18125

V ČR od včerejška stoupl počet nákaz od dalších více než 9000 případů

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Koláž Jan Paul

V úterý 25. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  39 614 denních nákaz, to je denní nárůst o 9264 nákaz.   K tomu je nutno připočíst dalších 2 459 případů reinfekce, tedy celkový počet denních nákaz v ČR je 42 073.  Hospitalizováno je 1781 osob, to je denní nárůst o 86 osob. Celkem zemřelo v ČR 37 092 lidí, to je denní nárůst o 12 osob.

Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1689, počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 2639. Počet nákaz celkově v ČR stále roste. Suspektní reinfekce je 66 459 případů. Nejpostiženější je Praha se 2127 nakaženými na 100 000 obyvatel (mírný pokles od včerejška), a také Praha-západ (2433 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2481 nakažených na 100 000 obyvatel) - ve všech těchto okresech došlo od včerejška k mírnému poklesu nákaz.   ZDE       

- Dvě třetiny lidí nedávno nakažených v Británii omikronem už předtím covid měly.

- Počet nákaz v Británii všeobecně klesá, avšak velké množství nákaz je ve školách, které jsou hrozbou dospělým.

- Devět z deseti britských teenagerů má protilátky proti covidu.

- Dánsko zruší veškerá koronavirová protiopatření.

 18237

Lékaři zjistili důvod, proč někteří pacienti dostávají dlouhý covid

26. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



U pacientů postižených dlouhým covidem je nízká míra určitých protilátek. Ohroženi jsou i astmatici


Výzkumníci z curyšské univerzitní nemocnice analyzovali krev pacientů nakažených covidem a zjistili, že nízké hladiny určitých protilátek jsou častější u těch, u nichž vznikl dlouhý covid.

V kombinaci s věkem pacienta, podrobnostmi o jeho příznacích covidu a tím, zda trpí astmatem, umožnilo zjištění míry protilátek lékařům předpovědět, zda mají lidé mírné, vysoké nebo velmi vysoké riziko vzniku dlouhého covidu

Rozhovor Britských listů 462. O pokryteckém postoji francouzské vlády vůči pandemii

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



V posledních dnech zaznamenává Francie každý den v důsledku šíření omikronu skoro půl milionu nákaz. Francouzská historička Muriel Blaive v rozhovoru s Janem Čulíkem svědčí o naprostém chaosu ve francouzských školách, kde je obrovské množství žáků nakaženo, jenže ten chaos se netýká pouze covidu... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 25. ledna 2022.

 18186

Úzký a cílený ruský útok na Ukrajinu je pravděpodobnější než invaze v plném rozsahu

26. 1. 2022

čas čtení 10 minut


Podle činitelů a odborníků chybí několik prvků pro plnohodnotnou invazi navzdory nedávným přesunům vojsk
 

Podle západních expertů a vysokých představitelů v Kyjevě nemá Rusko v současné době na hranicích s Ukrajinou dostatek vojáků k provedení plnohodnotné vojenské invaze a okupace země.

Domnívají se, že ruský útok s cílem obsadit v blízké budoucnosti většinu Ukrajiny nebo celou Ukrajinu je nepravděpodobný, a to navzdory bezprecedentnímu navýšení počtu ruských vojáků o přibližně 125 000 a vojenskému cvičení, které se má konat příští měsíc v Bělorusku.

 16510

Vyšlo najevo další lhaní Borise Johnsona

26. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Loni v létě v době chaotického odchodu amerických vojáků z Afghánistánu, kdy měla Velká Británie povinnost evakuovat z Afghánistánu tamější občany, kteří do té doby spolupracovali s britskými institucemi, aby je Taliban nezabil, vznikla kontroverze, protože se ukázalo, že Boris Johnson schválil evakuaci psů a dalších zvířat z jakéhosi útulku, který v Kábulu provozoval jeden Angličan. Psům v útulku byla poskytnuta cenná místa v britských evakuačních letadlech a pomoc lidem, jimž hrozila smrt, byla ignorována.

