Pár poznámek k daním

27. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Což je to nudné téma, které sociální sítě zajímá jenom tehdy, když se někde zmíní slovo "zvýšení". Ale začněme u výdajů, píše Filip Pertold z CERGE-EI.

1. V Česku řada ekonomů vystupuje pro malý stát, což je přesně opak toho, co chce většina populace. Malý "stát" v kontextu Česka a jeho výdajů znamená školné, větší copayment ve zdravotnictví, povinné úspory na důchody, menší počet obcí/krajů, menší dopravní obslužnost veřejnou dopravou(dotace). Ani jedno není v programu žádné strany. Jinde dostatečně velké úspory nevidím.



Pokud si někdo myslí, že výdaje se ušetří jen na státních úřednících, tak 10 000 úředníků méně znamená tak max 8 mld úspory, což je desetina sekery z poslední daňové reformy.

2. Česká daňová kvóta není nijak absurdně vysoká, ale opravdu je zarážející její struktura, respektive koho vlastně zdaňujeme nejvíce. Když to shrnu, tak nejvíc má smůlu zaměstnanec bezdětný, bez hypotéky, bez nevydělávají partnera/ky, bez dětí v soukromé školce. Zdaňujeme nejvíce lidi, kteří jsou na hraně vstupu či exitu z trhu práce a můžou si vybrat kolik budou pracovat. Mohou také častěji utíkat do DPP, či OSVČ. Také se to týká druhých vydělávajících v rodinách, kteří řeší zda pracovat nebo být více doma.

3. Naprostá většina zdanění práce jsou odvody na sociální a zdravotní. Daň z příjmů fyzických osob byla vybrakovana slevami a superhrubou mzdou. Odvody právě způsobují stav, kdy i minimální mzda je zdaněna efektivně 36 procenty.

4. Stát má obrovské množství fixních nákladů, které navíc jsou politicky nezrušitelné, viz důchody. Takže připuštění vyšších daní ( aspoň na úroveň před zrušením SHM) není "komunismus", ale návrat do reality.

5. Náš stát potřebuje především zfunkčňit a tím nás dlouhodobě vyjde levněji, protože nebude dělat chyby, ale to neznamená, že každoroční výdaje na něj v procentech HDP budou výrazně nižší než nyní.

6. Daň z nemovitosti je jednoduchá a neefektivně nízká. Bohužel si nedovedu představit, jak by nahradila příjmovou daň, ani výrazné navýšení výpadek ze zrušení zdaněné superhrubé mzdy nenahradí. Máme vysokou míru vlastnictví nemovitostí, na rozdíl od Německa, a těžce se bude konstruovat vyšší daň, aniž by zasáhla důchodce, či by všichni na ně nemovitost nepřepsali.
Můj návrh: pojďme aspoň zracionalizovat příjmové daně. Dejme je do jednoho balíku a udělejme normální daň s mírnou progresí s nižším zdaněním pro minimální mzdu než je nyní.

1
Vytisknout
5433

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021