Spojeni českým rasismem

3. 10. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty
  • Jak se stalo, že AC Sparta Praha se halí do barev SS a sklízí sympatie SK Slavia Praha

  • Vzájemná podpora dvou fotbalových rivalů symbolizuje sílící dominanci anti-demokratického a anti-západního populismu na české politické scéně

  • Situace, kdy děti a rodiče bučí na hráče tmavé pleti, je selháním českého sportu, politiků, ale také sdělovacích prostředků

Reakce čelních vládních představitelů na situaci, kdy na stadionu AC Sparta Praha děti v doprovodu rodičů bučí na hráče tmavé pleti, je v předvolební atmosféře také kulturní válkou, do které lze úspěšně halit realitu státu podmaněného politicko-obchodním prostředím české oligarchie.

 

Interpretace celé situace, kdy podle představitelů české vlády a fotbalového klubu se o rasismus nejedná, je však děsivou ukázkou institucionalizace rasismu v české společnosti.

Poslední půlrok byla v českém mediálním prostoru úspěšně konstruována představa fotbalisty Kúdely jako oběti. Kúdela po poradě s právníky trvá na tom, že se rasistických urážek nedopustil, a využívá skutečnosti, že si před kamerami zakryl ústa. Jeho tvrzení přitom dostává v českých médiích pravidelně větší prostor než šetření UEFY.

Trest, který UEFA udělila na základě dalších výpovědí, a který byl fotbalisty opakovaně kritizován jako příliš měkký, je tak v českém mediálním prostředí interpretován především očima lidí jako je Miloš Zeman či Vratislav Mynář usilujících o vyobrazení „Západu“ jako údajně hyper-korektního a Česka jako údajně "normálního" světa.

Úspěch u veřejnosti, který tyto kontroverzní osobnosti slavily ve snaze legitimizovat své vyhraněné postoje, zjevně inspiroval Andreje Babiše a Jakuba Kulhánka (ten svým předvoláním britského velvyslance učinil z české diplomacie ubohou frašku). Rasismus zabalený do výmluv je zjevně dobře prodejným artiklem v českém veřejném diskursu.

Děti a rodiče na sparťanském stadionu totiž bučeli na hráče tmavé pleti ve jménu Kúdelovy údajné oběti hyperkorektnosti. Skutečnost, že je to Kúdela, který dostal stopku za rasismus (podle některých velmi benevolentní stopku) je přebarvena na svůj naprostý opak.

Děti jsou v tomto skutečně nevinnou hříčkou manipulace, ale té ze strany AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, politických představitelů a velké části české veřejnosti. Dětem je dáván příklad, že zatloukat je normální, a že z Vás díky tomu vlastně může být i celebrita.

V neposlední řadě taková manipulace buduje u dětí i silné národnostní představy. Ve jménu odporu proti „hyperkorektnosti“ se přece na národní české úrovni sjednocují i rivalové, jako jsou sparťané a slávisté.

Černá barva, do které AC Sparta Praha nedávno zahalila své logo, tak v tomto případě symbolicky odkazuje na tradice éry tzv. druhé republiky, kdy podobně národnostní, rasistický, anti-demokratický a antizápadní diskurs opanoval média „naším“ českým fašismem.

0
Vytisknout
10551

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021