Boris Johnson a jeho vláda důrazně dementovali, že by to byl právě on, kdo schválil evakuaci psů z Afghánistánu namísto lidí.

Ve středu vyšly najevo, v rámci vyšetřování celé věci zahraničněpolitickým výborem Dolní sněmovny, emaily z britského ministerstva zahraničí, z nichž vyplývá, že evakuaci zvířat z útulku v Afghánistánu namísto lidí skutečně osobně schválil - navzdory svým lžím, že tak neučinil. sám Boris Johnson:  






 

 17996

Greenpeace bude protestovat proti ustupování polskému nátlaku a plánovanému stažení žaloby na důl Turów

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Praha - 26. ledna 2022: Dnes odpoledne má česká vláda poprvé jednat o smlouvě s Polskem, která by dovolila další těžbu na dole Turów výměnou za finanční kompenzace a podmínky, které by budoucí těžba měla splňovat. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, která minulý týden jednala ve Varšavě s polskou ministryní klimatu Annou Moskwovou, představí český návrh smlouvy a zároveň bude informovat o požadavcích polské strany. Není jasné, zda bude vládu jen informovat, nebo zda se o návrhu bude diskutovat či zda se bude schvalovat. Greenpeace dlouhodobě varuje, že ani současné znění smlouvy nebude stačit k tomu, aby dostatečně ochránilo životní prostředí a zásoby vody na české straně hranice. Jakékoli ústupky polskému nátlaku tak organizace považuje za nepřijatelné a bude proti nim protestovat před zahájením zasedání kabinetu Petra Fialy. Pokud vláda schválí slabou dohodu výměnou za peníze, bude si organizace Greenpeace stěžovat k Evropské komisi.

 18186

Zatímco Západ varuje před ruským útokem, Ukrajina je v klidu

25. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Postoj "zůstat v klidu" nechává analytiky hádat o motivaci ukrajinského vedení, ale někteří říkají, že po osmi letech války si země jednoduše jinak spočítala rizika, píše New York Times

 
Ruské vojenské posilování na ukrajinských hranicích je snadno viditelné. I přes toto hromadění sil - a dokonce i když Spojené státy varují, že útok může přijít co nevidět, a síly NATO jsou v pohotovosti - ukrajinské vedení ruskou hrozbu zlehčuje.

 18285

Na Ukrajině zůstává "v klidu" pouze prezident Zelenskyj a jeho klika

26. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

  • Oficiální Kyjev se nejvíce ze všeho obává vnitřních nepokojů, zatímco je paranoidně přesvědčen, že jej Američané krmí falešnými zprávami o ruských válečných přípravách - aby ho prý donutili ustoupit Kremlu. 
  • Není divu, prezident Zelenskij udělal vše proto, aby ukrajinskou společnost v krizové době co nejvíce rozdělil - v nejhorších tradicích ukrajinské klanové politiky. Má se tedy rozhodně čeho obávat i od svých spoluobčanů. 

 18274

Proč se Německo a Francie rozcházejí s USA v názoru na to, jak jednat s Ruskem?

26. 1. 2022

čas čtení 7 minut

Na ukrajinskou krizi mají různé členské země NATO rozdílné názory
 
Může západní aliance proti Rusku kvůli jeho posilování vojsk na ukrajinských hranicích přežít jednotná? Tuto otázku stále častěji řeší politici a diplomaté v souvislosti s obavami, že hrozí rozkol Německa a v menší míře i Francie s USA a Velkou Británií, a to nejen v otázce, jak reagovat na případnouy budoucí ruskou agresi na Ukrajině, ale také v hodnocení bezprostřední hrozby, píše Patrick Wintour.

Tyto rozdíly odrážejí nejen odlišné krátkodobé hodnocení zpravodajských informací, ale i hlubokou trhlinu sahající desítky let zpět v otázce, co Německo a Francie na rozdíl od anglofonní sféry považují za nejlepší způsob, jak jednat s Ruskem.

