V Dolní sněmovně vzniká nadstranická aliance proti brexitu bez dohody

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
V úterý, pouhých 80 dní před brexitem vzniká nadstranická aliance poslanců britské Dolní sněmovny, kteří jsou rozhodnuti použít všech pák, které mají k dispozici, aby zabránili odchodu Británie z EU letos v březnu bez dohody.

20 konzervativních poslanců, z nich 17 bývalých ministrů, se spojilo s labouristickými poslanci a hlasovali proti vládě počtem 303 hlasů proti 296 proti vládnímu finančnímu zákonu. Theresa Mayová se tak stala prvním britským premiérem za posledních 41 let, kterému v parlamentě neprošel finanční zákon.

Poslanci hlasováním proti tomuto zákonu se pokusili zamezit financování opatření pro "No deal Brexit", tedy pro odchod Británie z EU bez dohody.

 

Premiérka přiznala vládě, že parlamentní hlasování, které se má konat příští týden o její dohodě s Bruselem o odchodu Británie s EU, Mayová prohraje. Vládní zdroje však netuší, co pak hodlá dělat. Zatímco někteří ministři už otevřeně varují před odchodem Británie z EU bez dohody, stále ještě existuje v Anglii i v Konzervativní straně dostatečné množství maniaků, kteří tvrdí, že by to "nebyl žádný problém".

Avšak úterní hlasování proti finančnímu zákonu naznačuje, že se tvoří nadstranická aliance, která hodlá učinit vše, aby Británie nemohla odejít z EU bez dohody. Právní odborníci si nejsou jisti, zda se jim to může podařit, protože veškeré rozhodovací pravomoci má v rukou Mayová. Ta by mohla brexit zrušit okamžitě. Je však velmi omezená.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
9398

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019