USA jsou "v přímém kontaktu" s venezuelskou armádou a vyzývají k dezercím

11. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Spojené státy vedou přímá jednání s příslušníky venezuelských ozbrojených sil a vyzývají je, aby opustili prezidenta Nicoláse Madura. Připravují také nové sankce zaměřené na zvýšení tlaku proti jeho vládě, odhalil vysoce postavený představitel Bílého domu.


Trumpova administrativa očekává další dezerce Madurových vojáků, sdělil Reuters v rozhovoru představitel Bílého domu. Činí tak přesto, že dosud jen málo vyšších důstojníků dezertovalo od doby, kdy se lídr opozice Juan Guaidó prohlásil za prozatímního prezidenta, informují Luc Cohen, Matt Spetalnick a Roberta Ramptonová.

Americký představitel odmítl poskytnout detailní informace o diskusích nebo úrovni, na níž probíhají. Je také nejasné, zda takové kontakty mohou vést k trhlinám v podpoře venezuelského lídra uvnitř armády, která je pro jeho setrvání u moci klíčová.

Venezuelské ozbrojené síly jsou zřejmě stále loajální k Madurovi, řekl zdroj ve Washingtonu blízký opozici. Ten zároveň také vyjádřil pochybnosti, zda Trumpova administrativa podnikla dost pro podporu širšího povstání v kruzích, kde jsou mnozí důstojníci podezřelí z podílu na korupci a pašování drog.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7597

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2019