17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Rozhovor Britských listů 107:

Lidi v ČR nemají pocit, že mají mít odpovědnost za cokoliv

28. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



S francouzskou historičkou Muriel Blaive hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík o kořenech rasismu a xenofobie v západní Evropě a v ČR. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč Babišovy skandály ANO spíše posilují

28. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Už před sněmovními volbami 2013 bylo jasné, že Andrej Babiš a vlastně jakýkoli miliardář v ČR, jehož zbohatnutí se odehrávalo v 90. a nultých letech, je produktem systému, jaký tu byl nastaven především ODS a pak i ČSSD. Protikorupční rétorika, s níž Babiš překvapivě uspěl ve zmíněných sněmovních volbách (ještě v létě 2013 se čekalo drtivé vítězství levice), neznamenala triumf čistého proti špinavým, ale jakési vypuštění produktu tradičních politiků proti nim samým.

Vandal mezi slušnými Prostějovany?

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Prostějov/Praha 28. dubna 2017 – Včera bylo zjištěno, že na starém židovském hřbitově došlo ke zničení náhrobku rabína Horowitze, který zde byl umístěn v roce 2013. Tomáš Jelínek, zástupce americké dobročinné nadace Kolel Damesek Eliezer usilující o rehabilitaci pietního místa již podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Vandalským činem tak vyvrcholily protižidovské nálady proti snahám o zachování piety tohoto pro židy posvátného místa. Veškerá tvrzení, že v Prostějově žádný antisemitismus neexistuje, se ukazují jako účelová a lichá.

Zbytečný Hřebejkův film

29. 4. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Nechoďte na nový Hřebejkův film Zahradnictví: Rodinný přítel, zklame vás, je zcela zbytečný. Nerozumím, proč Česká televize financuje takovéto banality a proč na ně dává peníze Státní fond pro rozvoj kinematografie, případně Evropská unie.

Svět se radikálně mění kolem nás, politicky, ekonomicky a sociálně. Za pár let budou kolem nás jezdit jen samořídící auta a veřejné dopravní prostředky, podstatnou část i profesně kvalifikovaných pracovních příležitostí převezmou počítače a umělá inteligence, evropské a světové struktury se rozkládají pod vlivem autoritářství, nacionalismu, xenofobie a despotismu a Jan Hřebejk a Petr Jarchovský vyrábějí za veřejné peníze další útěšný nostalgický televizní film (na velké plátno v kině toto "dílo" vůbec nepatří) z doby před pětasedmdesáti lety zase o tom, jak jsme "trpěli".

Psychoanalytický kongres v Íránu – Kuráž žít s ostatními

30. 4. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut

aneb psychoanalytické antidotum ke kultuře thanatu, agrese a intolerance

Do Íránu jsme s kolegy přicestovali na psychoanalytickou konferenci, která se konala na severním okraji Teheránu na úpatí hor v areálu univerzity Shahid Behesti. Přijeli jsme na pozvání íránských kolegů – psychiatrů, které jsem potkala na podzim roku 2015 na konferenci asociace mladých psychiatrů Young psychiatrists network v Porto Heli v Řecku.

Konference oproti těm českým navazovala mnohem více na perskou kulturu a mytologii, které byly ovšem uchopeny z psychoanalytického hlediska. Také se věnovala mezikulturnímu a mezináboženskému dialogu. V tu chvíli jsem pocítila lítost, když jsem si vzpomněla, jak zúžený pohled předkládají na jiné kultury některá média a bohužel i odborníci.

Němečtí konzervativci Angely Merkelové zvětšili svůj náskok před sociálními demokraty na 7 procentních bodů

30. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta


Různá výchozí očekávání před 2. kolem voleb ve Francii (a)

30. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Nejdřív jedno důležité předběžné upozornění: Nezapomínejme, že v nárocích to druhé kolo prezidentské volby ve Francii nemůže být v řadě ukazatelů jen obdobou prvního kola! Už jen pokud půjde třeba o absolutní čísla. Kdybychom teď zvažovali jenom procenta té výchozí volby v 1. kole, pí. Le Penové stačilo získat celkem jen malý zlomek nad pětinu odevzdaných hlasů k bezpečnému umístění na druhém místě; a tím spolehlivě obsadit výchozí nástupiště pro rozhodující volbu. Pod hlavičkou její „Národní fronty“ se soustředilo víc jak sedm a půl milionů přitakávajících hlasujících!