 17513

Hitem na filmovém festivalu Sundance se stal dokumentární film Navalnyj

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
 
Na filmovém festivalu Sundance měl premiéru dokumentární film o Alexeji Navalném, který jen o vlásek přežil pokus o otravu novičokem

Devadesátiminutový film s prostým názvem Navalnyj zaznamenává historii ruského opozičního politika, natočenou během několika měsíců, jež Navalnyj strávil v Německu koncem roku 2020, když se zotavoval z otravy novičkovem. Ve filmu jsou rozhovory s Navalným, s jeho ženou Julií a s jeho nejbližším týmem.

 18186

Panika je špatnou reakcí na nepravděpodobnost pozemní invaze na Ukrajinu

26. 1. 2022

čas čtení 7 minut

Soustředění se na hromadění vojsk pomíjí celkový obraz a nahrává Moskvě

Západ se již více než dva měsíce soustřeďuje na ruské přípravy na novou invazi na Ukrajinu. Až na to, že k ní nedošlo - a pravděpodobně k ní ani nedojde, přinejmenším v podobě, jakou si nejčastěji představujeme. Rusko využilo své zjevné koncentrace vojsk, aby tak přivedlo Západ k panice. Tím ho přimělo, aby Západ  začal vážně uvažovat o požadavcích Ruska na stažení NATO z východní Evropy. Ale tím, že se soustředily na nesprávný problém a začaly jednat za ruských podmínek, USA a NATO naletěly na rozsáhlou strategickou podvodnou operaci Ruska, píše Keir Giles, výzkumník v programu Chatham House pro Rusko a Eurasii. Je autorem knihy Moskva má navrch: Co vede Rusko ke konfrontaci se Západem.

 18207

Rozpad předvolebních koalic na politické realitě

26. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Předvolební koalice, které umožnily odstavit od moci Andreje Babiše (a já jsem za to velmi rád, sám jsem jednu z koalic volil), od samého počátku neměly mít ve Sněmovně své vlastní politické kluby, ale naopak mělo být zachováno tradiční stranické rozdělení.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18029

Putinova sázka ve sporu se Západem

26. 1. 2022

čas čtení 7 minut

  • V následujících týdnech pravděpodobně v Evropě vypukne velká válka. Současná bezpečnostní architektura kontinentu, budoucnost NATO a role USA při utváření zdejší bezpečnosti jsou v sázce. Za hranicemi Evropy bude mít konflikt hluboké implikace pro americkou obrannou strategii a může překazit ty nejlepší americké plány soustředit se na erodující vojenskou rovnováhu s Čínou, napsal analytik US Naval Institute Michael Kofman.

 18109

USA pracují na "globální" strategii zvýšení produkce zemního plynu pro případ nové ruské agrese

26. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Joe Biden uvedl, že bude uvažovat o osobních sankcích proti Vladimíru Putinovi, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu. ZDE 

  • Bidenova administrativa pravidelně jedná s řadou zemí a firem v Evropě, na Blízkém východě, v Severní Africe a v Asii ohledně zvýšení produkce zkapalněného zemního plynu, upozorňuje Natasha Bertrandová.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16510

Borisi Johnsonovi hrozí nebezpečných 48 hodin

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty



Britský premiér je v ohrožení, protože poslanci se seznámí s oficiální zprávou, která nyní vyvolala policejní vyšetřování mejdan; v Downing Street

Boris Johnson se připravuje na nejnebezpečnějších 48 hodin svého premiérského mandátu, protože rozčilení konzervativní poslanci se mají seznámit s oficiální zprávou o mejdanech v Downing Street během lockdownu, která nyní vyvolala trestní vyšetřování.

