Lze věřit Fialovi, že se k zavedenému mafiánství ODS tato strana pod jeho vedením nebude vracet?

10. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
Politolog Kieran Williams: Nevím, kdo skončí jako český premiér, ale s tím Petrem Fialou je to sporné. Je to bývalý profesor politologie a normálně já takovým lidem nedůvěřuju - není možné jim svěřit skutečnou moc.


Silná autenticky levostředová strana v ČR chybí proto, že téměř celý levostředový elektorát získalo ANO. Tím, že ČSSD šla s ANO do koalice, místo toho, aby se proti němu v opozici vymezila, ztratila na jeho úkor. Babiš dle mého názoru neposílil proto, že tím, že byl premiérem, ztratil tzv. protestní hlasy (věčně nespokojených voličů, kteří vždy hlasují pro opozici), které přešly zejména k Přísaze R.Šlachty, která přestože je úplně novým subjektem na české politické scéně, jen těsně nedosáhla 5 %, píše Jaroslav Štemberk.

 

Pravicoví a pravostředoví voliči uvěřili P. Fialovi, že pod jeho vedením se ODS očistila od své mafiánské minulosti. (Fiala ostatně na tom po celou dobu svého předsednictví staví svoji image.)

Fiasko KSČM i ČSSD bylo očekávatelné, protože pro autenticky levicového voliče je podpora oligarchy naprosto nepřijatelná. Tyto strany proto budou muset, chtějí-li se vrátit do Poslanecké sněmovny, začít stavět na zcela nových tvářích.

Myslím, že Fiala má velmi dobrou šanci sestavit koalici stran koalice Spolu a koalice PirStan hlavně proto, že žádná ze stran těchto koalic nebude chtít do koalice s Babišem i Okamurou (byť Babiše samotného by třeba i akceptovat mohla) a přes všechny výhrady k ODS je varianta spolupráce s ní pro ně přece jen podstatně snesitelnější.

K tomu dodává Karel Dolejší:

V ČR vždycky bylo velmi málo skutečných levicových voličů, zato ale spousta klientelistů hledajících patrona až autoritářských osobností vnitřně srostlých s nastavením starého režimu. Ti druzí volili dlouho nominálně "levicové" strany, ale levice nebyla tím, o co jim především šlo. Ukázalo se to naplno nejpozději za Paroubka. Paroubek byl Babiš před Babišem. Žádný program, sledování průzkumů mínění, úplatky ze státního rozpočtu, autoritářská demagogie, "ochrana" tím, kdo je sám největším ohrožením. 

Babiš těmto lidem nabídl podstatně věrohodnější návrat do minulosti než Hamáčkova ČSSD nebo Filipova KSČ(M).

0
Vytisknout
5478

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021