V Evropě umírá předčasně na znečištění vzduchu 1000 lidí denně

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Monitorovací stanice v Ostravě neinformovala EU o místním znečištění ovzduší, přestože překročila v roce 2015 denní limit partikulátů ve vzduchu 98 krát.


Znečištění vzduchu je nyní největším ekologickým nebezpečím ohrožujícím zdraví veřejnosti v Evropě, avšak vlády proti němu řádně nejednají, zjistila Rada auditorů Evropské unie.

Toxické ovzduší usmrcuje podle odhadů každoročně 400 000 Evropanů. Zpráva Evropské unie požaduje, aby byly evropské zákony o čistotě ovzduší přizpůsobeny normám Světové zdravotnické organizace, které jsou nejméně dvakrát tak přísné pro emise partikulátů (PM 2,5 a PM 10)"a šestkrát přísnějí pro kysličník siřičitý (SO2).

Janusz Wojciechowski, hlavní autor auditu, konstatoval, že rozsah "mlčenlivého umírání" na jedovatý vzduch v Evropě je "nepřijatelný".

"Máme v Evropě v důsledku znečištění ovzduší krizi veřejného zdraví. Více než 1000 předčasných úmrtí denně v EU a více než 1 procento denních úmrtí v EU. To je desetkrát vyšší než počet lidí, který v EU zahyne při autonehodách."

Wojciechowski poukázal na to, že Evropská unie v současnosti vydává 3,4 miliardy euro z fondů soudržnost na vysoce toxickou biomasu - téměř dvakrát tolik, než je částka 1,8 miliard euro na boj proti znečištění vzduchu.

Auditoři také poukazují na vysoce rozdílné monitorovací standardy v jednotlivých členských zemích EU. Monitorovací stanice v Ostravě v ČR neposkytovala ověřená data, přestože v roce 2015 překračovala denní limit partikulátů v ovzduší 98 krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 181.

Američané nevědí, že Trumpovy děti jsou Češi

7. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



S Karen von Kunesovou, profesorkou českého jazyka a literatury dnes na prestižní Yale University v USA a dříve na Harvardu, hovoří Jan Čulík o úpadku českých i obecně interkulturních studií na univerzitách v USA - zdá se, že Američané jsou posedlí technologií a biologií a dovídat se o jiných kulturách, aby nevedli neúspěšné války, to je moc nezajímá. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. září 2018.


K tomu: How do we defend the teaching of modern languages and cultures at universities (Jan Čulík at the University of Orleans, France) ZDE

Orbán: "Evropa nás trestá, že nechceme uprchlíky!"

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Populistický premiér tvrdí, že je Maďarsko trestáno, že "není zemí migrantů"


Viktor Orbán přiznal, že Evropský parlament zavede proti jeho vládě nejpřísnější sankce. Dostavil se pozdě k úterní debatě ve Štrasburku o maďarském soudnictví, o zacházení s romskou komunitou v Maďarsku a o potlačování akademických a novinářských svobod. Řekl v Evropském parlamentě, že parlament "uráží" maďarský národ.

100 lidí, včetně 20 dětí, se v září utopilo ve Středozemním moři

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



100 lidí, včetně dětí, se utopilo začátkem září nedaleko libyjského pobřeží, poté, co selhal motor u jednoho člunu a jiný člun začal ztrácet vzduch. Potvrdila to humanitární organizace Lékaři bez hranic.


Mezi mrtvými byla sedmnáctiměsíční dvojčata i jejich rodiče.



Do 1. července se letos podle OSN ve Středozemním moři utopilo nejméně 1000 lidí. V červnu, kdy začala nová italská vláda odmítat uprchlíky, se utopilo ve Středozemním moři více než 200 osob.

V roce 2017 se celkem ve Středozemním moři utopilo více než 3000 osob.

Počet uprchlíků přicházejících do Evropy se v roce 2017 snížil o více než polovinu na 172 300.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pro stoupence Czexitu: "Ohroženy jsou desetitisíce pracovních míst," varuje šéf automobilky Jaguar Land Rover britskou premiérku

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Šéf automobilky Jaguar Land Rover varoval Británii, že je pro něj daleko levnější vyrábět automobily na Slovensku


Největší britská automobilka Jaguar Land Rover ostře zaútočila na premiérku Theresu Mayovou. Varuje, že budou zlikvidovány desetitisíce pracovních míst, pokud Británie odejde z EU bez dohody.

ODS pro naši budoucnost

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


K tomu:

Putinův stoupenec bizarně vyhrožuje Navalnému na YouTube, že z něho udělá "šťavnatý řízek"

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bývalý Putinův tělesný strážce Viktor Zolotov vyzval  na kanálu YouTube ruské Národní gardy, opozičního politika Alexeje Navalného k fyzickému  "souboji". Dá mu prý do huby a promění ho v "šťavnatý řízek". Zolotov je rozčílen, že Navalnyj zveřejnil dokumentaci o jeho korupci. Bizarní útok na Navalného neschválil Kreml, který se mj. přidržuje strategie NIKDY nevyslovit veřejně Navalného jméno. Navalnyj se k výzvě na "souboj" vyjádřit nemůže, neboť je ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

OSN: Ruský a Asadův útok na Idlib se zřejmě stane největší humanitární katastrofou v tomto století

11. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Syrští civilisté začínají hromadně prchat před bezprostředním rusko-syrským bombardováním





OSN uvádí, že 30 000 lidí z 3,5 milionu osob žijících v opoziční syrské enklávě Idlib už začalo z teritoria utíkat. OSN varuje, že by se Idlib mohl proměnit v nejhorší humanitární krizi jednadvacátého století, protože statisíce civilistů odtamtud začnou utíkat směrem k nyní uzavřené turecké hranici ve snaze uniknout útoku Rusů a vojsk a letadel prezidenta Asada.

Volební výsledky ve Švédsku nejsou vítězstvím ultrapravice, ale tříštěním dosavadních stran

11. 9. 2018

čas čtení 4 minuty



Velmi důležité je, že si musejí politické strany musejí konečně vytvořit nové ideologické a integrované strategie pro řešení klíčových otázek dneška, jejichž součástí je i imigrace a integrace, aby znovu začaly určovat v zemi politickou agendu a ukázaly voličům, že existují i jiná strategická řešení, než jaká navrhuje ultrapravice


Nynější všeobecné volby ve Švédsku nebyly politickým zemětřesením. Dvě vládní strany, sociální demokraté a zelení, přišly o 2,8 procenta a 2,4 procenta svých voličů. Avšak radikální levicová strana Vänsterpartiet, která při klíčovém hlasování podporovala vládu,  o 2,2 procenta posílila, což znamená, že celková ztráta levostředové koalice ve nynějších švédských volbách byla jen 3 procenta. Ve volbách v roce 2014 přišla pravicová vládnoucí Aliance o celých 10 procent své volební podpory.

Nad výsledky švédských voleb

11. 9. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty


Volby do Říšského sněmu ve Stockholmu ve mně vyvolávají rozpaky. Na jedné straně jsem rád, že vyhráli sociální demokraté a spolu s levicovými a středovými stranami mají většinu hlasů (144); těší mne, že švédští demokraté mají 17% a ne 25%, jak se predikovalo; ale mrzí mne, že v parlamentu oslabili zelení, kteří mohli mít rozhodující slovo. Vynikající je i vysoká volební účast. Poslední slovo budou mít výsledky od Švédů žijících v zahraničí. Nyní je vše v rukou demokratických stran, žádná z nich nemá dostatečných 175 hlasů potřebných k parlamentní většině.

