Petrohradská umělkyně Saša Skočilenko zatčena. V obchodě s potravinami nahradila cenovky informacemi o vraždění v Mariupolu

12. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Foto: Saša Skočilenko

V březnu jsme zde informovali o zážitcích z vězení, o nichž psala petrohradská umělkyně Saša Skočilenko. Nyní je znovu ve vězení. Šířila "falešné informace" o ruském vraždění v Mariupolu.

Takto o jejím případu píše server Meduza. Musí o sobě uvádět, že je "zahraniční agent", ale v Rusku je server Meduza stejně blokován...

Saša Skočilenko, umělkyně z Petrohradu, byla obviněna z šíření "fake news"  o ruské armádě. V obchodech nahrazovala cenovky informacemi o padlých v Mariupolu

Takto je tato informace prezentována na stránách serveru Meduza, který je ale stejně v Rusku blokován:


20:24, 11. dubna 2022
Zdroj: Meduza

Tato zpráva (materiál) byla vytvořena a (nebo) šířena zahraničním hromadným sdělovacím prostředkem, který plní funkci zahraničního agenta, a (nebo) ruskou právnickou osobou, která plní funkci zahraničního agenta.

Potřebujeme vaši pomoc. Podpořte prosím Medusu.


Saša Skočilenko, petrohradská umělkyně, byl prohledána v případě jejího šíření "fake news" o ruských ozbrojených silách (článek 207.3 část 1 ruského trestního zákoníku). Mediazone o tom informoval novinář Arsenij Vesnin. Informaci o případu Skočilenkové potvrdil listu "Rotonda" právník Dmitrij Gerasimov.

9. dubna se Skočilenková zúčastnila protiválečného koncertu, píše "Bumaga". Ráno 11. dubna přišli strážci zákona navštívit jejího známého hudebníka. Skočilenková se za ním vydala, načež byli oba zadrženi.

"Meduza je v Rusku blokována. Byli jsme na to připraveni - a pokračujeme v práci. Navzdory všemu
Potřebujeme vaši pomoc jako nikdy předtím. Právě teď. Od této chvíle to bude pro nás všechny ještě těžší. Jsme nezávislá publikace a pracujeme pouze pro naše čtenáře.
 


Po vyšetřování byla umělkyně podle projektu Network Freedom Project předvedena k výslechu do vyšetřovacího výboru jako podezřelá osoba. Podle ochránců lidských práv je Skočilenková podezřelá z toho, že v obchodech s potravinami vyměnila cenovky za letáky s informacemi o ostřelování Činoherního divadla a o smrti civilistů v Mariupolu.


Zdroj v ruštině ZDE  

2
Vytisknout
7710

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2022