Jak pravděpodobně česká "ekonomická" média pomohla investičnímu hochštaplerovi k důvěře

Jistota desetinásobku, verze 2021

16. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Tohle je přece nádhera. Nejde ani o to, že se zde vyskytne podvodník, který jede letadlové schéma a důvěřivci mu nasypou 1.6 miliardy, ale že se stane adorovaným miláčkem "ekonomických" médií, zde konkrétně Info.cz, časopisu Hrot a dokonce i Forbesu, kteří o něm píšou v superlativech - aniž si byli schopní nebo ochotní cokoli ověřit (k tomu stačí pár otázek a nechat si ukázat dvě - tři data z transakcí).

 

Pán prý zhodnocoval investice o 40 % ročně, ale tak málo (!) jen proto, že se tomu věnoval 1 - 2 dny v měsíci, kdyby to dělal naplno, zhodnocuje o 300 % standardně. Chudák Warren Buffett zahazuje občanku a jde k Janatovi do učení (Buffett dělá dlouhodobě cca 20% ročně, a to je superhvězda investování). A novinářům na tom nepřijde nic divného...

Podle zjištění policie (viz tento  článek) zmíněný muž VŮBEC na burze neobchodoval, není dohledatelná jediná jeho transakce, peníze jen točil v Ponziho schématu.

Problému s lákáním peněz od lidí na "investování", které může být zjevně podvodné tak, jak ukazuje tento případ, nebo jen extrémně toxické a rizikové do té míry, že většina lidí o své peníze kompletně přijde, se budu ještě věnovat, protože je jednou z velkých časovaných bomb dneška, která během jednotek let dotiká.

Zde jsem chtěl poukázat na děsivý fail části novinářské obce, která už dávno zahodila zásadu ověřování (to je přece pracné, snad po nás nebudete chtít nějakou práci!) a nechá borca prášit, co se mu zamane, a ještě mu sama podkuřuje výrazy jako "vycházející hvězda investorského nebe" nebo "dokázal, že investování rozumí" a podobně.

2
Vytisknout
8099

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021