Trump chce věznit imigrantské děti trvale

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Více než 500 imigrantských dětí, odebraných rodičům v USA, jim stále ještě nebylo vráceno. Trump chce nyní zavést předpis, který by rodičům odebrané děti sebral natrvalo, varuje organizace Human Rights Watch.


Trump a Bolton se rozhodli zrušit mezinárodní soudní dvůr. Zřejmě se jim to podaří

11. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Mezinárodní soudní dvůr (ICC) je nejvýznamnější světový trestní tribunál, prosazující spravedlnost v mezinárodním měřítku. Donald Trump a jeho poradce pro národní bezpečnost John Bolton se ho nyní rozhodli zrušit.

John Bolton, s dalšími jestřáby Paulem Wolfowitzem a Richardem Perlem, vedli v roce 2003 protizákonnou invazi George W. Bushe do Iráku. Bolton nyní chce svrhnout íránský režim.

Bolton vždycky Mezinárodní soudní dvůr nenáviděl. I když ho respektuje a podporuje 123 států, USA, Rusko, Indie, Čína a další země jako Izrael ho nikdy neuznaly.

Tweety ruských trollů citovala britská média v článcích více než stokrát

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



V červnu letošního roku zveřejnil americký Kongres údaje o 1000 účtech na Twitteru, provozovaných petrohradským tzv. Institutum pro výzkum internetu (IRA), státní ruskou dezinformační agenturou. Předtím Twiter identifikoval už jiných 2000 twitterových účtů, provozovaných touž dezinformační agenturou. V listopadu 2017 zjistil deník Guardian, že britský tisk tweety z těchto účtů cioval osmdesátkrát. Tweety z účtů zveřejněných americkým Kongresem v červnu byly nadto citovány britským tiskem ještě dvacetkrát.

O krutosti stoupenců vyvraždění civilistů v Idlibu (je to však zřejmě hlavně Asadova propaganda)

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Krutost lidí, kteří se posmívají civilistům, kteří jsou v pasti v Idlibu a čelí pravděpodobnému hromadnému zmasakrování je neuvěřitelná, píše George Monbiot. Děti v té idlibské pasti jsou skutečné, nejsou to loutky, jak naznačuje tato odporná kresba, zaslaná mi stoupenci bombardování...


O zlotřilosti českých médií, která povedou ČR k vzniku koncentračních táborů a plynových komor

10. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

David Michal poznamenal pod článkem Bohumila Kartouse:

Lidé si v novinách, které se zoufale snaží zvednou sledovanost, přečtou, jak mladý Afghánec někoho pobodal. Vyplašené sisinky, tedy lidé, si to nasdílejí na fuckbook. Politici bez vize a ideálů si to přečtou a dají na billboardy.

Na počátku je ono mediální strašení za účelem zvednutí čtenosti, což zvedne počet zhlédnutých reklam a to zvedne zisk médiu.

Vždyť je to tak jednoduché. Smiřme se už konečně s tím, že většina lidí je prostě blbá a nechá se strašit a zakažme si ono strašení. Zakažme reklamu vedle článků o lidském neštěstí.

K tomu dodává Jan Čulík: Česká média se až manicky z komerčních důvodů zaměřují na každý, i ten nejmenší fyzický útok či trestný čin spáchaný v západní Evropě imigranty či uprchlíky, a u každého z nich vytvářejí u českého obyvatelstva rasistický strach a kolektivní vinu zdůrazňováním, že pachatel je neběloch, uprchlík či muslim. Vůbec neinformují o tisících drastických fyzických útoků proti imigrantům a uprchlíkům, k nimž dochází od ultrapravice například v Německu. Nikdo v ČR neví o těch desítkách vypálených uprchlických ubytoven. Česká média také naprosto pomíjejí, že mnozí z uprchlických pachatelů násilných činů mají často závažné psychické problémy - jsou duševně choří - což zase u lidí, kteří prošli cestou do Evropy nevýslovným utrpením, není tak neočekávané.

Novinářské informace o pachatelích trestných činů nesmějí NIKDY zdůrazňovat jejich etnicitu a vytvářet kolektivní vinu. Je to fašismus.

Nejhroznější je, že komerčně motivovaný rasismus a nenávist šířené českými médii - největšími viníky, denodenně páchajícími trestné činy šíření nenávisti vůči menšinám a náboženstvím - jsou Parlamentní listy, avšak Novinky, Reflex a IDnes nezůstávají daleko pozadu - už nyní znamenal kolaps veškerých hrází - v Havířově publikuje ČSSD protiimigrantské billboardy, v Mostě sociální demokraté navrhují v předvolební kampani používat jed na krysy proti Romům a vyhnat lidi do segregované vesnice.

K návrhu vytvářet koncentrační tábory a stavět plynové komory je už pak docela nedaleko.

Má se v médiích poskytovat prostor extremistům?

10. 9. 2018

čas čtení 6 minut


"Společnosti, které čelí útoku rasismu, jsou jako dům, v němž vznikl požár. 10 nebo 20 procent toho domu už shořelo, takže by se hasiči měli snažit zachránit zbylých 80 procent. Soustřeďte se na to, co se dá ještě vyhrát, než toho bude zničeno ještě víc."

Jak se postavit k sílícímu populismu a extremismu ve společnostech? Zabývat se příčinami jeho vzniku, argumentuje Kenan Malik. Jenže v českém prostředí ty příčiny nikdo nezkoumá a nikdo je neřeší. Naopak většina politiků se snaží využívat sílící populistické nenávisti ve společnosti k posilování svých politických pozic. Tím se ještě více zamlžuje a ignoruje, proč je tolik lidí naštvaných.

Andrew Stroehlein z lidskoprávní organizace Human Rights Watch vyvolal globální diskusi o tom, zda se má v médiích poskytovat prostor ultrapravicovým extremistům. Ostře a opakovaně kritizoval britský týdeník Economist a americký časopis New Yorker, že pozvali k veřejné diskusi ultrapravičáka Stevena Bannona. New Yorker se kritiky zalekl, zejména poté, co čtenáři začali rušit předplatné časopisu, a diskusi s Bannonem odvolal. The Economist se nezalekl a diskuse se má konat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30076

Případová studie ČSSD, v níž se najde jakákoliv další česká politická strana

Stav české politiky zásadně ohrožuje budoucnost ČR

10. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kam až to česká politika dopracovala ve své “upřímné” snaze udělat Českou republiku lepší. Když dnes chcete říct lidem, že chcete bojovat proti obchodu s chudobou (jako třeba ČSSD), dáte si na billboard protimigrační výkřik. Když jim chcete dát najevo, jak dobrý jste hospodář, jak moc vám jde o budoucnost a jak chcete zlepšovat to, co je třeba zlepšovat (jako třeba Ano), postavíte vládní program na prohlubování bezpečnosti. V 7. nejbezpečnější zemi světa. Když chcete ukázat, jak skvělá jste politická alternativa (jako třeba ODS), necháte se reprezentovat politováníhodnými populisty (aby ani "křesťané" nezůtali nedotčeni, byť některé to mrzí) a politickými turisty (jako TOP09). Když chcete přesvědčovat voliče, ochotně půjdete dělat užitečné idioty do mediální kanalizace (jako Piráti). Zbytek už vůbec nestojí za řeč. Vítej, budoucnosti...

