Macron: Francie stáhne vojáky z Mali, pokud se země "obrátí k radikálnímu islamismu"

31. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli varoval, že jeho země stáhne vojáky z Mali, pokud se tento africký stát po druhém převratu za devět měsíců obrátí k radikálnímu islamismu.

Francie má v regionu zhruba 5 100 vojáků v rámci tzv. operace Barkhane, která se týká pěti států v Sahelu - Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauretánie a Nigeru.

Štáb se nachází v Mali, kam v roce 2013 Francie intervenovala, aby zabránila postupu džihádistů na hlavní město.

Minulé úterý Francie a EU odsoudily "nepřijatelný státní převrat" poté, co byli úřadující prezident Mali Bah Ndaw a premiér Moctar Ouane zadrženi a zbaveni pravomocí během druhého převratu za poslední rok.

Macron pro Journal du Dimanche prohlásil, že sdělil Ndawovi, že stáhne vojáky z Mali, pokud se země přikloní k radikálnímu islamismu.

Francouzský prezident dodal, že západoafrickým lídrům adresoval sdělení, že nemohou podporovat zemi "kde už není demokratická legitimita nebo tranzice".

Ekonomické společenství západoafrických států (ECOWAS) pozvalo lídra maliské junty plukovníka Assimiho Goitu do ghanského hlavního města Accry na "konzultace" před mimořádným summitem věnovaným Mali.

Maliský ústavní soud Goitu v pátek jmenoval úřadujícím prezidentem.

V minulosti junta slibovala rychlý přechod k civilní vládě, ale po posledních událostech existují vážné pochybnosti o jejích slibech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8289

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2021