Komisařka londýnské metropolitní policie Cressida Dicková v úterý oznámila, že její policisté vyšetřují obvinění z porušování zákonů v úřadu premiéra v Downing Street na základě důkazů, které během svého vyšetřování odhalila vysoká státní úřednice Sue Grayová.

Války doby kamenné

26. 1. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Zatímco v přírodní říši probíhá pozitivní výběr lepšího druhu, v lidské říši od vynálezu pěstního klínu probíhá negativní výběr druhu horšího. Ten horší požírá lepšího. Rozklad je zákonem našeho světa i nás samotných. Kvalita se vytrácí v kvantitě. Jsme-li dávno evolučně pod zvířaty, není divu, že nám chutná jejich maso. Žerte se a množte se, to je zákon světa.

 17920

Koronavirus: další rekordní nárůst nákaz v České republice

25. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 24. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  30 350 denních nákaz,  ve srovnání s minulým pondělím je to nárůst o 10 000 nákaz.  Hospitalizováno je 1695 osob. Celkem zemřelo v ČR 37 080 lidí. 

Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1585, počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 2384. Suspektní reinfekce je 64 048 případů. Nejpostiženější je Praha se 2320 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-západ (2698 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2632 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE      

 18313

První věc

25. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut

Foto: Kostýmový výtvarník Ján Kocman upravuje klobouk herci Petru Kočišovi (hrabě Tarouca) před natáčením pohřebního průvodu tak, aby všechno sedělo. Foto: archív JK


Kroměříž, Valtice, Jaroměřice nad Rokytnou, to jsou známé a oblíbené turistické cíle mnoha z nás, ale málokdo, již tuší, že tyto nádherné lokace jsou jen malým zlomkem z těch všech, které jsme mohli prostřednictvím výpravné koprodukční minisérie inspirované životem a vládou Marie Terezie obdivovat prostřednictvím televizních obrazovek. Jejich hlavním úkolem bylo suplovat rakouský dvůr a zámek Hofburg, na němž, se to v době vlády této proslulé panovnice skvělo vytříbeným vkusem a leskem nákladných barokních rób. Zhotovit však takové toalety v současné době, je úkol hodný mistra. A já osobně, se domnívám, že mezinárodní koprodukční tým zvolil toho pravého, neboť pozornost diváka neupoutá jen zajímavý historický námět, krásné zámecké prostředí, jedinečná režie Roberta Dornhelma, skvělé herecké výkony ale také přenádherné dobové kostýmy, jejichž autorem je světově uznávaný slovenský kostýmní výtvarník, designér a scénograf, doc. Ján Kocman.


Pane Kocmane, když jste dostal tuto nabídku ohledně vytvoření kostýmů, co jste začal řešit, jako první věc?

 18169

"Uvízli jsme v nebezpečném okamžiku": Hodiny soudného dne ukazují 100 vteřin do půlnoci

25. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Hodiny soudného dne, se kterými vědci přišli před 75 lety, aby ilustrovali nebezpečí vyhynutí lidstva, stále ukazují 100 sekund do půlnoci. Je to již třetí rok po sobě, kdy jsou hodiny nastaveny na tuto hodnotu, která je blíže půlnoci než v kterémkoli období studené války, včetně kubánské krize.

Časopis Bulletin of the Atomic Scientists, který každoroční odhalování „času lidstva“ kurátoruje, uvádí, že rozhodnutí ponechat jej beze změny odráží skutečnost, že několik pozitivních událostí v průběhu uplynulého roku bylo vyváženo pokračujícím tempem v šíření jaderných zbraní, klimatické nouzi a v nárůstu biologických hrozeb, informuje list Guardian.

Polský kněz požehnal žiletkový plot

25. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Oprava:

Z polského tisku nyní vyplývá, že kněz prý nežehná žiletkový drát, naopak před ním byl žiletkový drát odstraněn, aby mohl provést jakousi ortodoxní ceremonii u řeky:





Polsko: Kněz požehnal žiletkový plot. To, proto, že Pánbůh si přeje, aby byli zoufalí lidé a zvířata, která mají žízeň, rozerváni na kusy.