Vzpomínky devadesátníka. Jsou relevantní pro dnešní Českou republiku?

10. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 34 minut



Dramatik a prozaik Pavel Kohout vydal v nakladatelství Odeon/Euromedia třetí, aktualizované vydání své autobiografie pod názvem To byl můj život? Kniha má 896 stran. Kohout je čtivý a jeho životopis jsem přečetl na posezení. Má jeho výpověď co říct dnešku?

Vzhledem k tomu, že jsem o pětadvacet let mladší než on, nemohu se vyjadřovat k událostem z doby před polovinou šedesátých let. Ovšem s Kohotovou interpretací všech událostí od poloviny šedesátých let až do pádu komunismu zcela souhlasím. Ano, tak, jak to popisuje, to skutečně bylo. Uprostřed nejrůznějších zkreslení a manipulace nejnovější československé historie stojí zato, myslím, aby lidi toto svědectví četli.

Co ale o obdobích, která Kohouta hluboce ovlivnila a která jsem jsem nezažil?

To není žádné vysvětlení

10. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Beneši,

vysvětlení, že v Havířově probíhá obchod s chudobou, a sociálnědemokratický billboard proti imigrantům je ve skutečnosti údajně protestem proti tomuto obchodu s chudobou, není, promiňte, přesvědčivé vysvětlení.

Pokud má havířovská sociální demokracie touhu a potřebu bojovat proti obscénnímu obchodu s chudobou, proč si nedala na billboardy heslo: "Budeme bojovat proti obchodu s chudobou"?

Že namísto toho na billboardech konjunkturálně bojuje proti neexistujícím imigrantům, a spoléhá na to, že to místní lidi budou interpretovat jako její "boj proti obchodu s chudobou", je bohužel jen důkazem, že ČSSD se v nejlepším případě snaží zabít oba vrabce jednou ranou a získat při svém "boji proti obchodu s chudobou" aspoň nějaké hlasy zneužitím všeobecné české protiimigrantské xenofobie.

Je to ostudné.

29923

Přečetli jsme

Neumějí Češi odpouštět? Nebo naopak trpí amnézií?

10. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Já si myslím, že to je nedostatek velkorysosti. Jsme společnost, která nezapomíná a která všechny své křivdy, jež si odžila, připomíná. Hodně tomu prospívá internet. Co se týče paměti, tak ta je docela milosrdnou záležitostí. Ale když máte k dispozici archiv, tak něco vždycky vyhrabete na každého. A naše schopnost neodpouštět je naprosto fascinující. Myslím si, že to je jeden z největších problémů, které ta společnost v duševní rovině má." Tolik Josef Šlerka, jeden z nejzajímavějších českých intelektuálů současnosti, k české kulturní identitě v rozhovoru pro Rádio Wave, stanici ČRo. Skutečně? Netrpí naopak amnézií způsobenou mnohonásobným společenským úrazem?

Stále existuje šance na Korejský poloostrov bez jaderných zbraní

10. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Navzdory tradiční skepsi klasických médií týkající se nevypočitatelného chaota úřadujícího v Oválné pracovně a neústupnosti severokorejské diktatury stále existuje naděje na zachování míru na Korejském poloostrově. A třebaže pochybnosti a námitky jsou vždy na místě, je naprosto klíčové, aby se místo kladení ultimativních požadavků a víření válečných bubnů dostalo sluchu diplomacii – byť jde o diplomacii dosti neohrabanou. V sázce je totiž příliš mnoho. 

30079

Podporuje Nike teroristické mučednictví?

Reklama, nejen politická, je často nebezpečně tupá, podlézá publiku a nerespektuje kontext

10. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


"Věř v něco. I když to znamená obětovat všechno." Firma Niké využila tichého boje Colina Kaepernicka, hráče amerického fotbalu, který svým gestem (pokleknutím během americké hymny) dával najevo svou podporu hnutí Black Lives Matter, které bojuje s rasovou nerovností v USA. Colin Kaepernick je v tomto smyslu považován za hrdinu, jenž oběštoval svou kariéru, jelikož s ním současní majitelé americké MFL nechtějí uzavřít profesionální smlouvu.

Nicméně, jak poukazuje amerikanista Kryštof Kozák na Facebooku, tato reklama vysílá naprosto odlišný apel, stačí ji přenést do jiného kulturního kontextu (Niké je globálně působívá firma a internet nemá hranic). "Ve snaze získat publicitu vytvořila společnost Niké nejlepší náborový plakát pro sebevražedné radikály. Skutečně by mě zajímalo, jak tato reklama rezonuje na Blízkém východě."

Je to skutečně dobrý příklad, který v souvislosti s děsivou úrovní politické reklamy před nadcházejícími volbami do obecních zastupitelstev a senátu v ČR ilustruje, jak omezené zájmy, a tedy omezený kontext respektují zjednodušená hesla produkovaná "kreativci" reklamního průmyslu, samozřejmě bez jakékoliv odpovědnosti za následky. Ne vždy, nicméně varovně často. 

Existují samozřejmě opačné případy, kdy společnosti dokáží prostřednictvím reklamy naopak posilovat určitý hodnotový proud, jako například reklama Rakouských spolkových drah, která inzeruje slevy na rodinné jízdné a zobrazuje dva muže s dítětem, z toho jednoho tmavé barvy pleti. A vice versa, právě taková reklama může ve společnostech, které jsou kontaminovány politickým a mediálním populismem těžícím z xenofobie, být terčem rasistických úroků, jako se to stalo v případě reklamních letáků společnosti Lidl, jež si "dovolila" použít fotografie s nebělošskými modely. 

To potvrzuje hypotézu, kterou jsem rozpracoval ve své dizertační práci na téma axiologie reklamy, v níž ukazuju, jak reklama pracuje s hodnotvým rámcem svého publika. V případě Lidlu je evidentní, že nadnárodní společnost se s tímto rámcem u svého publika výrazně rozchází. 

Ultrapravicoví Švédští demokraté se vytahují, že "budou mít obrovský vliv"

10. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Ve skutečnosti však všeobecné volby ve Švédsku prohráli

Rád bych, kdyby se o švédských volbách informovalo takto: V členské zemi EU s největším počtem uprchlíků na jednoho obyvatele 82 procent voličů NEHLASOVALO pro ultrapravicové národovce:






Švédsko čelí delší době politické nejistoty, poté, co oba hlavní parlamentní bloky získaly velmi podobný počet hlasů a ultrapravicoví Švédští demokraté slibují, že budou mít v parlamentu "skutečný vliv", navzdory tomu, že posílili své postavení daleko méně, než se předpovídalo.

Podle předběžných oficiálních výsledků získali Švédští demokraté 17,6 procent hlasů, více než 12,9 procent, které získali r. 2014, ale daleko méně než předpovídaných 25 procent a více.

