Tisková zpráva:

Peksa: Evropská komise odmítá Babišův výklad práva

4. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
Evropská komise znovu před europoslanci výboru pro rozpočtovou kontrolu konstatovala, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Podle zástupců generálního ředitelství pro regionální politiku sice Česká republika nějaké nedostatky napravila, ale nedostatečně. Podle europoslance Mikuláše Peksy jsou tak evropské dotace pro Česko stále ohroženy a navíc nebyly zavedeny žádné řádné kontrolní mechanismy, které by zabránily budoucímu střetu zájmů.

Komise jednoznačně potvrdila, že je pan Babiš ve střetu zájmů a to i v rámci interpretace českého zákona. Proto pozastavila veškeré platby pro Agrofert. Jsem rád, že nám dala Komise zapravdu v tom, že není možné, aby předseda vlády sám rozhodoval o dotacích pro svoje firmy,“ říká europoslanec Mikuláš Peksa. „Komise také potvrdila, že další kontroly v Česku budou pokračovat dle jejího výkladu českého zákona o střetu zájmů,“ dodává europoslanec.

Generální ředitelství dnes na opakované dotazy europoslanců odpovídalo pouze stručně. „Komise nicméně uvedla, že vylepšení představená vládou nestačí. Bohužel zástupci komise nespecifikovali, jaká zlepšení byla provedena. Komise pouze konstatovala, že neexistuje záruka, že jsou opatření proti střetu zájmu dostatečná,“ přibližuje Peksa, který je sám součástí kontrolního výboru Evropského parlamentu.

České úřady minulý týden zmeškaly lhůtu, během které měly Evropské komisi představit sérii přijatých kroků, kterými řeší nedostatky v odhalování a potírání konfliktu zájmů. Komise se Českem věnuje v návaznosti na audit firem okolo Agrofertu, který podle ní patří Babišovi. Zatím se také stále čeká na výsledky auditu zemědělských fondů. Právě Agrofert je největším příjemcem zemědělských dotací za roky 2018 a 2019.

1
Vytisknout
8060

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021