Krize na Blízkém východě: Hamás usiluje o vyjasnění podmínek dohody o příměří

1. 5. 2024

čas čtení 12 minut
 
Egyptský představitel tvrdí, že skupina Hamás chce jasné podmínky, které by umožnily vysídleným lidem návrat na sever Gazy.


Hamás požádal Egypt a Katar o vyjasnění podmínek dohody

Hnutí Hamas požádalo egyptské a katarské zprostředkovatele o vyjasnění podmínek nejnovějšího návrhu příměří, o kterém se jedná v rámci jednání s Izraelem, uvedl ve středu egyptský představitel pro agenturu Associated Press.

Úředník, který má k rozhovorům blízko a hovořil pod podmínkou anonymity, aby mohl o dohodě volně hovořit, uvedl, že Hamás chce jasné podmínky pro bezpodmínečný návrat vysídlených osob na sever Gazy a zajistit, aby druhá fáze dohody zahrnovala projednání postupného a úplného stažení všech izraelských jednotek z celého pásma Gazy.

Úředník uvedl, že současná dohoda plně nevysvětluje, komu bude umožněn návrat na sever a jak se o tom rozhodne.

Vznikající postupná dohoda zahrnuje propuštění 33 civilních a nemocných rukojmích držených militanty výměnou za zastavení bojů a propuštění stovek palestinských vězňů z izraelských věznic.


- Po výrocích ministryně pro osídlování a národní mise Orit Strookové se v Izraeli rozhořel politický spor. Krajně pravicová politička ze strany Náboženský sionismus včera označila vyhlídku na dohodu s Hamásem o rukojmích za „strašnou“.

Řekla, že by to byla zrada vojáků, „kteří nechali všechno za sebou a šli bojovat za cíle, které definovala vláda, a my je hodíme do koše, abychom zachránili 22 lidí nebo 33 nebo nevím kolik. Taková vláda nemá právo na existenci“.

Ministryně bez portfeje ve vládě Benjamina Netanjahua Hili Tropperová uvedla, že její slova byla necitlivá k rodinám rukojmích, zatímco vůdce izraelské opozice Jair Lapid na sociálních sítích kontroval, že „vláda s 22 nebo 33 členy extremistické koalice nemá právo na existenci“.

Strooková byla již dříve kritizována za to, že naznačila, že by lékaři měli odmítnout ošetřit homosexuální pacienty.

- Agentura Reuters přináší informace o dnešní nečekané cestě Stéphana Séjourneho do Egypta, která následuje po jeho návštěvě Libanonu, Saúdské Arábie a Izraele.

Francie má tři občany s dvojím občanstvím, které Hamás stále drží jako rukojmí po útoku této skupiny na Izrael 7. října, a úzce spolupracuje s Káhirou při poskytování humanitární a lékařské pomoci Palestincům v Gaze.

Agentura Reuters s odvoláním na francouzské diplomaty uvádí, že v rozhovorech s egyptskými představiteli posoudí, zda by tito tři rukojmí, kteří nejsou součástí izraelské armády, mohli být na seznamu propuštěných osob a nakolik je dohoda skutečně blízko.

Paříž chce také zařadit francouzský návrh na zmírnění napětí mezi Izraelem a libanonským Hizballáhem podporovaným Íránem vysoko na pořad jednání v případě, že bude dohodnuto příměří v Gaze, uvedli diplomaté.

Naposledy, když došlo k přerušení bojů v Gaze a dohodě o propuštění rukojmích, ačkoli Hizballáh nebyl formální stranou dohody, byly boje mezi Izraelem a protiizraelskými silami v jižním Libanonu také většinou přerušeny.

- Izraelská armáda uvádí, že od zahájení pozemních operací v Gaze 27. října bylo zabito 263 vojáků a 1593 jich bylo zraněno. IDF uvádí, že ze zraněných je 250 v nemocnici, přičemž 25 z nich je „vážně zraněno“.

- Vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí ve středu prohlásil, že výroky  amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena o příměří v Gaze jsou pokusem o nátlak na palestinskou skupinu a ospravedlnění Izraele.

Abú Zuhrí rovněž agentuře Reuters řekl, že skupina stále studuje nedávnou nabídku příměří.

