Mezitím v Absurdistánu 191:

Podezřelý kocour na prokuratuře, Lukašenkův zabiják v hotelu, kde bydlí Tichanovská, a schody z lepenkových krabic

16. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut
 
Město Nowa Sól je podle všeho nyní nejbezpečnějším městem v Polsku, ne -li v Evropě. Protože jak jinak by se dalo vysvětlit, že hlavním zaměřením místních prokurátorů je kocour jménem Lucjan?

Lucjan je načechraný, šedý, strakatý a mourovatý kocour s bílými ponožkami. Záběry tohoto kocoura, jak kráčí chodbami místního státního zastupitelství, byly překvapeným prokurátorům promítnuty při důležité schůzce. Zjevně i přesto, že se o divoké kočky stará město (jsou krmeny, sterilizovány a mají kde spát), je přítomnost kocoura v budově prokuratury nepřijatelná. Jak se ale kocourova přítomnost stala hlavním předmětem důležité schůze?

 
Gazeta Wyborcza spekuluje, že objev kocoura, který se prohání po prokuratuře, není náhoda. "Někdo musel strávit hodně času procházením záběrů průmyslové televize, aby to objevil," říká informátor listu.  Je tedy možné, že se někdo zoufale snaží najít nějakou špínu na jednoho z prokurátorů, člena sdružení Lex Super Omnia, který je proti stíhání prokurátorů prokurátory? Navzdory tomu, že tento prokurátor i jeho manželka - rovněž úřednice prokuratury - byli degradováni a jsou šikanováni v práci, které se nechtěl vzdát, takže někdo začal být zoufalý a nakonec prokurátorův zločin našel: prokurátor krmí toulavou kočku!

Kupodivu žalobce Maciej Wiącek ze Świdnice, který se opil a chodil po městě úplně nahý, takové pohoršení nevyvolává. Ano, byl suspendován, ale vrchní státní zastupitelství neustále poukazuje na to, že byl tento prokurátor jmenován předchozí vládou - což je lež: osobně ho jmenoval ministr spravedlnosti za stranu PiS Zbigniew Ziobro v roce 2016.

Nevím, jestli kontrarozvědka sleduje toulavé kočky nebo ty, kdo běhají nazí po městě, ale jedna věc je jistá: ve své práci jsou naprosto na nic. Při informování z ekonomického fóra v Karpaczu novináři tam ke svému úžasu spatřili Jurije Voskriesienského, agenta KGB z Běloruska,  který je považován za Lukašenkova muže zodpovědného za „špinavou práci“, jako je mučení politických vězňů. Voskriesenski tvrdí, že ho pozvali „členové  polského establishmentu“, kteří „už mají dost konfrontace“ a kontaktovali ho, aby prý došlo ke „stavění mostů". Polská vláda to mezitím všechno popírá a tvrdí, že byl pozván „omylem“. Uvědomme si řádně, co se stalo: nebezpečného agenta Lukašenkova režimu, o kterém je známo, že je zodpovědný za nezákonné akce proti opozici, „omylem“ vpustila do země vláda, která na běloruské hranici zavedla výjimečný stav, a tento člověk se volně potuluje v hotelu, kde je také Světlana Tichanovskaja... To je naprostá kompromitace polské vlády.

A jako by to nestačilo, v neděli byl zatčen také Makaryj Malachovskij, běloruský občan, který hledal útočiště v Polsku poté, co ho pronásledoval Lukašenkův režim. Policie cituje běloruský zatykač (mezitím byl Malachovskij propuštěn). Je škoda, že policie není tak rychlá, pokud jde o zatýkání skutečných zločinců, jako onen nechvalně známý šílený řidič, který své bláznivé eskapády opakovaně natáčel a zveřejňoval na sociálních sítích (více viz zde). Nakonec dostal 2,5 roku vězení a pětiletý zákaz řízení automobilu, ale nepřišel k soudu, aby si vyslechl rozsudek, a policie ho od té doby nemůže najít - a je tomu  9 měsíců, co je na útěku.  Podle novinářů je stále aktivní v kruzích nelegálních pouličních závodníků.

