Fangličkářství: Londýnská vláda utratila za poslední dva roky za státní vlajky 4,9 milionů Kč

6. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Za vlády Borise Johnsona se ministři a ministerstva neustále zahalují do státních vlajek

"Vlastenectví je posledním útočištěm darebáků." - esejista dr. Samuel Johnson (1709-1784)

Johnsonův ministr Robert Jenrick zaútočil na BBC, když se její moderátoři začali jemně vysmívat tomu, že při interviewech vystupuje v televizi vedle obrovské britské státní vlajky, i ostatní Johnsonovi ministři si nyní obscénně navykli vystupovat v médiích málem zahaleni do státní vlajky.

 
V éře, kdy v televizi ministři vystupují prostřednictvím Zoomu z domova, se zjevně Johnsonova vláda rozhodla, že ministři za sebou nutně musejí mít v televizi státní vlajku. Působí to opravdu šovinisticky.

Výdaje na nákup anglických vlajek stouply na všech britských ministerstvech, nejvíce na britském ministerstvu obrany, které vydalo na fangličkářství od začátku roku 2018 celkem 118 000 liber - 3,54 milionu Kč.

Není divu, že saturace veřejného prostoru britskými státními vlajkami irituje stoupence skotské nezávislosti. Tommy Sheppard, edinburský poslanec za skotské nacionalisty a mluvčí SNP pro ústavní záležitosti, varoval, že státní britská unionistická vlajka je ve Skotsku "konfliktní" záležitostí.

"Lidem se zdá podivné, že uprostřed pandemie se zvyšují výdaje na fangličkářství," řekl. "Pravdou je, že tohle je záměrné spiknutí londýnské vlády zneužívat tuto vlajku pro své politické cíle a lidi se tím nenechávají ohloupit. Připomíná mi to výrok jmenovce Borise Johnsona z 18. století, že vlastenectví je posledním útočištěm darebáků, citoval Sheppard esejistu dr. Samuela Johnsona.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
5660

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021