- Ministerstvo zdravotnictví vedené Hamásem vydalo aktualizované údaje o počtu obětí a sděluje, že od 7. října bylo při izraelské vojenské ofenzivě v Gaze zabito nejméně 34 568 Palestinců a 77 765 jich bylo zraněno.

- Blinken po projevu na demonstraci v Tel Avivu vzkazuje rodinám rukojmích: „Zachovejte víru“.
Antony Blinken pronesl v Tel Avivu několik slov k lidem protestujícím před jeho hotelem, kteří požadovali propuštění izraelských rukojmích.

Americký ministr zahraničí shromáždění řekl:

Měl jsem právě příležitost setkat se s rodinami některých rukojmích, jako ostatně při každé návštěvě Izraele. Samozřejmě tak, jak to udělal prezident Biden, jak to udělala řada mých kolegů. A chci se s vámi podělit o to, co jsem jim právě sdělil.

Přivést vaše blízké domů je jádrem všeho, o co se snažíme. A nedáme pokoj, dokud všichni - muž, žena, voják, civilista, mladý, starý - nebudou zpátky doma.

Blinken dále řekl:

Nyní je na stole velmi silný návrh. Hamás musí říci ano a musí to dotáhnout do konce.

To je naše odhodlání a my si nedáme pokoj, nezastavíme se, dokud se nespojíte se svými blízkými. Proto prosím, buďte silní, zachovejte si víru, budeme s vámi každý den, dokud to nedotáhneme do konce.

- Tareq Abu Azzoum pro Al-Džazíru z Rafáhu uvedl, že Izrael zřejmě „zintenzivnil nálety a pozemní bombardování“. Pro zpravodajskou síť píše:

Izraelské dělostřelecké jednotky neúnavně ostřelují uprchlický tábor Nuseirat v severní části této hustě obydlené oblasti, kde se nacházejí tisíce Palestinců. Systematicky také přistupují k ničení obytných budov v al-Mughraqa.

Situace v Rafáhu na jihu země je rovněž zoufalá. Několik domů bylo terčem útoků, přičemž byly zabity dvě palestinské děti. Děti se dostaly do kuvajtské nemocnice živé, ale svým zraněním podlehly.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci vydal anglicky mluvené video, v němž ostře kritizoval Mezinárodní trestní soud (ICC) a zprávy o tom, že by mohl připravovat obvinění z válečných zločinů proti izraelským představitelům.


Netanjahu v něm označil za „nehoráznost historických rozměrů“, že orgán zřízený „po holocaustu spáchaném na židovském národě ... se snaží posadit Izrael na lavici obžalovaných“.
Humanitární agentury varovaly před hrozícím hladomorem na území, které je blokováno a Izrael kontroluje přístup humanitární pomoci. Odhaduje se, že více než 1,5 milionu lidí bylo vyhnáno ze svých domovů, mnozí žijí v provizorních stanových táborech.


- Palestinská tisková agentura Wafa sděluje že ve středu ráno bylo při leteckém útoku na město Gaza zabito několik Palestinců.
Informuje,  že „izraelské bojové letouny zaútočily na dům v ulici al-Jalaa, přičemž zabily několik palestinských civilistů a další zranily“.

- Izraelská média informují, že se v Tel Avivu shromáždili demonstranti před hotelem, kde je ubytován americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Na protestu před hotelem Kempinski podle listu Haaretz skandovali „V Blinkena věříme, že nám je přivede domů“ a „Přiveďte je domů, všechny, hned“.

- Ve Skotsku vytvořili demonstranti blokádu před výrobcem zbraní BAE Systems v Govanu v Glasgow na protest proti konfliktu mezi Izraelem a Gazou a vyzývají k okamžitému zastavení palby, aby se zastavilo zabíjení civilistů v Palestině.

- Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné se ve středu vydá do Káhiry na neplánovanou zastávku během své cesty po Blízkém východě,
  snahy o zajištění příměří mezi Izraelem a Hamásem v Gaze dosahují kritického bodu, uvedl francouzský diplomatický zdroj pro tiskovou agenturu Reuters.


- Blinken: USA jsou „odhodlány dosáhnout příměří, které přivede rukojmí domů“.