Vzhledem k tomu, že státní instituce nejsou schopny plnit své základní úkoly, není divu, že občané hledají alternativní způsoby, jak dosáhnout spravedlnosti. Poté, co nájemce dva roky odmítal platit nájemné a účty, pronajímatel přestěhoval do jeho bytu několik násilníků a psa pitbulla. Když muž zavolal policii, příchozí jí ukázali platnou nájemní smlouvu. Hrubá metoda zřejmě funguje, protože muž pomalu odstraňuje své věci z bytu, že konečně odejde a přestane žít na úkor ostatních. Nejedná se o ojedinělý případ, podobná situace se odehrála už dříve  a na vině je skutečnost, že práva pronajímatelů nemovitostí nejsou dostatečně chráněna: nájemce, který nezaplatí své účty, nelze vystěhovat, dokud nebude k dispozici soudní rozhodnutí (což může trvat roky) ) a i poté jim musí být poskytnuto další ubytování, a to buď pronajímatelem (což znamená, že jim musí stále ještě poskytnout volný byt), nebo byt musí poskytnout komunální úřad (což může trvat i desítky let).

Kde jsou tedy lidé, kteří by měli chránit občany? Jako, já nevím, policie? Mají důležitější úkoly, například hlídání smoleňského pomníku ve Varšavě nebo nedalekou sochu zesnulého Lecha Kaczyńského. Někteří občané jsou ale také dobře chráněni - dům Jarosława Kaczyńského je například nepřetržitě střežen čtyřiadvacet hodin denně (více o tom zde) a památníky jsou chráněny PŘED občany. Kdo ví, možná si vláda myslí, že je to totéž, jako v tom vtipu o chlápkovi, který něco ukradl, nebo mu někdo něco ukradl, to je jedno,  důležité je, že byl nějakým způsobem zamotán do krádeže...

Opoziční aktivisté, kterým byl znemožněn přístup k památníku Smoleńsk (ve tvaru schodů nikam), se rozhodli postavit vlastní - z lepenkových krabic. Považuji to za vhodnější, konec konců mnozí říkají, že polský stát je taky státem vybudovaným z lepenky. Tvůrci lepenkového památníku však poskytují odlišný výklad: „Toto je občanská stavba“ - řekl Wojciech Ciejka, jeden z aktivistů - „několikrát nám bylo řečeno, že pokud se vám neliíbí zdravotnictví, nechte se léčit soukromě, pokud se vám nelíbí státní školy, posílejte své děti do soukromé. Protože nám byl odepřen přístup ke státním schodům, museli jsme si postavit vlastní“.

Ale ne všechno je špatné. Například Jacek Międlar, bývalý katolický kněz, který se stal neonacistickým kazatelem nenávisti, byl za projevy nenávisti odsouzen na rok na 30 hodin neplacené práce měsíčně. Ale co z toho, když jeho nacističtí kolegové zřejmě pracují v policii, pokud věříme profesorovi Vratislavské univerzity, který hlásí, že dva němečtí studenti byli obtěžováni a ponižováni policisty z nechvalně proslulé policejní stanice na ulici Trzemeské ve Vratislavi, kde byl umučen Igor Stachowiak. A to by nebyl jediný případ - v roce 2019 musel být policista pokárán za vystavení  symbolu polského fašistického hnutí. 

Také náboženská indoktrinace také pokračuje úžasným tempem. V Krakově rodičům teenagerů, kteří nenavštěvují hodiny náboženství, zavolal ředitel školy a požadoval vysvětlení. Nemluvě o tom, že již porušil zákon tím, že požadoval, aby rodiče, kteří si nepřejí, aby se jejich děti účastnily náboženské výchovy, vyplňovali nějaké formuláře - zatímco podle zákona právě ti, kdo chtějí, aby jejich děti chodily do těch nepovinných hodin náboženství, musejí vyplnit formulář k zápisu do těchto hodin. Nechvalně známá ombudsmanka pro vzdělávání v krakovském okrese  Barbara Nowak (kterou si z této série můžete pamatovat jako ultrakatolickou radikálku) místo toho, aby dělala svou práci a napomenula ředitele, který porušuje zákon, zaútočila na opoziční poslankyni, která protestovala proti náboženské indoktrinaci, a obvinila ji z „neomarxismu“.  A tyto všechny křesťanské postoje se projevují v zemi, která už více než měsíc drží uprchlíky uvězněné na hranicích v Usnarz Górny (i když už nevíme, co se tam děje, protože média tam již nesmějí - viz starší článek o situaci na té hranici zde).

Mezitím konflikt s EU pokračuje. Kaczyński, Ziobro a Morawiecki už nemohou předstírat, že mohou tuto válku vyhrát: porušení principů právního státu skončí zastavením toku evropských fondů do Polska. Zabrání jim to v dalším ničení demokracie? To si nemyslím. Nyní i ti nejdůležitější politici ze strany PiS - jako Ryszard Terlecki - otevřeně hovoří o možnosti polexitu…  

1
Vytisknout
7142

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021