Evropské státy zatočí se znečištěním ovzduší. I přes odpor Česka musí elektrárny snížit množství vypouštěných jedů

28. 4. 2017

čas čtení 5 minut


Tisková zpráva Greenpeace

Brusel/Praha, pátek 28. dubna 2017: Evropské státy dnes zpřísnily emisní stropy pro škodliviny, které vypouštějí velké tepelné elektrárny. Česko hlasovalo proti. A to i přesto, že kvalitu ovzduší označil ministr Brabec letos v únoru za největší problém českého životního prostředí. (1) Úřad ministra Brabce dokonce nyní prohlásil, že jsou pro něj přísnější limity na vypouštění škodlivin nepřijatelné. (2)

Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace řekl:

Nové limity vypouštěných škodlivin zachrání až 20 tisíc lidských životů ročně v celé Evropské unii. Je vskutku absurdní, že tento krok považuje české ministerstvo životního prostředí, které si ochranu ovzduší vytyčilo jako prioritu, za nepřijatelný. Ročně emise ze spalování uhlí zabijí v Česku přes tisíc lidí a stojí nás více než 70 miliard, ale i to je asi pro ministra Brabce a vládu ČR málo.“

Turecké úřady zablokovaly Wikipedii

30. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta





Turecké úřady na území Turecka zablokovaly přístup k Wikipedii. Turecká média uvádějí, že úřady požádaly Wikipedii, aby odstranila materiál od "autorů, kteří podporují terorismus". Wikipedie na to nereagovala.

V minulosti Turecko dočasně blokovalo přístup na Facebook a na Twiter, většinou po protestech nebo po teroristických útocích.

Omezování svobody projevu v Británii pokračuje

29. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta


Britská akademická grantová agentura ESRC nařídila všem držitelům jejích akademických grantů, aby "nepublikovali nic, co má potenciál ovlivnit výsledky všeobecných voleb" v tzv. "citlivém období" od 21. dubna do dne voleb 9. června. Toto nařízení platí i pro cokoliv, by držitelé britských akademických grantů zveřejnili na internetu a na sociálních sítích.

Jinými slovy, britským sociálním vědcům bylo nyní zakázáno využít znalostí, získaných z veřejně financovaného výzkumu, k tomu, aby přispěli k veřejné debatě v klíčové chvíli britské historie, kdy se rozkládají veřejné služby britského státu a země se chystá obrátit se zády k svým evropským partnerům.

Evropa zřejmě dovolí po brexitu sjednocenému Irsku vstoupit do EU

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Činitelé Evropské unie se zřejmě připravují uznat jednotné Irsko, v deklaraci, který by umožnila Severnímu Irsku rychle vstoupit do Evropské unie. Na svém prvním summitu o brexitu, který se bude konat v sobotu, budou šéfové Evropské unie jednat o prohlášení, že kdyby došlo k sjednocení Irska, Severní Irsko by se automaticky stalo součástí Evropské unie.

Pokud bude zvolen, Macron bude prosazovat sankce proti Polsku

28. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ve čtvrtek dal prezidentský kandidát Emmanuel Macron najevo, že pokud bude zvolen, Francie bude požadovat zavedení sankcí EU proti Polsku, protože chce stát v čele obrany demokratických hodnot Evropské unie. Macron sdělil několika deníkům, že bude prosazovat tvrdší linii vůči Polsku a dalším zemím, které podle něho porušují zásady EU.

"Tam kde nejsou respektována práva a hodnoty Evropské unie, chci, aby byly zavedeny sankce," zdůraznil.

Donald Trump varoval "před opravdu velkým konfliktem se Severní Koreou"

28. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


Donald Trump se vyjádřil, že je možný "velký konflikt" se Severní Koreou, i když dodal, že by dal přednost vyřešení tohoto problému prostřednictvím diplomacie.

