USA odeberou výjimku firmě těžící ropu v Kurdy kontrolované Sýrii

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Rozhodnutí odebrat výjimku, která umožňovala těžit a prodávat ropu v Sýrii, bylo prezentováno jako úprava politického kurzu, nikoliv jako jeho změna, informuje Amberin Zamanová.

Bidenova administrativa se rozhodla neprodloužit výjimku ze sankcí, kterou Trump v dubnu 2020 udělil málo známé americké ropné společnosti pro operace v severovýchodní Sýrii.

Delta Crescent Energy, jejíž výjimka přestala platit k 30. dubnu, dostala třicet dní na ukončení aktivit v Sýrii. Oblast chráněná USA je ovládána kurdskou autonomní adminsitrativou, kterou Damašek neuznává. Mluvčí Delta Crescent Energy v rozporu s informovanými insidery, s nimiž hovořila redakce listu al-Monitor, trvá na tom, že výjimka byla prodloužena.

Rozhodnutí zrušit výjimku na těžbu a prodej ropy v Sýrii, která podle zákona Ceasar Act zůstává předmětem tvrdých sankcí, představitelé Bidenovy administrativy předložili jako korekci politického kurzu, nikoliv jako jeho změnu. V tom případě nedostanou výjimku ani jiné firmy.

Delta Crescent Energy vedla energickou lobbovací kampaň za obnovení výjimky, ale zdroje blízké administrativě tvrdí, že úspěch je nepravděpodobný. Bývalý hlavní vyslanec pro Sýrii James Jeffrey je údajně zapojen do lobbingu. Na dotazy neodpovídá a firma jeho zapojení popírá.

Bidenova administrativa zastává pozici, že na rozdíl od Trumpovy působí v Sýrii "kvůli lidem" a ne "kvůli ropě". Během nedávné návštěvy úřadující náměstek ministra zahraničí pro blízkovýchodní záležitosti Joey Hood ujistil syrské Kurdy, že Washington je bude dál podporovat, včetně zhruba 900 příslušníků amerických sil zvláštního určení, uvolní hospodářskou pomoc zmrazenou Trumpem pomůže zprostředkovat dohodu o sdílení moci mezi místní vládou a politickými protivníky v Národní radě Kurdistánu. Dosud bylo uvolněno zhruba 50 milionů dolarů pomoci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4762

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021