Nově postavený žiletkový plot na pobřeží řeky Bug, pohraniční řeky na polsko-běloruské hranici, je zřejmě protizákonný, je nebezpečný zviřatům a prostě zbytečný a blbý, ale alespoň mu požehnal kněz...



Jídlo pomáhá

25. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

2022 Armáda spásy
Vážení a milí přátelé,

dovolte mi, podělit se s vámi o dvě informace, které by pro vás – naše štědré příznivce, mohly být zajímavé. Přinášíme shrnutí jak pomáhá naše Nocleženka, která se těší větší a větší popularitě. Což je pro nás obrovská motivace a zároveň závazek, který se snažíme plnit jak nejlépe to jde. Ať už prostřednictvím samotných nocleháren, tak i širokou škálou možností jak lidem bez domova pomoci. S tím souvisí i naše nová kampaň "Jídlo pomáhá" o které se dozvíte více níže.

 18186

USA uvedly 8 500 vojáků do stavu zvýšené pohotovosti kvůli obavám ohledně Ukrajiny

25. 1. 2022

čas čtení 9 minut

Aktualizace: Joe Biden měl hodinovou schůzku s evropskými představiteli a tvrdí nyní, že ohledně Ruska a jeho agrese vůči Ukrajině je nyní mezi Evropou a USA plná jednota, navzdory tomu, že Evropa závisí z 40 procent na ruském plynu a že Německo dosud nemělo ochotu proti Rusku zasahovat. Ve středu má dojít k dalšímu jednání, tentokrát mezi Rusy a Ukrajinci, za přítomnosti Němců a Francouzů, ve snaze vyřešit krizi. Německý kancléř Olaf Scholz konstatoval, že je "na Rusku, aby viditelně deeskalovalo". USA a evropští spojenci znovu varovali před vážnými důsledky pro Rusko v případě invaze na Ukrajinu. ZDE 


NATO vojensky posiluje své východní hranice, napětí na Ukrajině roste

Spojené státy uvedly do zvýšené pohotovosti 8 500 vojáků, kteří budou rozmístěni v Evropě. NATO také posílilo své východní hranice válečnými loděmi a stíhačkami, a to v souvislosti s rostoucími obavami z možného "bleskového" útoku Ruska proti ukrajinskému hlavnímu městu Kyjevu. 

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že vojáci, kteří jsou v současné době všichni umístěni v USA, budou v pohotovosti, aby se účastnili jednotek rychlého nasazení NATO (NRF), pokud budou aktivovány, ale budou k dispozici i "v případě vývoje jiných situací".

Rozkaz k vyhlášení pohotovosti vydaný ministrem obrany Lloydem Austinem snižuje počet dní, které by byly potřeba k nasazení, ale sám o sobě není rozkazem k nasazení.

Letadlová loď USS Harry S Truman se v pondělí spolu se svou údernou skupinou a leteckým křídlem zapojila do hlídkové činnosti ve Středozemním moři, což je poprvé od dob studené války, kdy se pod velení NATO dostala celá americká letadlová skupina.

Kirby konstatoval: "V případě aktivace NRF ze strany NATO nebo zhoršení bezpečnostního prostředí by Spojené státy byly schopny rychle nasadit do Evropy další brigádní bojové týmy, logistické, zdravotnické, letecké, zpravodajské, sledovací a průzkumné, dopravní a další kapacity."
 

Ukrajinská škola: Děti, co budeme dělat, až školu bude ostřelovat dělostřelba?

25. 1. 2022

čas čtení 3 minuty



Učitelka: Děti! Co uděláme, když dojde k ostřelování? 

Žáci: Měli bychom zalézt pod stoly.

Učitelka: Dobře, to je správně.

