Británie: Uprostřed chaosu brexitu se probouzí parlament a snaží se převzít moc od vlády

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Vláda Theresy Mayové ve středu odpoledne prohrála o 11 hlasů, poměrem 308-297 hlasů,  hlasování o rezoluci, kterou navrh bývalý konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve, která praví, že pokud příští týden Mayová prohraje hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem, bude mít povinnost do tří dnů předložit parlamentu svůj plán B.Chtějí tím zabránit, aby Británie vypadla z EU bez dohody, což by mělo katastrofální důsledky.  Dosud na reakci po případné volební porážce příští týden  měla Mayová 21 dní, avšak bouřící se poslanci poukazují na to, že vzhledem k tomu, že Británie má odejít z EU za 79 dní, "není čas".

Probrexitoví poslanci argumentují, že schválená rezoluce nic na věci nemění. Mayová se snaží vytvářet dojem, že dělá poslancům nejrůznější ústupky, aby její dohodu s Bruselem o brexitu příští týden schválili. Její nejnovější "ústupek" však odmítla fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP, která udržuje Mayovou v Londýně u moci, jako "nepřijatelný".

V Dolní sněmovně vládne horečná atmosféra. Jednomu konzervativnímu poslanci, stoupenci setrvání Británie v EU, dnes bylo vyhrožováno emailem smrtí.

Pozorovatelé poukazují na to, že v situaci absolutního chaosu a rozhádané vlády se začínají spojovat řadoví poslanci z nejrůznějších stran a diktovat vládě budoucí strategii. Pro vládu je to nebezpečný precedens, protože dosud určovala vláda, co se bude v parlamentě dělat. Zdá se, že ve středu to skončilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8308

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019