Trumpova vláda se předtím po mnoho dní snažila přesvědčit Pchjongjang, aby přestal provádět velké zkoušky nových zbraní.

Zároveň se američtí činitelé pokusili objasnit americkou politikou poté, co během Trumpových prvních 100 dní jeho vláda vyslala četné smíšené signály,

Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že by byly Spojené státy ochotny zahájit s režimem Kim Jong-una přímé vyjednávání, ale že by musel být připraven zbavit se všech svých jaderných zbraní.

Politická sebevražda Bohuslava Sobotky

28. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Premiér Bohuslav Sobotka pohrozil odvoláním ministra financí Andreje Babiše kvůli kauze korunových dluhopisů, která podle řady komentátorů představuje daňový podvod. Potíž ovšem spočívá ve faktu, že Sobotka řídí vládu země, kde se od prezidentské volby postupně demontuje jedno pravidlo za druhým. A když se po letech konečně odhodlal vystoupit proti oligarchovi ve vládě, většina občanů je už natolik otrlých, že v počínání kritizovaného neshledávají žádný mimořádný prohřešek.

Výsledky anket „Ropák 2016“ a „Zelená perla 2016“

28. 4. 2017

čas čtení 39 minut

tisková zpráva Hnutí Duha

Zelenou perlu 2016 získal

1) Roman Váňa, poslanec Poslanecké sněmovny P ČR (ČSSD) (203 bodů)
„S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské.“
(reakce na návrh vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily)


 

Celkem 95 členů nezávislé Komise ze 107 rozhodlo o vítězi 25. ročníku ankety „Ropák roku“ o antiekologický čin (osoba, která se prosazováním nějaké stavby či záměru, vydáním rozhodnutí či budováním stavby nejvíce zasloužila o poškození životního prostředí) a 22. ročníku ankety „Zelená perla roku“ o antiekologický výrok. Členy Komise jsou např. sociolog Jan Keller, ekologická ekonomka Naďa Johanisová či publicista Vladimír Just.

Titul Ropák 2016 získal

1) Dan Ťok, ministr dopravy – Pardubický kraj, Ústecký kraj, Česká republika (276 bodů)
-    za hlavní podíl na politicky účelovém rozhodnutí české vlády ze dne 2. 5. 2016 o nezařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000, včetně území Slavíkových ostrovů se dvěma druhy modrásků a s dalšími téměř 70 zvláště chráněnými druhy živočichů, jejichž biotopy by byly plánovaným plavebním kanálem u Přelouče za 3,1 miliardy korun zničeny, a to i navzdory nesouhlasu Ministerstva životního prostředí, AOPK ČR a řady nezávislých odborníků a opakovaném požadavku Evropské komise na zařazení, takže ČR hrozí soudní řízení u Evropského soudního dvora,

V makedonském parlamentě došlo k nacionalisticky motivovanému násilí

28. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Asi 200 maskovaných demonstrantů prorazilo policejní kordon a v makedonském parlamentu zaútočilo na poslance na protest proti zvolení nového předsedy parlamentu navzdory tomu, že parlament je už dlouhé měsíce ve slepé uličce a nedokáže se dohodnout o utvoření nové vlády.

Demonstranté zaútočili na parlament ve čtvrtek večer, poté, co opoziční strana sociálních demokratů a další poslanci zastupující albánskou etnickou menšinu v Makedonii hlasovali pro nového předsedu. Demostranti křičeli a házeli židlemi a zaútočili na poslance, včetně šéfa opozice Zorana Zaeva.

Na televizních záběrech krvácí Zaev na čele a další sociální demokraté jsou obklopeni demonstranty, kteří mávají národními vlajkami a řvou "Zrádci!" Na zemi je rozbité sklo a v příchozích halách byla na zemi krev.

Papež František přicestoval v pátek do Káhiry ke smíření s islámskými představiteli

28. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta


Papež František se vydal na cestu do Egypta ve snaze podpořit mír a dialog a smíření s islámským světem. K jeho cestě dochází v době, kdy je starobylá křesťanská komunita v Egyptě pod obrovským tlakem od extremistů z Islámského státu, kteří hrozí ji vyhladit.

