Přístav pro humanitární pomoc v Gaze se dostal pod palbu, říkají představitelé OSN

29. 4. 2024

čas čtení 6 minut
Rozestavěné molo pro Američany vedený projekt, který má přivést pomoc do pásma Gazy, se ve středu dostalo pod palbu, což donutilo představitele OSN, aby se tam ukryli, uvedli izraelští představitelé a zástupci OSN.

K útoku, který Izraelci popsali jako dopad minometného granátu, se bezprostředně nepřihlásila žádná militantní skupina.

Úřady uvedly, že nikdo nebyl zraněn.

Útok znamená nejistý začátek výstavby mola, projektu, který USA prosazují, aby do Gazy přilákaly humanitární pomoc. Představitel Hamásu řekl ve středu agentuře AP, že militantní skupina bude vzdorovat jakékoli zahraniční vojenské přítomnosti zapojené do projektu přístavu.

Zatímco satelitní snímky ukazují výstavbu velkých přístavů podél pobřeží poblíž města Gaza, humanitární organizace dávají jasně najevo, že mají široké obavy o svou bezpečnost a výhrady k tomu, jak se izraelské síly vypořádají s bezpečností.

Sonali Korde, představitelka americké Agentury pro mezinárodní rozvoj, uvedla, že klíčové dohody o bezpečnosti a zajišťování dodávek pomoci se stále vyjednávají. Patří mezi ně i to, jak budou izraelské síly operovat v Gaze, aby zajistily, že humanitární pracovníci nebudou zraněni.

"Potřebujeme, aby se kroky realizovaly. A humanitární komunita a IDF (Izraelské obranné síly) pokračují v rozhovorech a zapojování a vylepšování systému tak, aby se každý cítil bezpečně v tomto velmi obtížném operačním prostředí," řekla Korde.

Generálmajor Pat Ryder, mluvčí Pentagonu, ve čtvrtek uvedl, že americká vojenská plavidla umístěná v pobřežních vodách začala stavět dočasné molo a hráz na moři. Řekl, že útok v přístavu "v žádném případě nezdržuje" probíhající misi a řekl, že dodávky pomoci by mohly být spuštěny začátkem května.

Humanitárními organizacemi otřásla smrt sedmi humanitárních pracovníků World Central Kitchen při izraelském náletu 1. dubna, když cestovali v jasně označených vozidlech na doručovací misi schválenou Izraelem. Zabíjení posílilo mezi některými humanitárními organizacemi názor, že mezinárodní společenství by se mělo místo toho zaměřit na tlak na Izrael, aby zmírnil překážky v dodávkách pomoci po pozemních trasách nákladními automobily.

Výstavba přístavu a mola přichází v době, kdy Izrael čelí rozsáhlé mezinárodní kritice kvůli pomalému přílivu pomoci na palestinské území, kde podle OSN nejméně čtvrtina obyvatel žije na pokraji hladomoru.

Zdá se, že výstavba nového přístavu v pásmu Gazy postupovala v posledních dvou týdnech rychle, podle satelitních snímků, které ve čtvrtek analyzovala agentura AP. Přístav leží jihozápadně od města Gaza, kousek severně od silnice rozdělující Gazu, kterou izraelská armáda postavila během bojů.

Tato oblast byla kdysi nejlidnatějším regionem území, než se přes něj převalila izraelská pozemní ofenzíva, která vytlačila více než 1 milion lidí na jih k městu Rafáh na egyptské hranici.

Představitel OSN uvedl, že přístav bude mít pravděpodobně tři zóny - jednu kontrolovanou Izraelci, kde se pomoc z mola vykládá, druhou, kam se bude převážet, a třetí, kde palestinští řidiči najatí OSN budou čekat na vyzvednutí pomoci, než ji přivezou do distribučních míst.

Plavidla amerického námořnictva a armády zahájily na moři stavbu velkého mola nebo plovoucí plošiny, která bude stát několik mil odtud. A také vybudují širokou hráz, která bude nakonec ukotvena k pobřeží, kde budou dělníci vykládat a distribuovat pomoc.

Odráželo to však pokračující hrozby ze strany Hamásu, který prohlásil, že odmítne přítomnost jakýchkoli nepalestinských obyvatel v Gaze. Vysoce postavený politický představitel Hamásu Chalíl al-Hajja řekl, že skupina bude považovat izraelské síly - nebo síly z jakékoli jiné země - umístěné u mola, aby ho střežily, za "okupační sílu a agresi" a že se tomu budou bránit.

Světový potravinový program OSN souhlasil s tím, že povede úsilí o poskytování pomoci.

Carl Skau, zástupce výkonného ředitele WFP, ve čtvrtek řekl, že je "nezbytné, abychom byli schopni fungovat, oslovit komunity, mít přístup k potřebám, a to bezpečným způsobem". Ve svém projevu v OSN také řekl, že přístavní mise musí být jen jednou částí širšího izraelského úsilí o zlepšení udržitelných pozemních dodávek pomoci, aby se zabránilo hladomoru.

Ale poznamenal: "Buďme upřímní, když provozujete humanitární operaci v bojové zóně, bezpečnost je docela vysoko na seznamu."

Představitel OSN, který hovořil pod podmínkou anonymity, aby mohl diskutovat o zákulisních jednáních, řekl, že zůstává několik sporných bodů ohledně toho, jak by Izraelci zvládli bezpečnost přístavu. Armáda se údajně snaží instalovat dálkově ovládaná dělostřelecká stanoviště, proti čemuž se OSN staví, řekl tento činitel, i když nebylo jasné, jaké zbraně jsou popisovány.

Ve čtvrtečním prohlášení IDF uvedla, že "bude jednat tak, aby zajistila bezpečnostní a logistickou podporu iniciativy", včetně výstavby doku a přesunu pomoci z moře do pásma Gazy.

Vysoce postavený kyperský vládní úředník, který hovořil s agenturou AP pod obvyklou podmínkou anonymity, řekl, že molo "bude připraveno do konce příštího týdne a začneme znovu (s dodávkami pomoci)". Úředník neupřesnil, kdy přesně dodávky začnou.

Přístav poskytne kritickou dodatečnou pomoc, protože dostat více zásob do Gazy přes pozemní přechody se ukázalo jako náročné, protože dlouhé fronty kamionů čekají na izraelské inspekce. Minulé snahy dostat se na pevninu po moři ochably po útoku na World Central Kitchen.

Země se dokonce pokusily shazovat pomoc z nebe letecky – což je taktika, o které humanitární organizace říkají, že je to poslední zoufalé řešení, protože nedokáže dodat pomoc ve velkém množství a také vede k úmrtím.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1236

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2024