Babiš jako mistr reálného kapitalismu

4. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Foto: JSME SVĚTOVÍ!! Pondělní titulní stránka deníku Guardian s Babišem v čele

Já naprosto souhlasím s tím, že vliv nového odhalení podezřelých finančních operací premiéra Babiše nemusí ve volbách znamenat posun uvažování voličů demokratickým směrem. Paní Holcová dnes v Radiožurnálu tvrdila, že během tohoto týdne, tedy ještě před volbami, budou zveřejněna další podezření, dopadající na jiná česká jména. Tak uvidíme.

Zprávu lze ale nepochybně číst jako další z mnoha odhalení o fungování globálního kapitálu, v němž si bohatí mohou pomocí daňových rájů zvyšovat své zisky. Pro normálního člověka může kapitalismus nasvícený tímto světlem a neschopnost globálních lídrů zavést účinnou regulaci působit opravdu dojmem bezútěšného zla, o kterém kázal Hitler nebo bolševici. Pravicoví politici mohou donekonečna zvedat otázku zneužívání sociálních dávek, škrtání, vyhazování úředníků, ale pak se jednou za čas ukáže, že jejich ideologie trhu bez přívlastků a regulací, trhu s nízkými a pro bohaté fakticky žádnými daněmi, vede k podezřelým majetkům různých oligarchů, kteří využívají daňových rájů.

A co si budou myslet Babišovi voliči, tedy dřívější voliči ČSSD a komunistů? Řeknou si, že jejich chlebodárce ukázal, jak v tom umí chodit, jak je schopný fungovat v džungli reálného kapitalismu a jak v něm mají záruku, že je právě proto účinně ochrání před pravicí. Může to taky mobilizovat zejména krajně pravicové odpůrce globálního kapitalismu, různé odpůrce Evropské Unie (ačkoli ta nejlepším nástrojem, jak globální kapitalismus kultivovat), kteří mají nacionalistické a šovinistické tendence.

1
Vytisknout
5931

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021