Papež se v Egyptě setká s prezidentem Abdelem Fattah al-Sisim, se šejchem Ahmedem al-Tayebem, velkým imámem al-Azhar, což je nevlivnější světové centrum sunnitské islámské teologie a učení, a pappežem Tawadrosem II., šéfem koptické pravoslavné církve, který nedávno těsně unikl smrti při bombovém atentátu v kostele v Alexandrii na Květnou neděli.  

Na klimatické změny nebude již stačit konečně si jenom uvědomit, oč tu reálně běží!

28. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Samozřejmě že drtivé většině obyvatel „naší Země“ nemůže být lhostejné, že zrovna v některých ekonomicko-politicky významných státech jsou v jejich čele lidé, kteří „jaksi“ nevzali a neberou v úvahu fakt, že se začalo před časem měnit nejen občas nečekaně počasí, ale přímo a zcela viditelně dokonce i samotné klima. Přinejmenším v těch posledních několika desetiletích kdekdo, kdo má dnes za sebou aspoň dvacet let své dospělosti (a má tudíž „jakous takous“ možnost těch pár posledních desetiletí porovnávat), již si musel uvědomit, že v průměru jsou ty roky jaksi „celkově teplejší“… i když třeba zrovna 21. dubna 2017 to ráno právě na severní Moravě bylo podprůměrně a výjimečně ke konci dubna chladné. Jako kdybychom již zapomněli, že hned to letošní jaro začalo jaksi dříve; a s teplotami i přes 20° C? (A bylo již tedy hned to předjaří rekordně teplé.) Přičemž navíc hned ten poslední ukončený rok, 2016, byl zatím v průměru tím nejteplejším rokem vůbec; alespoň za dobu, co jsou k dispozici pravidelná měření těch teplot.

Izrael zaútočil na sklad íránských zbraní u letiště v Damašku

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Izrael ve čtvrtek zaútočil na sklad zbraní patřící libanonské skupině Hizballáh nedaleko letiště v syrském Damašku, hlásí povstalci a regionální zpravodajské zdroje. Útok se zaměřil na zbraně dodané z Íránu prostřednictvím komerčních a vojenských dopravních letadel.

Rozhovor Britských listů 106:

Češi nejsou blbí, ale chovají se iracionálně

21. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



Se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o příčinách konstrukce iracionálních narativů v dnešní České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Farmáři se bojí o úrodu?

28. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Nelekněte se! Nejde o USA a jejich tradičně takto pojmenovávané zemědělce. Ani případně o podnikatele na zemědělské půdě či výrobce na jiných farmách kdožvíkde. Bez otazníku v záhlaví tohoto textu se tam zmíněná slova objevila přímo v doprovodném písemném titulku během zpráv ČT, a jakoby adresně uvádějící naše zemědělce, a to především ovocnáře. Samozřejmě kvůli těm hodně nízkým teplotám v pátek ráno (21. dubna).

Studie tvrdí, že lidé přišli do Ameriky již před 130 000 lety

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Vědci tvrdí, že před 130 000 lety záhadná skupina pralidí navštívila pobřeží jižní Kalifornie. Více než 100 000 let před tím, než měli podle současných teorií dorazit, tito neznámí lidé použili pět kamenů k rozbití kosti mastodonta. Udělali to, aby mohli vysát morek. Když s tím skončili, zanechali materiál v měkké půdě. Pak tito lidé zmizeli.

Američtí důstojníci jsou zřejmě stále hloupější

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

To že armáda potřebuje inteligentní důstojníky není zvlášť kontroverzním tvrzením. Tento argument se však zakládá na předpokladu, že armáda normálně rekrutuje, rozpoznává a udržuje ve svých řadách intelektuální kapitál. Dvě nedávné studie to poněkud zpochybňují, napsal Thomas E. Ricks.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Komu vyhovuje, že třetina gymnazistů vzývá autokracii?

Demokracii v sámošce nekoupíš...

27. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kdo spí v demokracii, probudí se v totalitě. Tolik lapidární paradox, který neříká nic jiného, než že demokracie není nějaký stav věčnosti. Vůbec neznamená, že když se podaří dosáhnout v určité fázi civilizačního vývoje demokracie, že tato přetrvá bez ohledu na okolnosti. Naopak. Demokracie se dokonce umí zničit sama, a to velmi efektně a s okázalou pompou. Adolf Hitler se dostal k moci ve 30. letech 20. století v Německu v demokratických volbách, načež následoval rychlý nástup totality doprovázený terorem a vrcholící miliony mrtvých v 2. světové válce. Západní společnosti nyní zápasí s vnitřním problémem: demokracie prodělává zásadní burn out, vyhoření, čeho projevem je zvyšující se politický vliv populistů. Odchod UK z EU, vítězství Trumpa ve volbách v USA, těsné prezidentské volby v Rakousku, nemalý zisk populisty Wilderse v Holandsku a očekávané druhé kole prezidentských voleb ve Francii, v nichž má populistka Le Penová reálnou šanci zvítězit a následně zničit koncept zajišťující udržení demokracie v Evropě, jsou symptomy, něco jako zvyšující se teplota organismu při infekci.

Snižovat teplotu sice může mít smysl, ale to lze dělat třeba i pouštěním žilou. To už smysl nemá. Rozumné je zaměřit se na infekci samotnou, což znamená dlouhou léčbu i rekonvalescenci. Rozumné je soustředit se na posilování imunity u té části organismu, která ještě zasažena není. Těžko uvěřitelná kolektivní hloupost, s jakou necháváme infekci způsobenou vyhořením demokracie šířit mezi mladými lidmi, připomíná vědomou, pomalou a bolestivou sebevraždu.

Theresa Mayová se do britských voleb nyní rozhodla vyvolávat nenávist proti 27 členským zemím EU

27. 4. 2017

čas čtení 1 minuta





Došlo k podstatné změně rétoriky Mayové. Najednou hovoří o tom, že "27 členských zemí EU se proti nám sjednotilo". "Tento přístup může znamenat jen jedinou věc - nejistotu a nestabilitu, vážné riziko naší rostoucí ekonomice vyššími daněmi, menším počtem pracovních příležitostí, většímu plýtvání a větší zadluženosti."


Andrew Stroehlein: "Mayové tady opravdu došlo něco důležitého. Vypadá to, že oni jsou všichni součástí nějaké kabaly, nebo klubu, nebo, já nevím, hledám slova, že by to byla Unie?"

Trumpův návod na "win - win" řešení brexitu

27. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Informace o tom, že Donald Trump chce spustit proces vystoupení USA z obchodního paktu NAFTA, je pro Evropany docela povědomá. Velká Británie také odchází z EU. Byť není možné úplně jednoduše srovnávat, samotná myšlenka, s jakou americká administrativa tento krok činí, je zajímavou inspirací pro EU.

Těžba uranu skončila, škody jdou do desítek miliard korun

27. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva organizace Calla


Vyvezením posledního vozíku smolince z uranového dolu Rožná I dnes finálně skončila těžba uranu v České republice.  Těžba a upracování uranové rudy po sobě zanechaly škody velkého rozsahu, Česká republika byla nucena na jejich sanace od roku 1989 vynaložit již více než 40 miliard korun a dalších 60 miliard ještě vydá [1]. Jen na odstraňování následků chemického loužení ve Stráži pod Ralskem se vláda zavázala během následujících třiceti let uhradit 31,3 miliardy korun [2]. Plány Ministerstva průmyslu na budoucí těžbu dalších ložisek, jak jsou obsaženy v návrhu Surovinové politiky ČR, by již jen z těchto důvodů měly být nadobro opuštěny.

Viktor Orbán zaútočil na EU kvůli Středoevropské univerzitě

27. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Maďarský pravicový premiér Viktor Orbán se ostře vymezil proti žalobě, kterou proti němu zahájila Evropská unie kvůli útokům na budapešťskou Středoevropskou univerzitu, kterou založil finančník George Soros.

Orbán tvrdil, že Brusel podporuje finančního spekulanta, který zničil životy milionů Evropanů.