Reportér: Škola na předměstí Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny:




Reportér: Jen další úterý pro dvanáctileté čtenáře. Psaní a rychlé projití toho, co dělat, kdyby zase začalo ostřelování. Tohle je jen cvičení. Prozatím. Ale cvičení se stávají pravidelnějšími, protože řeči o ruské invazi se dostávají na vrchol. Pokud by k ní došlo, možný vstup by byl z území drženého ruskými separatisty v Donbasu, nedaleko této školy.

Před sedmi lety na den přesně dopadla kolem budovyškoly palba raket. Tato komunita nepotřebuje další školení o tom, co je to válka.

 18186

Rostoucí cena ruského nátlaku na Ukrajinu by mohla donutit Putina k vojenské akci

25. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 

Putin stále může invazi zrušit, ale s rostoucími ekonomickými a politickými škodami pro Rusko se to zdá méně pravděpodobné, míní list Guardian

Ruské agresivní posilování armádních jednotek v blízkosti Ukrajiny přimělo v pondělí NATO k vyslání dalších sil do východní Evropy a vedlo k propadu akcií na ruských trzích, což zřejmě zvýšilo odhodlanost Kremlu Ukrajinu si podřídit.

Sága nekonečných mejdanů Borise Johnsona v době lockdownu nekončí. Objevena další, tentokrát narozeninová party

25. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Poslanci a pozůstalí po mrtvých na covid zuří po odhalení Johnsonovy narozeninové oslavy, která se konala v Downing Street 19. června 2020 během lockdownu   

 


Boris Johnson v pondělí čelil novému hněvu poslanců a pozůstalých po odhalení, že mu jeho snoubenka uspořádala nečekanou narozeninovou oslavu v uzavřených prostorách v Downing Street. Mezitím prý oficiální vyšetřování těchto nekonečných mejdanů  odhalilo "otřesné důkazy o katastrofálním řízení" v Downing Street.

 18319

Startovací signál pro rozvoj vodíkového průmyslu

25. 1. 2022

čas čtení 15 minut

Energetická politika, energetický průmysl, energetická transformace

Německo podpoří vodíkové technologie celkem devíti miliardami eur

"V krátkodobém horizontu," jak je uvedeno ve federálním vládním konjunkturálním balíčku Corona, bude předložena odpovídající vodíková strategie. A skutečně: za pouhý týden byla tato strategie předložena. Sedm miliard eur by mělo podle předlohy schválené 10. června 2020 umožnit rozvoj interního trhů s technologiemi pro výrobu a využití vodíku a další dvě miliardy eur jsou určeny na odpovídající mezinárodní projekty.

 17920

Téměř polovina nakažených covidem v roce 2020 zřejmě utrpěla trvalé poškození čichu

24. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 

- Švédský Karolinska Institute ve Stockolmu provedl podrobné testy u stovky osob, které byly nakaženy covidem v první vlně nákaz na jaře roku 2020. Studie zjistila, že jen 4 procenta nakažených 18 měsíců po uzdravení z covidu trvale ztratila čich, avšak třetina nakažených má omezenou schopnost čichu a téměř polovina nakažených trpí parosmií, což znamená, že jejich čich je zkreslený. Vědci dospěli k závěru, že 65 procent osob, které se uzdravily z covidu, utrpělo po 18 měsících buď úplnou ztrátu čichu, snížení schopnosti čichu anebo zkreslenou funkci čichu. ZDE 

- Rusko už třetí den zaznamenalo rekordní počet denních nákaz, 63 205. V Rusku zemřelo za posledních 24 hodin na covid dalších 679 osob, celkem v Rusku na covid zemřelo 326 112 lidí.

- Vysoká činitelka Světové zdravotnické organizace Maria van Kerhove varovala, že na světě jsou 3 miliardy lidí, které dosud nedostaly ani první dávku vakcíny. Znamená to, že omikron zdaleka není poslední variantou koronaviru. Globální problém pandemie totiž zůstává neřešen.