Sýrie: Ruská a Asadova bitva o Idlib začíná útoky na nemocnice a záchranná centra

10. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Zdravotní zařízení a záchranná střediska jsou často terčem leteckých úderů Asadových a ruských sil v Sýrii a při ofenzívě proti Idlibu, poslední enklávě protiasadovských vzbouřenců, tomu není jinak, píše analytický server Bellingcat. 6. září zveřejnil Twitterový účet syrské civilní obrany záběry střediska Bílých helem, které bylo vyřazeno z provozu masivním útokem na venkov v provincii Idlib.

8. září zaútočily letecké údery na podzemní nemocnici v Hassu:




Na nemocnice jsou také shazovány z vrtulníků barelové bomby:




Další informace a obrazový materiál ZDE

 

30077

Politický bizár

Hledání dna politického marketingu aneb progradující likvidace zbytků politické důstojnosti v ČR

10. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Facebooková stránka Politický bizár nabízí některé tragikomické příklady politické reklamy a politického marketingu. Předvolební kampaň před obecními a senátními volbami 2018 nabízí bohatou sklizeň. Nejde pravděpodobně o vyčeprávající souhrn nevkusu a idiocie, jež politickému marketingu dominují, nicméně způsob, jakým české politické strany samy sebe degradují na úroveň prodejní strategie teleshoppingu z 90. let, je zde archivován poměrně dobře...

30078

České dráhy dělají ČR mezinárodní ostudu

10. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

“Dobrýdenkontrolajízdníchdokladůpřistoupiliprosím,” zahlaholil průvodčí v odpoledním víkendovém vlaku na trase Beroun - Praha. “Jo a pojedeme objížďkou přes Krč, takže na Smíchově nezastavujeme,” dodal, ještě než se jal kontrolovat jízdenky ve spoji, který měl 20 minut zpoždění. “Je to tu samej cizinec, nerozumí tomu. Já anglicky neumím. Tady mluvíme česky,” zdůraznil velitel vlakové soupravy a ambasador českého kulturního sebevědomí. A protože šlo o významné sdělení, nabité osobní i národní hrdostí, bylo zapotřebí, aby s ním seznámil vagon plný lidí. Takovým způsobem reprezentuje národní dopravce Českou republiku.

Švédské volby: Ultrapravicová revoluce ve Švédsku se nekoná

9. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Po sečtení 84,5 procent hlasů mají ultrapravicoví Švédští demokraté pouze 17,6 procent hlasů, jen o 4,7 procent více než v roce 2014. Předpokládaných 25 procent nedosáhli. Sociální demokraté mají 28,3 procenta a poklesli jen o 2,8 procent.

Průběžně aktualizovaný zdroj ve švédštině: ZDE


Jiri Pallas Především prohráli náckové, kteří očekávali 25%. Vyhrála demokracie! Volební účast 85%


Podle průzkumů o východu z volebních místností zaznamenali ultrapravicoví Švédští demokraté daleko menší volební podporu v švédských všeobecných volbách, než očekávali:

Ultrapravicoví Švédští demokraté prý zaznamenali volební podporu jen 16,3 procent hlasů, což je jen o 3,4 procenta více než jejich volební výsledek v roce 2014 a je to daleko méně než očekávaný výsledek 25 procent. Druhá švédská televizní stanice zjistila průzkumem o východů z volebních místností, že Švédští demokraté získali 19,2 procent.

Případová studie svědčící o tragédii české politiky

Havířov je imigrantské, multikulturní město bojující s chudobou, což je pražským elitám ukradené

10. 9. 2018 / Marek Beneš

čas čtení 3 minuty

Havířov, moje rodné město, kde jsem žil 25 let a jsem tam každý den. Řeší se protimigrační plakát ČSSD. Byl jsem v roce 1990 u toho, když havířovská ČSSD vznikla, píše Marek Beneš v reakci na kontroverzní předvolební reklamu. Řeší to všichni: Kartous z Dobřichovic, Čulík z Glasgow, Stroehlein z Bruselu, Partrige z Oxfordu a pár Pražáků. A mne by zajímalo, jestli se někdo vlastně v Havířově zajímal, proč tam ten plakát je, co se tam řeší. Prostě že by se někdo zeptal místního. Všichni mají jasno. Já třeba náhodou vím, proč je na plakátu toto. Souvisí to s panem Bakalou.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Moskva: Oni všechny mlátí!!

9. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Oni všechny mlátí," napsal na Twitteru šokovaný reportér ruského časopisu Novaja gazeta z místa útoku ruské policie proti pokojnému shromáždění proti Putinově nespravedlivé důchodové reformě:


Election billboards in the Czech Republic: "Even rat poison is not enough for this vermin!"

9. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Photo:  "Even rat poison is not enough for this vermin!" - an election billboard by the Most local authority, produced by a Czech Social Democrat

No holds barred: The election campaign for the Czech local authority elections uses open racism


Although commentators normally point out that of the four Visegrad countries, the Czech Republic has to date remained the most democratic, the current election campaign for the forthcoming local authority elections, which will take place in  the Czech Republic on 5th and 6th October, has, unprecedentedly,  resorted to open and brazen racism.

"Vypadněte z Německa, židovská prasata!"

9. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Neonacisté zaútočili v Saské Kamenici na židovskou restauraci a skandovali: "Vypadněte z Německa, židovská prasata." Stalo se v roce 2018!

Uwe Dziuballa, vlastník restaurace jménem "Schalom" v Saské Kamenici, byl při útoku neonacistů zraněn, byl zasažen jedním z kamenů, které neonacisté házeli do jeho restaurace. Restaurace byla poškozena.

Dziuballa, z židovské rodiny ze Saské Kamenice, otevřel svou restauraci v roce 2000. Od té doby je restaurace terčem antisemitských útoků. Neonacisté mu na budovu nakreslili hákový kříž, rozbíjejí mu okna a k hlavním dveřím položili prasečí hlavu.

Nynější antisemitský útok byl však nejvážnější.

Kam se ČR řítí? Otevřeně rasistické předvolební billboardy hlavních českých politických stran!

9. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta




Mocné britské odbory podporují drtivou většinou nové referendum o brexitu

9. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Z průzkumu členů mocných celostátních britských odborových svazů Unite, Unison a GMB vyplynulo, že jejich členové podporují dvoutřetinovou většinou nové referendum o brexitu. Tato ohromující zpráva zřejmě donutí opoziční corbynovskou Labouristickou stranu, aby se postavila za uspořádání nového referenda o brexitu.

Zvlášť krutý zážitek pro americké občany

8. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

"Nemělo by to být Demokratické ani Republikánské říci, že neútočíme na určité skupiny lidí jen proto, jak vypadají nebo jak se modlí!  My jsme Američani a od nás se očekává, že se postavíme proti násilníkům! (Potlesk) Ne, že je budeme následovat! Od nás se očekává, že se postavíme proti diskriminaci! A zcela do háje samozřejmě se musíme postavit jasně a jednoznačně proti sympatizantům s nacisty. (Potlesk) Jak složité to je? Říct, že nacisti jsou špatní?

Nemělo by to být Demokratické ani Republikánské říci, že neohrožujeme svobodu tisku jen kvůli tomu, že vydává články, které se nám nelíbí. Já si hodně stěžuju na Fox News. Ale nikdy jste mě neslyšeli, že bych vyhrožoval, že je zakážu. Anebo že bych jim říkal "nepřátelé lidu".

