Cena za evropský "dialog" s Ruskem

17. 4. 2022

čas čtení 13 minut
- Ukrajinské ministerstvo obrany: Rusům se nedaří zahájit velkou ofenzívu v Donbasu:


- Alex Thomson, Channel 4 News: Mariupol nedávno, Mariupol dnes:

  - 53. den ukrajinského odporu.Ruské rakety útočí v neděli večer na Kyjev, ostřelovány jsou i v východní regiony Ukrajiny. Obránci Mariupolu i civilisté potřebují naléhavou pomoc. Vojenská lékařka poslala z Mariupolu emocionální apel o pomoc. "Nechceme se stát hrdiny a mučedníky posmrtně," zdůraznial. Zabili ji. 





- Ukrajina se nevzdá Donbasu. Zelenskij řekl v rozhovoru s CNN, že Ukrajině je připravena bránit Donbas v bitvě, která by mohla ovlivnit průběh celé války.


- Papež František v neděli při příležitosti "Velikonoc války" vyzval vedoucí představitele, aby vyslyšeli prosby lidí o mír na Ukrajině, a nepřímo kritizoval Rusko za to, že zemi zatáhlo do "krutého a nesmyslného" konfliktu.

V projevu k asi 50 000 lidí na Svatopetrském náměstí, který se koná dvakrát ročně, František řekl, že Ukrajina je "těžce zkoušena násilím a ničením kruté a nesmyslné války, do níž byla zatažena".

- Ukrajina: Mariupol nepadl

Zbývající ukrajinské síly v jižním přístavu Mariupol stále bojují a nadále vzdorují ruskému požadavku, aby se vzdaly, uvedl v neděli ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

"Město stále nepadlo," řekl Šmyhal v pořadu This Week televize ABC a dodal, že ukrajinští vojáci nadále kontrolují některé části města.



Předsedkyně Evropské komise vyzvala členské státy, aby "rychle" dodaly Ukrajině zbraňové systémy, a navrhla, že další kolo sankcí EU by se mohlo zaměřit na mocnou ruskou banku Sberbank a zahrnovat embargo na ruskou ropu.

"Platí to pro všechny členské státy: ti, kteří mohou, by měli dodávat rychle, protože jen tak může Ukrajina přežít v ostrém obranném boji proti Rusku," řekla Ursula von der Leyenová německému listu Bild am Sonntag.

Několik evropských zemí váhá ohledně vývozu těžkých zbraní, jako jsou tanky nebo stíhačky, kvůli obavám, že by takový krok mohl formálně eskalovat válku na Ukrajině do přímého konfliktu mezi Ruskem a členskými státy NATO.

- Ukrajinský prezident prohlásil, že situace v Mariupolu je "nelidská", a vyzval spojence, aby poskytli těžké zbraně s cílem zachránit město před ruskými silami.

Trval na tom, že představitelé ostatních zemí musí zbraně poskytnout "okamžitě", nebo zasáhnout a donutit Rusko k dalšímu jednání.

Ruské jednotky udržují blokádu Mariupolu od prvních dnů invaze, což si vyžádalo strašlivé oběti od uvězněných a hladovějících civilistů.

- Nové video od Zelenského ve chvíli vyčerpané a emocionální reflexe pozdě v noci: "52 dní. "Pracujeme (ukazuje projev), milujeme (ukazuje rodinnou fotografii) , jsme vděční (darovaný kohout ze zničeného bytu v Boroďance), jsme hrdí (vlajka) a zvítězíme."

- Ukrajina a Rusko se v neděli nedohodly na humanitárních konvojích pro evakuaci civilistů z válkou postižených oblastí, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

"Nebyli jsme schopni se dohodnout ... o příměří na evakuačních trasách. Proto dnes bohužel neotevřeme humanitární koridory," uvedla na svém účtu na Telegramu.

Vereščuková rovněž uvedla, že ukrajinské úřady požádaly o humanitární koridory pro evakuaci civilistů a zraněných ukrajinských vojáků z obléhaného přístavu Mariupol, uvedla agentura Reuters.


- Rusko uvedlo, že muniční továrna u Kyjeva byla "zničena"

- Bulharsko v rámci rozšířených sankcí EU zakázalo lodím plujícím pod ruskou vlajkou vplouvat do svých černomořských přístavů, oznámila v neděli na svých internetových stránkách Námořní správa země.

- Město Kramatorsk působí prázdně. Otevřeno má stále jen hrstka supermarketů, restaurací a hotelů. Okna podél hlavních ulic jsou zabedněná. Mnoho obyvatel se odstěhovalo z paneláků do domů v sousedních vesnicích, kde je podle jejich soudu bezpečněji.

- Raketový útok v neděli v ranních hodinách poškodil infrastrukturu ve městě Brovary nedaleko ukrajinského hlavního města Kyjeva,
uvedl v internetovém příspěvku Igor Sapožko, starosta Brovarů.

- Ukrajinci učí ve válečné zóně: vybombardované školy, evakuace a stolní hry.

Julia Kuryljuková, učitelka ve vesnici nedaleko Lvova, se 24. února probudila a zjistila, že její země je ve válce, a shromáždila svou šestou třídu  na Zoomu. Dvě děti se s pláčem ptaly, kdy boje skončí. Odpověď neznala, ale vedla své žáky k dechovým cvičením, aby zvládli úzkost, a povzbuzovala je, aby pro útěchu objali příbuzného, domácího mazlíčka nebo plyšové zvíře.