V bojovném vystoupení v Evropském parlamentě a pak před reportéry Orbán odmítl obvinění, že cílem nových maďarských zákonů o školství je zlikvidovat budapešťskou Středoevropskou univerzitu.

Orbán tvrdil, že spor mezi EU a Maďarskem je technickou právní záležitostí a jádrem konfliktu je prý skutečnost, že Maďarsko odmítá přijmout bruselské uprchlické kvóty.

O několik hodin předtím oznámila Evropská komise, že posílá Maďarsku oficiální oznámení, že proti němu bylo zahájeno řízení o porušení předpisů, protože maďarská vláda brání Středoevropské univerzitě v existenci.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

Deprese

27. 4. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Vysoce oceňuji trilogii rozhovorů o depresi, která je dostupná na webu Českého rozhlasu, píše Roman Kanda na FB. Smekám před Kamilem Filou, Toy Box a Janem Škrobem - před jejich ochotou i schopností se otevřít a mluvit o tématu, které je bolestné, intimní a které naráží na spoustu nepochopení a předsudků. Sám tímto onemocněním dlouhodobě trpím, léčím se medikací a podstupuji také psychoterapie. Fázi, kdy jsem se za to styděl, jsem zaplaťpánbu překonal - i když stud a pocit viny se samozřejmě občas dostavují, ale už mě neochromují. Bohužel však dosud narážím na shora zmíněné nepochopení: lidé, kteří s depresemi nemají přímou nebo aspoň blízkou zkušenost, si prostě něco takového nedovedou představit a strašně se diví, když se tzv. necítíte dobře (což je jen salónní eufemismus pro hodně hluboké a temné sračky, do kterých se propadáte). Přiznám se, že tento údiv ve mně vyvolává netrpělivost a pocit osamění... Proč o tom mluvím? Měl jsem totiž za to, že ve svých nejniternějších vrstvách jsme zkrátka odsouzeni k samotě; že svou nejosobnější hloubku nedokážeme sdílet, a když, tak jen částečně, všelijak filtrovaně, náznakově, hodně neúplně (pokud nejsme géniové jako Proust nebo Joyce). Dnes si naopak myslím, že má cenu o depresích mluvit, pokoušet se své pocity přiblížit, vyjádřit svou zkušenost jakýmikoli prostředky. Jestli je někdo na druhé straně zachytí, bude to jen dobře. takže: díky, Jonáši! Ty rozhovory mi dodaly odvahu k napsání tohoto statusu; a třeba o tom jednou napíšu něco víc.

Bodláky Václava Duška

Psychochirurgie

27. 4. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Fakta o minulosti i přítomnosti značně zkreslena. Svět má rakovinu, tou rakovinou je člověk – jak tvrdil znalec života běhu Eduard Pestel. Není nad milé povzbuzení, děkujeme uctivě, vážený pane. Být zlým, vědí nádhero, jest přetěžká profese. Trvalka zla z doby děsu, kdy Heinrich Franz Boblig von Edelstadt proháněl čarodějnice v mučírnách a odporně bohatl, připomínka běsnícím tyranům, jak snadné bývá pěstovat zlo – i dnes známe syčáky, co z hnusu uváleli páchlé kuličky a nahráli si prašule do děravých kapes; nakonec, hyeny v lidské podobě přežily obětiny, nasyceny, či zbroceny krví, hlasitě mlaskají, zdravě bzdí; vrahy omilostníme zlehka. V tu dobu excesů platily jiné zákony, hotovo!

Trump údajně plánuje vystoupení USA z NAFTA

27. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Deník NY Times upozornil, že Donald Trump je údajně před podpisem dekretu, který má zahájit proces vystoupení USA z North American Free Trade Agreement (NAFTA), obchodní smlouvy umožňují volný obchod mezi USA, Kanadou a Mexikem. Informace pochází podle deníku od výše postaveného člena Trumpovy administrativy. Tento krok má iniciovat nové jednání o obchodních vztazích v Severní Americe, což je jeden z Trumpových předvolebních slibů. Obsah dekretu není znám, nicméně má jít o krok, který zahájí šestiměsíční výstupní proces, během nějž bude chtít Trumpova administrativa vyjednávat nové podmínky dohody.