- Organizátoři pekingských olympijských her uvedli, že mezi 2586 členy personálu olympijských her, který přijel do Číny, bylo 72 osob nakažených covidem. Mezi 171 sportovci a pracovníky národních týmů žádná nákaza nebyla.

- Úřady v Hongkongu informovali, že jeden křeček, předaný úřadům, byl nakažen covidem, a že více než 2200 křečků v Hongkongu bylo vybito.

Zemřel Jiří Lof

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

V sobotu  dopoledne zemřel Jiří Lof...bypassu srdce se nedočkal...selhalo mu srdíčko..., napsala nám Martina Klapková.

Jiří Lof byl těžce nemocný invalida, kterému jsme se před časem snažili pomoci.

Šlo o modelový případ.



Případ Jiří Lof: Kdo pronajme byt beznohému invalidovi?

 16578

Inženýři a projektanti, začněte si prosím balit!

24. 1. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 17 minut

Pokud jste náhodou měli technické nadání, nezalekli jste se matematiky, fyziky a hory odborných předmětů, byli jste dostatečně houževnatí a pracovití, že jste se nejen dali na studium aplikovaných technických věd, ale že jste ho i úspěšně dokončili, navíc jste se ještě třeba stali po létech autorizovanými inženýry, tak si prosím přečtěte velmi pozorně můj článek jako odstrašující příklad toho, jak tato, kdysi technicky velmi rozvinutá země, postupně a plíživě zanevřela na své inženýry a projektanty a jak s nimi dnes zachází. Z Vašeho pohledu je opravdu na zváženou, jestli není za dnešních podmínek pro Vás lepší odejít do nějaké jiné země, kde si budou Vaší práce daleko více vážit, budou chránit její výsledky, nedovolí, abyste byli okradeni na kost a naopak Vám umožní plně rozvinout Vaše tvůrčí schopnosti. Takových zemí jsou desítky až stovky.

 18302

Americká mládež se obrací doleva

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut



S příchodem masových médií se kultura stala méně lokální a dosáhla dále. Již s novinami, později s časopisy, se městská kultura dostala na venkov a kulturní móda začala být kopírována mimo své přirozené původní prostředí. Toto rozčleňování modelů chování mimo rodinné jádro vedlo k větší homogenizaci kultury. Ve Spojených státech, v západní Evropě, v Latinské Americe a v Australasii pronikla popkultura prostřednictvím rádia, kina, hudby a televize do domovů a myslí většiny lidí. Taková uniformita širokého spektra vytvořila obrovské většinové typy chování a dala vzniknout konceptu generační teorie.

 18305

Argentina nebude plakat pro židy, kteří se tam narodili

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
V roce 1994 došlo v Buenos Aires k sebevražednému teroristickému útoku na židovské komunitní centrum, při kterém zahynulo 85 Argentinců židovského původu. Podobné útoky nebyly v zemi Evity Perónové ničím novým. V roce 1992 zahynulo po podobném teroristickém činu na izraelském velvyslanectví 29 lidí. V zemi, kde byl v roce 1960 izraelským Mossadem dopaden Adolf Eichmann, žije vlivné a bohaté německé přistěhovalecké obyvatelstvo a antisemitské činy se v průběhu let dostávaly na titulní stránky novin.

 18207

Pokus o "konstruktivní" postoj v sociální práci starého skeptika….

24. 1. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 11 minut



(Věnuji všem slušným, empatickým politikům (a není jich zas tak úplně málo, které sleduji) - O, P, R, V, Z ...- je symbolické, že písmena jejich křestních jmen jsou v konci abecedy, stejně jako politická priorita a skutečný zájem o o empatickou sociální problematiku v ČR)


Moc mne těší reakce na mé články ze sociální oblasti. Ukazuje to na určitý zájem čtenářů o sociální témata a snad i o tzv. postřehy z terénu (většinou v určité subjektivní, ironické nadsázce). V minulém týdnu mne několik čtenářů vybízelo ke konstruktivní kritice a hlavně mi trochu vyčítají, že jsem v posledních textech zbytečně pesimistický a nemám konkrétní návrhy k řešení. Ozvali se i lidé, kteří jsou přímo aktivní v politice s podobnou připomínkou.