Politika vyvolávání konfliktů a hněvu a paranoi bohužel nalezla domov v Republikánské straně. Republikáni, kteří jsou rozumní, v Kongresu, a oni tam jsou, říkají: "No jo, my víme, že tohle je šílené - " ale přesto se snaží ze všech sil chránit toto chování před kritikou a před pohnáním k odpovědnosti. Jsou naprosto neochotní najít v sobě páteř k tomu, aby se postavili na obhajobu institucí, které způsobují, že naše demokracie funguje. "




Satirický "Borowitz Report" v časopise New Yorker:

V televizním pořadu, který mnozí označili za zbytečně krutý, bylo v pondělí připomenuto milionům Američanů, že kdysi měli prezidenta.

Nic netušící Američané, kteří si v pondělí pustili televizní zprávy, se náhle stali terčem útoku vzpomínky na dobu, kdy domácí politika USA, mezinárodní diplomacie i jaderné kódy byly v rukou dospělého člověka.

CNN, jedna z televizí, které tento pořad odvysílaly, okamžitě konstatovala, že toho lituje, a přiznala, že připomenout Američanům, že ještě nedávno měli prezidenta, vyvolalo všeobecnou lítost a zoufalství. "CNN se za tuto chybu hluboce omlouvá," konstatovala televize. "Už se to nestane."

Krutost toho televizního pořadu byla ještě znásobena skutečností, že televizní stanice zbytečně věnovaly delší pozornost projevu, který jen divákům připomněl, že národ měl kdysi prezidenta, který přísně dodržoval pravidla gramatiky a výslovnosti.

Nadto, připomínku, že země měla ještě nedávno vedoucího představitele, který miluje a respektuje svou manželku, považovalo mnoho diváků už za "překročení všech norem". Byli nuceni přepnout na jiný kanál.

"Bylo to děsné," konstatovala Carol Foyler, divačka, kterou toto televizní vysílání hluboce ztraumatizovalo. "Bylo to, jako když najdete na Facebooku fotku svého bývalého a on bohužel vypadá nádherně."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Putin se rozhodl spáchat obrovský masakr v syrském Idlibu

8. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Jsou tam tři miliony civilistů, z nich milion dětí. Putin bude nyní proti nim provádět vojenský masakr. Jeho podpora pro vraha Asada vyvrcholí genocidou milionů nevinných lidí. Západ nehne prstem. Před útokem ruské armády nemají ti nevinní lidé kam utéci. Turecko je na své území nepustí. Evropa už vůbec ne. Rodiče vyrábějí pro své děti neumělé plynové masky... Čekají na ruský útok chemickými zbraněmi....


Odsouzenci na smrt v Idlibu pokojně demonstrovali proti Asadovi, proti islámským fundamentalistům a za demokracii. Koho by to zajímalo.


Děti v Idlibu s podomácku vyrobenými plynovými maskami proti útoku chemickým plynem:





Obama zaútočil na Trumpovu "politiku strachu a hněvu"

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Barack Obama ostře kritizoval Trumpovu Ameriku. Zaútočil na Donalda Trumpa poprvé jménem v projevu, v němž odmítl "politiku strachu a hněvu".

Apeloval na voliče po celých Spojených státech, aby obnovili "zdravou demokracii" a odmítl taktiku Donalda Trumpa a Republikánů ve Washingtonu jako bezprecedentní hrozbu budoucnosti USA.

"Vyvolávat kmenové nálady, vyvolávat strach, stavět jednu skupinu lidí proti druhým, říkat lidem, že pořádek a bezpečnost by byly obnoveny, kdyby nebylo těch lidí, kteří nevypadají jako my, anebo nemluví jako my, anebo se nemodlí jako my - to je stará učebnice, tak stará jako sám čas," řekl Obama.

Neuvěřitelné: Německý ministr vnitra Seehofer se identifikuje s fašisty z Chemnitz

7. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nový, naprostý propad pro Seehofera, který se zdá být sotva uvěřitelný. Řekl, že by se sám připojil k protestům v Saské Kamenici, které byly plné skandování neonacistických hesel a ultrapravicových aktivistů, kdyby nebyl ministr, píše politolog Cas Mudde.


Znepokojující vývoj v Německu:

Šéf německé rozvědky a saský premiér obhajují fašisty ze Saské Kamenice

7. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

 

Paul Mason ironicky: Jaksi si nemohu vzpomenout na žádný jiný historický precedens, kdy německý stát selhal v boji proti nacistickému násilí, nebo si ho dokonce vůbec nevšímal...


 
Šéf německé rozvědky Hans-Georg Maaßen se stal terčem kritiky za své tvrzení, že "k žádnému ultrapravicovému násilí v Chemnitz nedošlo

Šéf domácí německé rozvědky  vyjádřil pochybnosti, že během nedávných násilností v Saské Kamenici tamější fašisté honili v ulicích cizince. Maaßen se vyjádřil pro bulvární deník Bild, že jde o "záměrné dezinformace". Tím se dostal do přímého konfliktu s tím, co o násilnostech v Chemnitz říká Angela Merkelová. 

Populisté nejsou tichou většinou. Jsou hlučnou menšinou

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Analýza Pew Research Center dokazuje, že tradiční strany mají daleko větší podporu než extremistické populistické strany

Už celou řadu let nám novináři sdělují, že v západních demokraciích je nyní politika definována bojem mezi agresivním populismem a defenzivními tradičními stranami. Podle této logiky jsou nyní populisté skutečným "hlasem lidu" a tradiční establishmentové strany představují od občanů izolované elity. Nová studie dokazuje, že tato tvrzení jsou falešná, píše Cas Mudde.

Karenční doba, politika a filozofie dějin

7. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

V posledních dnech jsem měl možnost vyslechnout na Českém rozhlase Plus různé diskuse a názory ohledně tzv. karenční doby. A myslím, že se v tom ukazuje důležitá rovina mnoha našich politických problémů.

V případě karenční doby jde o to, zda má zaměstnanec, který onemocní, mít nárok na náhradu mzdy už od prvního dne své dočasné pracovní neschopnosti. Levice a odbory říkají, že ano, pravice a zaměstnavatelé říkají, že ne.

Státní terorista, to zní hrdě

7. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Komentátor Guardianu Simon Jenkins je buď ve zpravodajských otázkách absolutně neinformovaný, nebo záměrně lže, pokud tvrdí, že se Rusko při snaze zabít své bývalé špiony v zahraničí chová stejně jako ostatní státy. Nikdo totiž takové věci nedělá. Nedělával je ani SSSR v období následujícím po Stalinově smrti, až do svého zániku v roce 1990. 

Putinovo Rusko konečně získává globální reputaci, jakou si dávno zasloužilo. Jde o stát rutinně využívající teroristických metod nejen vůči vnitřní opozici a nepohodlným novinářům, ale i proti jiným státům - za účelem získání zpravodajské či mocenské výhody. Bdělý pozorovatel to mohl vidět během propuknutí bojů na Donbase, všiml si po sestřelení letu MH17, zaregistroval to při pokusu o puč v Černé Hoře, uvědomil si to během kauzy Skripalových. Nyní spolu s britskou premiérkou vystoupili představitelé čtyř dalších klíčových států, označili Rusko za nejpravděpodobnějšího viníka v kauze Novičok a vyzvali je k odtajnění programu vývoje chemických zbraní. Kreml zná jako obvykle jedinou odpověď, když dojde na jeho přečiny: Zatloukat, zatloukat, zatloukat.