Válka rozvrátila ukrajinský vzdělávací systém, a tak učitelé pomáhají zajistit stabilitu pro své žáky, spolu s dalšími formami nouzové podpory, jako je evakuace a humanitární pomoc. Ministerstvo školství a vědy sice po zahájení ruské invaze v plném rozsahu vyhlásilo dvoutýdenní přestávku, ale vyučování se nyní podle možností obnovilo, i když je často přerušováno kvílením sirén.


- Rakouský kancléř Karl Nehammer, který se tento týden v Moskvě setkal s Vladimirem Putinem - jako první evropský lídr od zahájení invaze 24. února - řekl, že ruský prezident "žije ve svém vlastním světě a má vlastní válečnou logiku" ohledně Ukrajiny.

V rozhovoru pro pořad televize NBC "Meet the Press" Nehammer řekl, že si myslí, že Putin věří, že ve válce vítězí, a "musíme se mu podívat do očí a konfrontovat ho s tím, co vidíme na Ukrajině".

Nehammer řekl, že konfrontoval Putina s tím, co viděl během návštěvy kyjevského předměstí Buča, kde bylo nalezeno více než 350 mrtvol a důkazy o zabíjení a mučení lidí během ruské okupace   a "nebyl to přátelský rozhovor".

 - Nejnovější zpravodajská informace britské vlády z nedělního rána:
- Ruské síly pokračují v přesunu bojové a podpůrné techniky z Běloruska směrem na východní Ukrajinu. To se týká i míst poblíž Charkova a Severdoněcku.
- Ruské dělostřelectvo nadále zasahuje ukrajinské pozice na celém východě země, kde Rusko plánuje obnovit svou ofenzivní činnost
-  Ačkoli se operační zaměření Ruska přesunulo na východní Ukrajinu, konečný cíl Ruska zůstává stejný. Je odhodláno přimět Ukrajinu, aby se vzdala své euroatlantické orientace, a prosadit svou vlastní regionální dominanci.

- Rusko v neděli ráno ukrajinským silám bojujícím v Mariupolu vzkázalo, aby složily zbraně a zachránily si tak život, ale dvě hodiny poté, co ultimátum ve 3:00 SEČ ve strategickém jihovýchodním přístavu vstoupilo v platnost, nebyly bezprostředně hlášeny žádné aktivity.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil situaci v Mariupolu za "nelidskou" a vyzval Západ, aby posílal více zbraní. "Úspěchy naší armády na bojišti jsou skutečně významné, historicky významné. Stále však nestačí k tomu, abychom vyčistili naši zemi od okupantů," řekl.


- Ruské síly obnovily raketové údery na Kyjev a zintenzivnily ostřelování Charkova v rámci zjevné strategie, jejímž cílem je ochromit obranu Ukrajiny před očekávaným plnohodnotným ruským útokem na východě země. V neděli v ranních hodinách byly v Kyjevě slyšet výbuchy. Rusko varovalo, že po potopení své bitevní lodi Moskva zintenzivní raketové ostřelování.

- Ruské jednotky protivzdušné obrany údajně sestřelily u Oděsy vojenské dopravní letadlo převážející západní zbraně.


- Ukrajinský prezident varoval, že se svět "musí připravit" na možnost, že Rusko použije jaderné zbraně. V sobotu starosta města Trosťanec v ukrajinské severní Sumské oblasti prohlásil, že úřady našly ve vesnici Bilka, kterou obsadili Rusové, zbytky chemických zbraní včetně sarinu.

- Proč se kauza češtinářky z pražské ZŠ dává do souvislosti se svobodou slova? Lež přece není názor. Popírat gravitaci nebo zpochybňovat fotosyntézu by ji taky nikdo nenechal...— Jaroslav Bílek (@JaroslavBlek3) April 17, 2022

- Alex Thomson, Channel 4 News: Rusko sděluje, že ušetří životy ukrajinských bojovníků v městě Mariupol, když se v neděli vzdají. Ukrajinský prezident řekl, že jestliže Rusko ty vojáky zabije, rozhovory končí.


- Rusko se možná do tří až pěti let rozpadne. Demokratický svět se musí připravit na chaos, který tím vznikne.


- Použije Putin jaderné zbraně? Může Ukrajina vyhrát bitvu o Donbas? Protilátka proti Chomskému, jehož "realismus" je ve skutečnosti fatalismus.

- Samozřejmě, jednoznačně podporuji diplomatické ujednání k ukončení Putinovy invaze na Ukrajinu. Zelenskij také. Ale Putin ne. Pro dohodu je zapotřebí dvou lidí. Je to tak jednoduché.

 


- "Ukrajina opravdu nemá náladu na oslavu,"  řekl Zelenskij. "Lidé se většinou modlí za budoucnost svých rodin a dětí. Myslím, že se dnes budou modlit za dnešek, jen aby se všichni zachránili."




- USA začaly posílat vojenskou podporu na Ukrajinu.

- Ukrajinská generální prokuratura: Rusko usmrtilo na Ukrajině 202 dětí. Více enž 381 dětí bylo zraněno. Počty nezxahrnují dětské oběti v oblastech, kde se dál bojuje a v okupovaných městech.

- Halyna pohřbila svého čtyřicetiletého syna, kterého v Hostomelu umučili ruští vojáci. Pomáhal místním lidem utéci před okupací,. Jeho matka okupanty nazývá "Němci", jako by šlo o druhou světovou válku.



2
Vytisknout
7580

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2022