Zahraniční bojovníci Islámského státu houfně opouštějí jeho řady

27. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Velký počet zahraničních bojovníků a sympatizantů opouští Islámský stát a snaží se dostat se do Turecka. Rozkládá se totiž schopnost Islámského státu udržet si území v Sýrii a v Iráku.

Zdroje z Islámského státu potvrdily, že počet jeho bojovníků v Sýrii ostře poklesl poté, co se pozemní ofenzíva začala přibližovat k městům Raqqa a Tabwa na severovýchodě Sýrie, kde za poslední čtyři roky bojovali především zahraniční bojovníci.

Činitelé v Turecku a v Evropě uvádějí, že zvyšující se počet operativců Islámského státu, kteří se k němu připojili od r. 2013, se obrací na svá velvyslanectví a chtějí se vrátit domů. Jiní, ideologicky silněji angažovaní členové Islámského státu se prý snaží infiltrovat Turecko a pak cestovat do Evropy, kde by chtěli plánovat odvetou za porážku Islámského státu teroristické atentáty. Mezi nimi jsou prý i prominentní členové pobočky Isis pro zahraniční operace, osoby z Británie, z Francie, z Belgie i z Austrálie. Usuzuje se, že se k Islámskému státu přidalo od konce roku 2014 do poloviny roku 2016 asi 250 ideologicky motivovaných cizinců.

Dozorčí rada ČEZ prozatím odmítla prodat uhelnou elektrárnu Počerady Pavlu Tykačovi

27. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva hnutí Duha a Greenpeace

Elektrárnu je potřeba směřovat podle Státní energetické koncepce k uzavření

Dozorčí rada ČEZu ve čtvrtek odpoledne odložila rozhodnutí o prodeji uhelné elektrárny ČEZ Počerady kontroverznímu finančníkovi Pavlu Tykačovi. Uhlobaron přitom na poslední chvíli začal vyhrožovat ČEZu, že pokud mu elektrárnu neprodá do konce dubna, tak už ji nebude chtít. Takové jednání je nepřípustné a i kdyby Tykač své úterní ultimátum odvolal, dozorčí rada strategické většinově státní firmy ČEZ už nemá jinou možnost, než jakékoliv další vyjednávání s ním odmítnout. Elektrárnu Počerady je naopak třeba začít připravovat na původně plánované ukončení provozu v roce 2023.

ČR se umístila znovu mezi státy s nejmenší příjmovou nerovností

26. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



Podle Giniho koeficientu je Česká republika mezi prvními pěti státy na tomto světě, které se pyšní nejmenší příjmovou nerovností.



Statistika je tato:

1. Ukrajina
2. Slovinsko
3. Norsko
4. Slovensko
5. Česká republika

Zdroj: Světová banka


Jiným, alternativním způsobem měření je tzv. index Palma, který se zaměřuje na rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími lidmi. Bere podíl HDP, který dostává 10 nejbohatších procent obyvatelstva, a rozděluje ho mezi 40 procent nejchudších. Podle něho převzal páté místo České republiky Kazachstán.


Podle světového indexu spokojenosti jsou nejšťastnější lidé v Norsku, v Dánsku, na Islandě, ve Švýcarsku a ve Finsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Reportéři bez hranic: Svoboda projevu je ohrožena jako nikdy předtím

26. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Andrej Babiš "žádná média nevlastní a žádná neovlivňuje".

Reporters Without Borders warns of tipping point for press freedom in era of 'strongmen and propaganda' https://t.co/PJNfcBKUC2 pic.twitter.com/oSCptA6p8j

— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 26, 2017

"V nové postpravdivé éře fake news", autoritářských vládců a propagandy je dnes tisková svoboda ohrožena více než kdy předtím, varují ve své zprávě Reportéři bez hranic.

Útoky na média se staly běžnými a autoritářští vládci jsou na vzestupu. Dospěli jsme do věku postpravdy, propagandy a potlačování svobod - zejména v demokraciích," konstatuje zpráva.