Přehnaná britská reakce na otravu Skripalových hraje do Putinových rukou

7. 9. 2018

čas čtení 5 minut



Britská reakce na tento pokus o vraždu je infantilní

"Žádné představení není tak absurdní jako britská veřejnost v jednom ze svých pravidelných záchvatů morálky," napsal básník Thomas Babington Macaulay a mohl mít na mysli reakci britské vlády na pokus o vraždu bývalého agenta Sergeje Skripala a následnou smrt náhodné ženy. Reakce na tuto záležitost byla cynická, přehnaná a pokrytecká, píše Simon Jenkins.


Že se chtějí příslušníci tajných služeb pomstít někomu, koho považují za zrádce, není překvapivé. Britové by reagovali naprosto nevzrušeně, kdyby se něco ošklivého stalo v Moskvě britským double agentům Guyi Burgessovi, Donaldu Mcleanovi či Kimu Philbymu. Jsou dlouhodobě živeni historkami o mimosoudním zabíjení špionů a předpokládají, že v tomto temném, pseudo-celebritálním světě se zrádcům dostává zasloužené odplaty.
 

Na ruských finančních trzích se objevily příznaky paniky

7. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Ruské finance postihla nová řada nepříznivých událostí, upozorňuje Michail Sergejev. Rubl na trzích ve čtvrtek náhle spadl pod úroveň 80 za euro a 69 za dolar. Sílí výprodej vládních dluhopisů, jejichž míra návratnosti již přesáhla 9 % ročně. A jaký má smysl držet cenné papíry v rublech, pokud ruské úřady devalvují rubl rychlostí vyšší než 20 % ročně?

Světoví lídři podporují britské obvinění v kauze novičok

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

USA, Francie, Německo a Kanada souhlasí s Británií pokud jde o podezření, že ruská vláda "takřka jistě" schválila otrávení bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury. Tyto státy vyzvaly Rusko, aby plně odtajnilo svůj program vývoje látky novičok.

Italští populisté zahájili velkou zradu na voličích

7. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Italští populisté nejsou známi tím, že by drželi slovo. Během takřka deseti let v úřadu premiéra Silvio Berlusconi opakovaně slíbil, že sníží daně - jen aby slib nesplnil a přivedl zemi do dluhové krize. Ale nová populistická koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd přivedla věci k novému rekordu, píše Ferdinando Giugliano.

Přečetli jsme:

Anketa: Brexit českým firmám zdraží dopravu i cenu jejich výrobků. Podnikatelům nejvíce vadí nejistota

7. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Představitelé všech českých firem, které HN oslovily, mají jedno společné. Nejistotu. Pokud by došlo na "tvrdý brexit", znamenalo by to pro většinu z nich komplikace. Zdražila by doprava, narostla administrativa a vše by trvalo déle než dnes. Jestli se nakonec zástupcům EU a Spojeného království podaří domluvit si oslovení ředitelé a manažeři netroufají odhadovat. Většina doufá, že se alespoň nějakou dohodu uzavřít podaří a brexit vesměs vnímají jako nevítanou překážku volnému obchodu. Některé firmy se připravují již teď na nejhorší scénáře, ostatní vyčkávají, dokud nebude jasné, jakou podobu bude britský odchod z unie mít.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Polovina středoškoláků nepozná rozdíl mezi reklamou a zprávou, ukázal průzkum

7. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Čeští středoškoláci mají potíže s porozuměním zprávám a neumí je kriticky hodnotit. Zhruba polovina studentů středních škol nepozná rozdíl mezi komerčním a zpravodajským sdělením. Vyplývá to z výzkumu, který pro vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni udělala agentura Median.

Celý text: ZDE

Tragická úroveň ČRo: Šířil lži o Britských listech

6. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V údajné včerejší "debatě" o fake news dal Český rozhlas bez korekce prostor ultrapravicovému maniaku Ondřeji Neffovi, který bezostyšně tvrdil, že "Britské listy jsou totéž jako Parlamentní listy, jenže obráceně." Skutečně?

Parlamentní listy denodenně porušují ustanovení Trestního zákoníku ČR o vyvolávání nenávisti vůči náboženským a etnickým menšinám. Kdyby fungovala Policie ČR a české soudnictví, jejich redaktoři by byli dávno odsouzeni do vězení, protože podle českého právního řádu je trestem za šíření nenávisti vůči etnickým a náboženským menšinám tři roky vězeňského trestu nepodmíněně. Neffa samozřejmě moderátor nijak nekorigoval. V ČRo můžete blábolit jakékoliv nesmysly.

Jak pravidelní čtenáři Britských listů vědí, velká část informací, které BL přinášejí, pocházejí z renomovaných mezinárodních periodik, jako je Guardian, Washington Post, New York Times, Politico či Foreign Policy a silně využívají twitter feedu svého spolupracovníka Andrewa Stroehleina, mediálního ředitele Human Rights Watch, považovaného mezinárodně za jednoho z nejrenomovanějších globálních analytiků a komentátorů. Spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon obdržela letos v USA "Pulitzerovu cenu" za média, prestižní DuPontovu cenu udělovanou Columbia University a za exkluzivní informace (získala materiály usvědčující Trumpovu vládu ze lži) byla jmenována reportérkou serveru Foreign Policy. Podle Neffa a ČRo jsou ovšem Britské listy úplně stejné jako fašistické, kriminální PL. (Na Britské listy se nedávno obrátil jeden autor z Neviditelného psa, že už tam nemůže psát v důsledku všudypřítomného rasismu.)

Všechny články v BL jsou pečlivě zdrojovány přesnými odkazy na zdroje, což je v českém kontextu naprosto bezprecedentní.

Majitelem Parlamentních listů je odsouzený korupčník a král hazardu Valenta.


Úroveň nekorigované idiocie je ohromující.

Neff ovšem blábolí nekorigované nesmysly  v ČRo častěji. Nedávno tvrdil, že prý v roce 1968 "padla cenzura" až 21. srpna. Naprostý nesmysl.  Novináři Českého rozhlasu zjevně netuší, že je jejich povinností věcně korigovat nesmysly. Normalizovat idiocii, lži a maniakální obsesi je pro společnost nesmírně nebezpečné. Dnes se v ČR v důsledku činnosti i organizací, jako je ČRo, považují za zcela normální fašistické výroky, které by před pěti lety byly naprosto nepřijatelné.

Novináři veřejnoprávního rozhlasu si tak nevědomky podřezávají větev, na níž sedí, protože budou-li nekriticky dál dávat prostor ultrapravicovým maniakům, až se tito lidé dostanou k moci, zruší v ČR svobodu projevu.

K věci napsal na Facebooku Boris Cvek:

Včera v debatě na ČRo Plus o fakenews mne pobavil Ondřej Neff, který zmínil Britské listy jako příklad stejné žurnalistiky , jakou dělají Parlamentní listy, jen s opačným znaménkem. Kromě toho ale také tvrdil, jak zásadní úlohu hrají seriozní média a jak je třeba brát vážně právě je. Tak jsem si řekl, zda Guardian nebo New York Times nebo Washington Post, z nichž BL pravidelně přejímají, nejsou seriozní média :-). Žurnalistika v BL je velmi podobná té seriozní západní. Ondřej Neff ale potřeboval najít nějaké "levé" novinářské aktivisty, a tak mu tam krásně sedly Britské listy. Přitom levicový novinář z těch, kteří tam píšou pravidelně, je asi jen Daniel Veselý.