Antony Blinken je dnes v Tel Avivu a již se setkal s izraelským prezidentem Isaacem Herzogem. V rozhovoru s médii americký ministr zahraničí řekl: „I v této velmi obtížné době jsme odhodláni dosáhnout příměří, které přivede rukojmí domů - a to hned. A jediným důvodem, proč by toho nebylo dosaženo, je Hamás.“

„Musíme se také zaměřit na lidi, kteří trpí v této křížové palbě,“ řekl podle agentury AFP Blinken Herzogovi. „Soustředit se na to, abychom jim poskytli potřebnou pomoc, potraviny a léky, vodu nebo přístřeší, je také velmi důležité,“ dodal Blinken.

Blinken se později ve středu setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem a zastaví se mimo jiné v Ašdodu, přístavu poblíž Gazy, který Izrael nedávno znovu otevřel, aby usnadnil další dodávky humanitární pomoci. Nevládní organizace a agentury OSN opakovaně uvádějí, že množství pomoci, které Izrael do pásma Gazy pouští, zdaleka neodpovídá potřebám. Izrael z tohoto problému obviňuje logistické nedostatky těch, kteří pomoc dodávají.

Situace se však včera zkomplikovala, když Netanjahu přislíbil, že dojde k pozemnímu útoku na Rafáh s cílem zničit Hamás bez ohledu na to, zda bude uzavřena dohoda, či nikoli. Hamás prohlásil, že na návrhy bude reagovat dnes.

- V noci izraelská armáda uvedla, že opět udeřila uvnitř jižního Libanonu, a prohlásila, že se zaměřila na „teroristickou infrastrukturu Hizballáhu a vojenskou strukturu v oblasti Blida v jižním Libanonu, jakož i na teroristickou infrastrukturu a pozorovací stanoviště v oblastech Odaisseh a Meiss El Jabal“.

Izrael a protiizraelské síly mezi sebou vedou téměř nepřetržitou palbu od 7. října. V důsledku potyček bylo ze svých domovů v severním Izraeli evakuováno asi 60 000 Izraelců, zatímco v jižním Libanonu bylo v důsledku bojů nuceno opustit své domovy asi 90 000 lidí.

- Náměstek britského ministra zahraničí Andrew Mitchell řekl zákonodárcům v Londýně, že za současných okolností „není snadné pochopit“, jak by izraelská pozemní ofenzíva v Rafáhu na jihu pásma Gazy mohla být „v souladu s mezinárodním humanitárním právem“.

- António Guterres uvedl, že došlo k „postupnému pokroku“ při odvracení „hladomoru, kterému lze zcela zabránit a který způsobil člověk“ v severní části Gazy, ale je naléhavě zapotřebí mnohem více. Konkrétně vyzval Izrael, aby splnil slib a otevřel „dva přechody mezi Izraelem a severní částí Gazy, aby bylo možné přivážet pomoc z přístavu Ašdod a Jordánska“.

- Nejvyšší soud OSN zamítl žádost Nikaraguy, aby nařídil Německu zastavit vojenskou a jinou pomoc Izraeli a obnovit financování humanitární agentury OSN v Gaze.
Mezinárodní soudní dvůr uvedl, že nebyly splněny právní podmínky pro vydání takového příkazu. Případ však zcela nezamítl, jak požadovalo Německo. Soud uvedl, že je nadále hluboce znepokojen podmínkami v Gaze.

- Od 7. října bylo během izraelské vojenské ofenzívy v Gaze zabito více než 34 535 Palestinců a 77 704 jich bylo zraněno, uvedlo v úterním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy vedené Hamásem. Civilní záchranná služba v Gaze odhadla, že pod troskami stovek zničených budov se nacházejí těla dalších 10 000 Palestinců. Uvedla, že tyto údaje nebyly zahrnuty do aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví, které eviduje pouze těla převezená do nemocnic.

- Generální komisař Unrwa Philippe Lazzarini prohlásil, že na pracovníky Unrwa, kteří byli vyslýcháni izraelskými bezpečnostními složkami, byl „vyvíjen nátlak, aby uvedli, že agentura je politicky propojena“.

- Spojené království uvedlo, že není připraveno obnovit financování palestinské humanitární agentury Unrwa. Ministr zahraničí David Cameron uvedl, že žádné rozhodnutí Spojeného království o obnovení financování nebude učiněno, dokud nebude zveřejněn výsledek interního vyšetřování OSN ohledně izraelských obvinění, že se 12 zaměstnanců Unrwy zúčastnilo útoku Hamásu na Izrael 7. října.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
889

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2024