Voliči Republikánů vesměs podporují Trumpovo stažení ze Sýrie

21. 10. 2019

čas čtení 3 minuty
V neděli 6. října prezident Trump veřejně vyzval ke stažení amerických vojáků ze severovýchodní Sýrie, píše v komentáři na blogu renomovaného výzkumníka Nata Silvera FiveThirtyEight Dhrumil Mehta. Od té doby se americké jednotky narychlo stáhly ze svých pozic, turecké, ruské a syrské vládní síly postoupily do regionu. Americké stažení se setkalo s oboustranným nesouhlasem v Kongresu, kde dvě třetiny Republikánů ve Sněmovně reprezentantů hlasovaly s Demokraty pro odsouzení prezidentova rozhodnutí. Dokonce někteří z Trumpových nejvěrnějších spojenců tomuto kroku oponují. Senátor za Jižní Karolínu Lindsey Graham, který normálně hlasuje s prezidentem, označil stažení za "skvrnu na cti Spojených států".


Ale zatímco mezi Republikánskými zákonodárci bylo opatření nepopulární, řadoví členové strany nemusejí být až tak proti. Od Trumpova oznámení zatím proběhly pouze čtyři průzkumy. A zatímco všechny ukázaly, že Američané vesměs se stažením nesouhlasí, existuje jasný stranický rozpor - voliči Republikánů Trumpovu rozhodnutí široce neoponují.

Za prvé průzkum YouGov/CBS News provedený ve dnech 8.-11. října zjistil, že prostá většina Američanů (41 %) tvrdí, že o situaci neví dost na to, aby rozhodla, zda podporuje stažení, zatímco 24 procent schvalovalo stažení a 34 % s ním nesouhlasilo. Ale mezi Republikány 41 % schvalovalo rozhodnutí vojáky stáhnout. (Většina Demokratů mu oponuje.)

Průzkum Morning Consult/Politico provedený 11.-13. října zjistil, že 41 % oponuje stažení vojáků, ale na rozdíl od předchozího neposkytl respondentům možnost říci, že o věci neslyšeli dost na to, aby věděli, jak se k ní stavět. Většina Republikánů (56 %) podpořila stažení vojáků z regionu, zatímco většina Demokratů (60 %) byla proti.

Průzkum YouGov/Economist provedený ve dnech 13.-15. října se dotázal respondentů, zda podporují stažení amerických vojáků a "ponechání syrských Kurdů, kteří bojovali proti IS, na pospas útoku turecké armády". Tento průzkum zjistil, že většina (52 %) Američanů bylo proti. 76 % Demokratů oponovalo stažení, ale většina Republikánů (57 %) je podpořila.

A konečně průzkum USA Today/IPSOS provedený ve dnech 16.-17. října se dotázal respondentů, zda stažení vojáků bylo správným rozhodnutím, protože "USA mají v zahraničí příliš mnoho vojenských závazků", nebo špatným rozhodnutím, protože "ohrozí stabilitu v nebezpečném regionu", 27 % prohlásilo, že šlo o správné rozhodnutí, zatímco 37 % je označilo za špatné. 41 % Republikánů považovalo stažení za správné, zatímco jen 15 % Demokratů tvrdilo totéž.

Není to poprvé, co Trump oznámil plány na stažení vojáků ze Sýrie. Ale veřejnost jim dříve tolik neoponovala. Celková podpora pro stažení od loňska klesla, zejména mezi Demokraty a nezávislými. Ale podpora mezi Republikány zůstala od prosince relativně vysoká.

Nicméně nechceme z Republikánské podpory pro Trumpovo rozhodnutí vyčíst příliš mnoho. A to proto, že mnozí Američané se se situací teprve seznamují. Připomeňme, že v průzkumu YouGov/CBS News prostá většina uvedla, že toho neví dost, aby řekla, zda stažení z regionu podporuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6011

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2019