Jakub Mikel Zrovna Neff je ten poslední, který má nárok na podobná prohlášení. Zvlášť, když pro Neviditelného psa píší stejní lidé jako pro PL (nebo jejich texty Pes přebírá)

EU Observer píše o nebezpečí ultrapravicových bojůvek v ČR, ve Slovinsku a na Slovensku

6. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 

České a slovinské úřady vyjádřily znepokojení nad vznikem ozbrojených protiuprchlických polovojenských organizací ve svých zemích. Nedlouho předtím bylo odhaleno, že gang motocyklistů s vazbami na Kreml má na Slovensku polovojenskou základnu s tanky a obrněnými transportéry.

BIS vyjádřila obavy z organizace jménem Národní domobrana. Mnozí její členové jsou silně xenofobní, rasističtí a zcela odmítají orientaci české vnitřní i zahraniční politiky.

Sociální demokracie jako moucha v pavoučí síti

6. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Divím se, že se Jiří Pehe diví, že se ČSSD chce zaměřit na ochranu českých hranic. Jestli se tato strana zbláznila, jak si Pehe myslí, tak už dávno. Michal Hašek, v té době jihomoravský hejtman za ČSSD, navrhoval v roce 2016, aby hranice hlídali hasiči. Jsou to zoufalé pokusy, jak být lidový, neboť už nic jiného nezbývá. Zdeněk Škromach, jiná veličina tehdejší sociální demokracie, zase žvatlal o zapalování ohňů ve svém bazénku.

Varování od devadesátníka: Váš dosavadní, pohodlný svět může zkolabovat okamžitě!

6. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

 
Velmi důležité je: nepodceňujte ničivou sílu lží. Miliony lidí, včetně mé vlastní rodiny, byly usmrceny lžemi. Má země a většina evropského kontinentu byla zničena lžemi.  A nyní lži hrozí nejen zlikvidovat vzpomínky na toto období, ale i na všechno dobré, co bylo od té doby vybudováno. Dnešní generace nemůže říkat, že ji nikdo nevaroval, ani, že nerozumí katastrofálním důsledkům šíření lží.


Je mi 93 let a jak extremismus dnes zachvacuje Evropu, obávám se, že opakujeme chyby, které vedly k holocaustu, píše v deníku Guardian Stanisław Aronson, který zažil nacistickou okupaci Polska i varšavské povstání r. 1944.

Evropa nemá v současné krizi žádnou vizi pro budoucnost. Propadá ultrapravici

6. 9. 2018

čas čtení 3 minuty


Řada ultrapravicových demonstrací ve východoněmeckém městě Saská Kamenice šokovala Německo. Schopnost ultrapravice zorganizovat celou řadu tak obrovských demonstrací znepokojila mnoho pozorovatelů v Berlíně, píše   Ishaan Tharoor v deníku Washington Post.

"Když stát ztratí moc - a to právě ultrapravice vyvolává - pak se to, co ultrapravice prosazuje, stává realitou," konstatuje Andreas Zick, který studuje extremistické organizace na univerzitě v Bielefeldu.

Protesty také poukázaly na obrovské rozdíly mezi bohatým západním Německem a chudým východem, který stále více podporuje extremistickou stranu Alternative fuer Deutschland.

Syrská olympijská plavkyně zachránila 18 životů. Řekové ji obžalovali z "pašeráctví"

6. 9. 2018

čas čtení 1 minuta




Třiadvacetiletá olympijská plavkyně Sara Mardini v roce 2015 zachránila 18 uprchlíků. když spolu se svou sestrou Yusrou, také olympijskou plavkyní, dotlačila v moři ke břehu ostrova Lesbos vodou zaplavený člun s 18 uprchlíky na palubě, poté, co mu selhal motor. Na ostrově Lesbos pracovala v humanitární nevládní organizaci.  Nyní byla  za to zatčena a řecké úřady ji obžalovaly z pašování lidí, špionáže a členství zločinecké organizace. Vyvolává to vážné obavy, že záchranná práce se nyní v Evropě i v Řecku kriminalizuje.
 

Pastor Gábor Iványi: Na Orbánově ideologii není nic křesťanského

6. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

"Je mi líto, že Evropská unie ani západní partneři neberou vážně to, co udělala maďarská vláda ve snaze zničit demokracii a vládu zákona."



 
Když byl Viktor Orbán v dubnu znovu zvolen maďarským premiérem, tvrdil, že chce vytvořit "křesťanskou demokracii pro 21. století" a charakterizoval se jako "obránce křesťanských hodnot" v Evropě. Avšak maďarský parlament v posledních letech omezil manévrovací prostor  pro církve. Nejvíce postiženy jsou instituce, které nepodporují politické postoje maďarské vlády.

Bomba: Vysoký činitel Trumpova Bílého domu svědčí: Pracujeme tu proti Trumpovi. Snažíme se zachránit, co se dá

6. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:  Trump reagoval zuřivě na zveřejnění níže citovaného anonymního komentáře o tom, že se v Bílém domě snaží skupina vysokých poradců systematicky blokovat jeho nesmysly. Požaduje od deníku New York Times prozrazení pisatelovy totožnosti a křičí cosi o "ZRADĚ".

V Bílém domě pracuje mezi jeho vysokými zaměstnanci hnutí odporu proti Donaldu Trumpovi, jehož cílem je "blokovat část jeho agendy a omezit dopad jeho nejhorších tendencí". Zaměstnanci Bílého domu to dělají a budou dělat, dokud Trump z prezidentské funkce neodejde, nebo dokud z ní nebude odstraněn. To se píše v anonymním redakčním komentáři,   publikovaném v deníku New York Times, který napsal vysoký činitel Trumpova Bílého domu.

Tento redakční komentář je šokující kritikou Donalda Trumpa a je v moderní americké historii naprosto bezprecedentní. Anonymní autor charakterizuje Trumpa jako amorálního a protidemokratického člověka, který je proti obchodu a má tendenci činit "polovičatá, špatně informovaná a občas nebezpečná rozhodnutí". 

Andrew Stroehlein:

Ohromující komentář. A to jako máme být vděční, že možná existuje nějaký polodospělý člověk, který zrazuje svého šéfa ve snaze omezit škody, které Trump dělá? Anebo máme být zděšeni, že to došlo až TAKTO daleko? že nefungují řádné korektivy a jen pár strategicky rozmístěných podvratníků brání vzniku totálního chaosu?


Doplněk k "imigrační politice" ČR a chiméra o ukrajinských azylantech

Česká republika přijímá naprosté minimum žadatelů o azyl, v rozporu s tvrzením českých politiků

6. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš i další čeští politici argumentují často tím, že Česká republika vůbec není neochotná v pomoci žadatelům o azyl, jelikož přijímá žadatele ze zemí, jako je Ukrajina. Je to manipulace. Z oficiálních statistik ministerstva vnitra vyplývá, že v roce 2017 bylo podáno celkem 1 508 žádostí o azyl na základě práva na mezinárodní ochranu. Z toho bylo kladně vyřízeno 29 žádostí, doplňková ochrana byla udělena 118 žadatelům. To je zhruba 10 %. Pokud se podíváme na žádosti z Ukrajiny, těch bylo v roce 2017 evidováno 507. Azyl byl udělen 8 žadatelům, doplňková právní ochrana dalším 25. Ukrajinští žadatelé mají tedy horší než průměrnou úspěšnost, podají-li si v ČR žádost o azyl.


