Znovu zneužívání psychiatrie k politickým účelům?

5. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Jan Jandourek na Svobodném fóru píše o zdravotním stavu prezidenta Zemana, doporučuje jeho vyšetření "skutečnými odborníky" a cituje z jejich názorů na danou věc.

 

Vznikl tak jakýsi kompilát nejen z jejich nynějších, ale i z dřívějších vyjádření v knihách, rozhasovém rozhovoiru a dalších médiích. Čtenář ať sám posoudí, nakolik se slova "nezávislých odborníků" týkají právě Zemana a nakolik je to účelový výběr autora článku s cílem prezidenta dehonestovat.

Doporučuji zvláště rozhovor s Radkinem Honzákem na ČRo, který objasňuje postatu problému,   a porovnání s Jandourkovými citacemi.

Ve vybraných textech "skutečných odborníků" se operuje pojmem psychopat. Kdysi to znamenalo blázen, tedy duševně nemocný člověk. Například velmi rozšířený (náklad 100 000) Slovník cizích slov z roku 1971, autor Ladislav Rejman,  vydalo SPN v roce 1971 je heslo psychopatie vyloženo takto: "duševní porucha, chorobný duševní stav, duševní úchylnost"...

Schválně se zeptejte ve svém okolí, co si lidi představují pod pojmem psychopat. Většina, možná drtivá, mající v povědomí (i v podvědomí) tuto zastaralou definici, se bude divit, že to nevíte, no to je přece blázen. Pokud se jim budete pokoušet vysvětlit, že věda psychologicko-psychiatrická (dle Vladimíra Vondráčka) už v současnosti pojmu psychopat užívá jinak, mávnou rukou a řeknou si, v lepším případě, že jste taky blázen. Přitom stačí si pustit na YouTube onen ve výše uvedených článcích citovaný rozhlasový rozhovor s psychiatrem Radkinem Honzákem  

Ovšem kolik lidí to skutečně udělá a dozví se tohle?: Psychopat není duševně nemocný člověk, nýbrž člověk určitého charakteru. Podrobně v rohovoru doktor Honzák.Ten dále říká, pro laiky zjednodušeně, že můžou být psychopati hodní a psychopati oškliví, zlí. (No jasně, Zeman..!)

Úvahy o tom, nakolik autoři, kteří vrhají do veřejné debaty pojem psychopat, počítají s takto (ne) informovaným čtenářem a označují toho či onoho člověka, třeba politika, za zlého blázna, přenechávm čtenářům Britských listů. Ti vědí, že skutečnost je opravdu složitější.

Psychiatrie je oborem, o němž povědomí české veřejnosti zaostává za evropskými i severoamerickými standardy. Navštívit psychologa nebo dokonce psychiatra je pociťováno jako ostuda a osobní selhání, blázni patří do blázince a zavřít!

Jsme tak přinejlepším někde na přelomu v polovině minulého století. Používat v takovém prostředí laické označování někoho za psychopata či schizofrenika je neodpovědné a připomínající někdejší zneužívání psychiatrie k politickým účelům.

-1
Vytisknout
10597

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019