Přestaňte srovnávat Izrael s apartheidem v Jihoafrické republice, je to mnohem horší

27. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech je běžné srovnávat institucionální rasismus v Izraeli a okupaci palestinských teritorií s režimem apartheidu, který byl praktikován v Jihoafrické republice. Do jisté míry je to odůvodněné. Režim apartheidu v JAR ale přes všechnu hrůzu a brutalitu nikdy nepoužíval stíhačky ani dělostřelectvo k bombardování a ostřelování perzekvované populace žijící v černošských čtvrtích. Izrael to tak dělal v minulosti a pokračuje v tom i nyní, píše výzkumník z Johannesburgu Thembisa Fakude.

Na mezinárodní scéně je to už téměř rutina, a tudíž akceptovatelné, že Izrael kvůli vágnímu postoji světového společenství jedná naprosto beztrestně. Následky jsou pak otřesné.

Izrael během svého posledního úderu na Gazu ničil civilní infrastrukturu. Izraelská armáda (IDF) jen někdy varovala, že zaútočí na tu či onu budovu, takže staří a nemocní lidé neměli čas na evakuaci. New York Times informoval, že izraelský nálet na obytnou budovu v Deir Al-Balah usmrtil manželský pár a jeho dvouletou dceru. Žena byla těhotná, zatímco její muž byl na vozíčku. Jakou hrozbu tito lidé představovali pro tuto jadernou velmoc?

Většina palestinských aktivistů a komentátorů se snaží vyhnout tomu, aby neřekla nebo neudělala něco, co by mohlo vést k obvinění z antisemitismu. Rasismus všech forem je odporný, takže tito lidé jednají správně. Nicméně nalezení správné terminologie k popsání a definování tzv. izraelsko-palestinského konfliktu je často obtížné. Některé snahy při hledání vhodné slovní zásoby jsou však natolik trapné, že by mohly vést k diskreditaci palestinského zápasu o ukončení izraelské okupace.

Nicméně Izrael se maskuje tvrzením, že jde o demokratický stát. Nejenže předvádí otevřené pohrdání mezinárodním právem, ale praktikuje i vojenskou okupaci a terorizuje Palestince. Naprosto tedy chápu zdůvodnění popisující Izrael jako stát apartheidu.

Na druhou stranu toto srovnání redukuje krutost, se kterou Izrael proti Palestincům i nadále postupuje. Ta se zdá být bezprecedentní. Rozumní lidé po celém světě by proto k tomuto srovnání měli hledat alternativu, která by byla výstižná. Definice apartheidu není vhodná pro stát, který realizuje okupaci.

Apartheid v Jihoafrické republice byl brutální režim, který diskriminoval „nebělošskou populaci“. Spoustě z těchto lidí poskytl „občanství“ v bantustanech vytvořených vládou v Pretorii tak, aby byli odříznuti od bělošského obyvatelstva. Jednání JAR bylo odsouzeno na mezinárodní úrovni; v OSN vznikly desítky kritických rezolucí.

Narodil jsem se a vyrostl v Soweto, v patrně nejpostiženějším černošském předměstí jihoafrického apartheidu. Soweto bylo laboratoří apartheidu, která symbolizovala jeho nejhorší excesy. Avšak to, čemu jsme byli v uplynulých týdnech svědky v Gaze, se v Soweto nikdy nedělo – a to ani v nejhorších časech apartheidu. Navštívil jsem Gazu, Západní břeh i Izrael a strávil nějaký čas v palestinských uprchlických táborech na Blízkém východě, kupříkladu v libanonské Sabře a Šatíle.

Zneužívání lidských práv, nelidské životní podmínky, vojenské checkpointy, silnice určené pouze pro osadníky, a dokonce i existence odlišných espézetek, které izraelské armádě ulehčují střelbu nebo jinou represi Palestinců, jsem v JAR za apartheidu nikdy neviděl. Ba co více, Soweto ani jiné černošské předměstí nikdy nebylo bombardováno a ostřelováno ze vzduchu, země a z moře – na rozdíl od Gazy.

Tak špatný režim, jaký panoval v mé rodné zemi, byl bezesporu apartheidem, avšak totéž označení dostatečně nevystihuje situaci v Izraeli/Palestině. Měli bychom proto přestat srovnávat darebácký režim apartheidu v JAR s Izraelem/Palestinou, protože tam je to mnohem horší. Je třeba, abychom urychleně přišli s jiným označením.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

-1
Vytisknout
6453

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021