení zájmů studentek a studentů vysokých škol. Současnou společenskou situaci Komora ale považuje za natolik závažnou, že se jako politická, avšak nadstranická instituce nemohla vyjádřit jinak. Demokracie a svoboda jsou základními předpoklady i pro akademické svobody, bez kterých nemůže docházet ke kvalitnímu vzdělávání.

Studentská komora má v plánu i nadále situaci sledovat a aktivně v ní vystupovat. „Nehodláme jen nečinně přihlížet,” dodávají členové Komory.

Kontakt:

Michal Zima, předseda SK RVŠ

michal.zima@skrvs.cz


Lukáš Hulínský, pověřený vedením PR

lukas.hulinsky@skrvs.cz


0
Vytisknout
6763

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2018