30008

Kterak vykládá český premiér svou verzi "pravdy" o uprchlících českým voličům

Andrej Babiš znovu na pravou míru

6. 9. 2018 / Ivan Kytka

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Český premiér Andrej Babiš v čerstvém rozhovoru pro Českou televizi zpochybňuje právo uprchlíků ve Středozemním moři na pomoc, neboť podle něj nejsou trosečníci, jsou ekonomičtí migranti a zaplatili pašerákům s vědomím, že ztroskotají. OSN mezi tím vydává zprávu o válečném stavu v Tripolisu (Libye), jenž nutí obyvatele hledat bezpečné místo k životu a činí z nich uprchlíky. Andrej Babiš pravděpodobně tuto skutečnost neakceptuje...

29766

Bodláky Václava Duška

Chudoba cti netratí

6. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Nevěř všemu slyšenému i viděnému – opravdu nemusíš nutně všechno vědět. Dávej pozor, zástupci lidu častokrát bouřlivě perlí. Kovaní partajní přímluvci trpí akutní politickou slepotou, zákeřná choroba jest v širém světě doposavad neléčitelná.  Mrzký peníz zkazil mnohé čestné liliputy. Hladový svět bobtná; kdy přijdou zástupy a vyžerou nás na kost, zbourají kostely, postaví mešity, právo šaría zasáhne nehodné, budeme chudí, avšak křišťálově ctnostní.

Může nekompetentní idiot zabránit 3. světové válce?

6. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Útržky z nové knihy legendárního novináře Boba Woodwarda Strach, s nimiž veřejnost seznámil list The Washington Post, nepřinášejí nijak převratné poznatky. Všichni, kdo sledují počínání Donalda Trumpa v Bílém domě, totiž moc dobře vědí, že tento politický hochštapler není schopen vést nejmocnější zemi světa. Jestliže strategickým uvažováním nepolíbený Trump sází především na své instinkty, některé z těchto instinktů - jak ilustrují Woodwardovy poznatky - jsou podle mého soudu z hlediska globální bezpečnostní politiky rozumné. Problém ale spočívá v tom, že jde jen o sporé záblesky v mysli nekompetentního idiota, a nikoli souvislé myšlenky, na nichž by se dala stavět smysluplná politická strategie.

29709

Dumbing down společenského diskurzu na sociálních sítích

6. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Z cyklu nevýznamné, ale zábavné postřehy, píše na Facebooku Marie Heřmanová, novinářka a jedna z dobrovolnic, pomáhajících uprchlíkům na Balkáně v době největší krize: poslední dobou, když napíšu článek o uprchlících a migraci, tak to má nějaký lajky, sdílení od kámošů a semtam dojde obligátní a neoriginální hejt typu "vem si je domu, ty vítačko". Když napíšu článek o Vogue, tak se dozvím, že:

- jsem hnusná
- jsem tlustá
- se hnusně oblíkám 
- jsem chtěla pracovat ve Vogue a nevzali mně
- jsem vystudovala debilní obor
- si mám nechat svý debilní názory pro sebe
- jsem neomarxistka a chci všechno zakázat
- a něco o tom, že chci zakázat i zbraně, ale to jsem vůbec nepochopila (ale kdyžtak jo, to bych aji chtěla docela).

A to jsem tam napsala, že to vlastně není úplně blbý. Tak nevím - Vogue is the new uprchlíci? Tak to je fajn, ne?

Pozn. redakce: Marie Heřmanová napsala pro Alarm kritickou recenzi prvního vydání mutace módního časopisu Vogue v češtině.

29864

Jak by se dalo oslavit 100. výročí založení Československa

Sto ohňů, sto lidí...

6. 9. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Oslavy 100. let od založení Československa budou často formální, nenápadité, často zneužívané k politickému marketingu. Odkaz bude přisvojován spoustou lidí, kteří svým angažmá nepochybně významné výročí zdiskreditují. Pro mnoho lidí proběhne připomenutí jen mediálně, bez fyzické účasti a doteku. Nabízím dva nápady, které pojímají oslavy jako happening. Nemusí se zdaleka týkat jen Prahy!

30075

Vždy se najde hlupák, který hledá hlubší dno

Bastardizace

6. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Dlouho jsem přemýšlel, jak vlastně pojmenovat ten politický, společenský proces, v němž dochází k permanentnímu prolamování dna blbosti, malosti a nevkusu. Nemohl jsem na to přijít, napadala mě pouze pojmenování, která dostatečně nepostihovala skutečnost, pojmenování z éry, kdy se dno zdálo pevné. Když dnes řeknete, že je něco skandální, je to takřka synonymem banálního. Záleží pouze na tom, zda se propadáte společně s každým dalším dnem a jak se tím pádem prohlubuje vaše apatie. Když řeknete, že něco je evidentní lež a manipulace, je to jako když ráno konstatujete, ze vyšlo slunce. No a co? Kde je v době progresivního populismu (haha, jaký krásný politologický novotvar), v době politického marketingu nad politickým programem, v době alternativních sociálních realit, nějaké překvapení, nebo snad pohoršení? Kdo je nevinný, ať hodí šutrem do zrcadla. Objeví pravdu. Nicméně já to pojmenování našel. Je to bastardizace.

V dnešním vydání najdete několik zajímavých příkladů.

Opravdu se už ČSSD zbláznila?

5. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Volební program ANO pod dubem, za dubem

5. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Uděláme Česko bohatší," slibuje před senátními a komunálními volbami vládní "hnutí" vlastněné Andrejem Babišem. Jak by asi slíbeného mohlo být dosaženo, pokud zisky samotného Agrofertu vloni klesly o 40 % a navržený deficit příštího státního rozpočtu činí 40 miliard korun, takže na každého Čecha zásluhou geniální vládní politiky za posledních několik málo let připadá dluh bratru 120 000 korun, to už ovšem volič neřeší. Prostě jim to hodí.

Bob Woodward, Strach. Nová kniha o děsivých poměrech v Trumpově Bílém domě

5. 9. 2018

čas čtení 5 minut


Nová kniha Boba Woodwarda, Fear (Strach) novináře, který proslul odhalením Nixonova skandálu Watergate, je založena na stovkách hodin rozhovorů s čelnými pracovníky Trumpova Bílého domu


John Kelly, šéf štábu Bílého domu, byl tak rozzuřen chováním Donalda Trumpa, že ho soukromě charakterizoval ostatním poradcům v Bílém domě jako "idiota" a stěžoval si, že jsou všichni v "městě šílenců".

Nový, velmi nelichotivý portrét Trumpova Bílého domu, v němž je Trump vylíčen jako člověk, který je natolik ochromený strachem z pokračujícího vyšetřování ruského vlivu na Trumpovu předvolební kampaň, že je v podstatě úplně nefunkční, vychází v  těchto dnech v USA.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26499