Trumpova vláda degradovala diplomatický status mise EU v USA

8. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Došlo k tomu tiše koncem minulého roku. Rozhodnutí učinilo americké ministerstvo zahraničí, které zrušilo status diplomatické mise EU v USA jako "členské země" a snížilo ho na status pouhé "mezinárodní organizace". Američané to Evropské unii ani nesdělili.

 
 

Delegace EU v USA si koncem minulého roku začala všímat, že není zvána na různé akce. Až činitelé organizující pohřeb Georga H.W. Bushe s konečnou platností diplomatům z EU potvrdili, že diplomatická mise EU v USA byla degradována. Zřejmě k tomu došlo koncem října nebo začátkem listopadu.

Při pohřbu G.H.W. Bushe, kdy zahraniční diplomaté Američanům kondolovali, nebyl velvyslanec EU ve Washingtonu, David O'Sullivan, vyzván k vystoupení podle běžného chronologického pořádku od nejdéle sloužícího velvyslance v USA až po nejnovějšího, ale jako až poslední.

Je to v souladu s Trumpovou polititkou - ten se totiž přátelsky lísá k diktátorům a poškozuje styky Ameriky s demokratickými spojenci, poznamenává   mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8736

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2019