Co je špatného na českém daňovém systému?

24. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Bohumil Kartous:

Vážení diváci, nová vláda má nové programové prohlášení a jak se dalo očekávat vzhledem k jejímu středopravicovému postavení v politickém spektru, mluví se o snižování výdajů státního rozpočtu. Se sociologem Danielem Prokopem se budeme bavit o tom, jak to  je s příjmovou a výdajovou stránkou, jak smysluplné jsou některé výdaje z veřejných rozpočtů v České republice. 

 

Jméno Allende se vrací v Chile do politiky

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Na jedné fotografii jsou jen bílí muži v nudných oblecích s kravatami. Na druhé většina žen, mužů v šortkách a dětí, které se mísí dohromady. Tento srovnávací snímek se stal virálním v pátek, kdy nově zvolený chilský prezident Gabriel Borič představil svůj kabinet ministrů. Čtrnáct žen a deset mužů. Na druhé fotografii bylo první sestavení vlády po skončení diktatury Augusta Pinocheta.




Borič, bývalý studentský aktivista, který stál v čele protestů proti absenci bezplatných sociálních a zdravotních služeb, sestavil středolevicový tým, v němž se ministryní obrany stala Maya Fernández Allendeová, vnučka zavražděného bývalého komunistického prezidenta Salvadora Allendeho. Úřadu se bude Borič moci ujmout až 11. března, protože až v ten den dovrší věk 36 let, což je základní věková hranice pro výkon funkce prezidenta v Chile.

Borič se rozhodl najít smířlivý tón, aby rozptýlil obavy, že jeho komunističtí partneři a levicová minulost promění zemi v další Venezuelu, a novým ministrem hospodářství učinil konzervativního a respektovaného prezidenta centrální banky, čímž dal trhu jistotu.

 18306

Rusové jsou imperialismem unaveni

24. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Vladimir Putin a jeho režim viní ze zániku SSSR Gorbačova a Západ. Odráží to neochotu čelit faktu, že nejdůležitějším hráčem během událostí roku 1991 nebyl nějaký vnitřní nebo vnější nepřítel, ale ruský lid, který začal být definitivně unaven imperialismem, napsal Alexandr Cipko.

 17432

"Už jsem prodala své dcery, teď musím prodat i svou ledvinu": Zima v Afghánistánu

24. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Drtivá chudoba nutí hladovějící uprchlíky k zoufalým rozhodnutím
 
Teploty v západním Afghánistánu klesají pod nulu a Delaram Rahmati se snaží sehnat jídlo pro svých osm dětí. Od chvíle, kdy před čtyřmi lety opustili rodinný dům v provincii Badghis, žijí Rahmatiovi v hliněné chatrči s plastovou střechou v jednom z herátských slumů. Kvůli suchu se v jejich vesnici nedalo žít a půda se nedala obdělávat. Stejně jako přibližně 3,5 milionu Afghánců, kteří byli nuceni opustit své domovy, žijí nyní Rahmatisovi ve čtvrti pro  vysídlené osoby uvnitř Afghánistánu. Nemají zde žádnou práci. Padesátiletá Rahmáthová však musí platit poplatky v nemocnici za své dva syny, z nichž jeden je ochrnutý a druhý trpí duševní chorobou, a také za léky pro svého manžela.

 18191

Syrští uprchlíci mrznou ve stanech v podmínkách naprostého světového nezájmu

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Podmínky pro ty, kdo jsou v táborech na venkově kolem města Radžu v Afrinu severně od Aleppa jsou katastrofální, s naprostým uzavřením cest, stany pokrytými sněhem a nedostatkem základních nezbytností k přežití zimy, upozorňuje humanitární organizace Bílé přilby.



Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21568