"Svoboda projevu nebyla dosud nikdy takto ohrožena."

Rektor Středoevropské univerzity žádá proti Orbánovi pomoc od EU

26. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta





Michael Ignatieff, rektor budapešťské Středoevropské univerzity, požádal v úterý Brusel o pomoc proti nátlaku od autoritářského maďarského premiéra Viktora Orbána, který zamýšlí Středoevropskou univerzitu z Budapešti vyhnat.

Poslanci Evropského parlamentu mají ve středu o této záležitosti debatovat.

Hrozba Středoevropské univerzitě vznikla schválením nových maďarských zákonů o školství, které Orbánova vláda přijala navzdory obrovským pouličním protestům.

Středoevropská univerzita funguje ve středovýchodní Evropě jako zásadní bašta bránící svobodné a kritické myšlení. Orbánovi kritici poukazují na to, že jeho nátlak na Středoevropskou univerzitu je součástí jeho širšího úsilí potlačit nezávislé hlasy a ovládnout nezávislé instituce, včetně soudnictví médií a nevládních organizací.

Kde vezme Marine Le Pen 50 % hlasů?

26. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Marine Le Pen ve snaze stát se první francouzskou prezidentkou čelí nerovnému boji. Ale má na výběr určité možnosti, jak získat voliče, které potřebuje.

Jak by vypadala 2. korejská válka?

26. 4. 2017

čas čtení 10 minut

Jak by vypadal vojenský konflikt na Korejském poloostrově? V mnohých tato otázka může vyvolat vážný záchvat apokalyptické úzkosti, když na jedné straně máme za to, že KLDR je kvůli obraně stalinistického režimu ochotna spustit katastrofické násilí připomínající soumrak bohů, zatímco si zřejmě neumíme ani představit krveprolití, které by vyvolal jakýkoliv vojenský konflikt mezi Soulem a Pchjongjangem, napsal Franz-Stefan Gady.

Mezitím v Absurdistánu 23: Polsko navrhuje ultrapravicového papeže, problémy v armádě, ve školství a v kultuře

26. 4. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Velikonoce jsou obyčejně v polské politice klidné. Členové vlády a poslanci obyčejně tráví čas u svých rodin a vzpomínají na ukřižování Krista. Anebo vlastně Briana, pokud můžeme věřit titulní straně jedněch místních novin, které použily na obálce pro své velikonoční vydání fotografii ze známého filmu skupiny Monthy Python Life of Brian.

Je to také čas pro reflexi a přemýšlení o budoucnosti. Někteří myslitelé vyjadřují znepokojení o budoucnosti katolické církve. Litují, že v čele církve v současnosti stojí papež František, který se možná může líbit nějakým levičákům, a je možná docela slušný člověk, ale to nestačí na to, aby byl předákem "tak vážného náboženství, jako je křesťanství". Naštěstí pro všechny už František oznámil, že brzo odejde z úřadu, takže je stále ještě šance navrátit církev zpět na správný kurs. Polská církev a její hierarchie musí už nyní začít podnikat akce, aby se zajistilo, aby byl příští papež vhodný pro papežský úřad. Navrhuje kandidaturu Otce Tadeusze Rydzyka, pochybné postavy v polské politice, který v důsledku moci svého pravicového ultrakatolického mediálního impéria vykonává svou "moc zpoza trůnu" a odolává všem obviněním z finančních podvodů.

Francouzské volby a EU

26. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb staví proti sobě diametrálně odlišné vize Evropy: Liberálně socialistického Macrona a populisticky konzervativní Le Pen. Pro Brusel může výsledek znamenat leccos.

Francie a globální propad levice

26. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Detaily se v každé zemi liší, ale téma se týká celého industrializovaného světa. Ve Francii, Británii, Německu, Japonsku a USA má politická levice potíže. Zejména čelí problémům při získávání mnoha dělnických voličů, kteří kdysi byli jejími loajálními příznivci, napsal David Leonhardt.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2017

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V březnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 874 Kč. Příjem z reklamy byl 15 160 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 62 474.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem března   2017 165 130.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

56319