Vídeň, Curych, Mnichov a my

22. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tak se Vídeň opět – už podeváté – stala nejlepším místem pro život na světě. Do první čtyřky patří kromě ní také Curych a Mnichov. Ještě před sto lety byla Vídeň hlavním městem našeho státu a prezident Masaryk vytknul nové Československé republice „odrakouštění“ jako hlavní úkol na cestě k demokracii a tradicím Husa a Komenského.

Od konce druhé světové války vládnou ve Vídni socialisté, u nás vládli komunisté. Čtyřicet let pěstování nového komunistického člověka v Československu, což probíhalo odbouráním jakékoli veřejné kontroly vládnoucí stranické mafie, vydalo své plody v podobě mafiánského kapitalismu, kormidlovaného jak asociální pravicí, tak stejně asociální levicí.


Vídeň je proslulá svým rozvinutým systémem sociálního bydlení, který je tam budován už od 19. století. Podle článku v Guardianu z roku 2017 dvě třetiny vídeňských občanů mají městské nebo veřejně podporované bydlení. Osm z deseti bytů, které jsou dnes stavěny ve Vídni, je subvencováno městem. Naopak v České republice veřejně podporované nájemní bydlení prakticky neexistuje a ve světovém měřítku rekordní část populace si bere hypotéky. Schopnost hypoték zotročovat lidi byla výmluvně demonstrována ve skandálu Nagyová jejím nadřízeným panem Poulem (a to nemluvíme o bezprávním exekučním prostředí). Cituji: „A příklad druhý: Nagyové se podřídil dokonce i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, ačkoliv byl formálně její nadřízený. Tiše souhlasil s vyhazovy jiných a svým mlčením kryl i ředitelčiny excesy. Zpětně to vysvětluje tím, že se bál jejích kontaktů v nejvyšších politických kruzích. „Kvůli hypotéce“ na nový dům si prý nemohl dovolit riskovat ztrátu zaměstnání tím, že by na Nagyovou upozornil.“ http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1083519-alou-pro-smazak-proc-se-urednici-nebranili-prikazum-nagyove

Obhájci minulého režimu často chtějí vytvořit dojem, že kdyby tu po válce nevládla KSČ, tak by nedošlo k žádné modernizaci. Vídeň, Mnichov a Curych z tohoto pohledu neměly to štěstí, aby je zdevastovali bolševici. Naopak zase obhájci české pravice, která je dítětem bolševické výchovy českého národa k právnímu a mravnímu nihilismu, tvrdí, že kde se dostane k moci levice, tam je plýtvání a poušť. Vídeň, Mnichov a Curych jsou ovšem plodem levicové politiky. A tak se točíme stále v kruhu. Odrakouštění se povedlo, ale Masaryk by nebyl spokojen. Spíše než aby byl brán vážně jeho odkaz, stane se z něj v Česku symbol národní hrdosti pro neonacisty.

Výsledkem dějinného pohybu v ČR je tokání u voleb propadlých tzv. levicových stran, ČSSD a KSČM, u dveří konjukturálního oligarchy, který využil svůj sociální kapitál z doby vlády komunistů k vytvoření ekonomického a pak i mediálního a politického impéria. Oligarchy, jenž oběma stranami hluboce a právem pohrdá a který s nimi zjevně nechce vládnout. To je ruský model levice, která se podílí na ruském zázraku, jak ze sovětského mafiánského systému udělat mafiánský velkokapitalismus bez jakýchkoli práv pracujících, přetřený ideově pravoslavným slavjanofilstvím s jednotícím svorníkem jménem Stalin.

Zatímco kandidát rakouské ultrapravice v Českém rozhlase tvrdil, že uprchlíkům před válkou je nutné poskytnout azyl, údajně levicový premiér Sobotka v rakouském tisku vyprávěl, že muslimy u nás nechceme. Socialisté v Rakousku zůstali socialisty. Volby sice nevyhráli, ale nepropadli se na hranici postupu do parlamentu. Jsou jednou ze tří rovnocenných nejsilnějších stran politického systému v Rakousku. Mohou se chlubit „svou“ Vídní. Ano, tak má vypadat plod levicové politiky. Podeváté nejlepší místo pro život na světě. V Mnichově také po většinu období po druhé světové válce vládli socialističtí primátoři – až dodnes (dnes je primátorem v Mnichově Dieter Reiter ze sociální demokracie). To samé v Curychu (dnešní primátorkou Curychu je lesba Corine Mauch ze sociální demokracie). A česká pravice bude přísahat: ruiny a poušť jsou ta města! Zatímco Praha… jak tam asi dopadne sociální demokracie v letošních komunálních volbách? Praha jako plod svorné politiky „ruka ruku myje“ pana Paroubka a pana Béma. Zemský ráj to napohled.

Nejlepším místem pro život zůstává nadále Vídeň. Praha je devětašedesátá

What could Vienna’s low-cost housing policy teach the UK?

List of mayors of Vienna

List of mayors Munich

List of mayors Zurich


 

 

0
Vytisknout
11479

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018