Co odpovíme budoucím generacím na nečinnost tváří v tvář kremelské genocidě na Ukrajině?

14. 4. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty
Hned po válce (a vlastně generace celých 70 let po ní) se lidé ptali "Jak je možné, že Němci vyhladili před očima světa v centru Evropy miliony židů a nikdo nic neudělal?!"

"TO ONI, MY jsme nic nevěděli...!" namítali rozpačití sousedé, usedlí němečtí občané, nižší úředníci, řadoví vojáci Wehrmachtu.

"Jak to, že Spojenci masivně nebombardovali železniční tratě do koncentračních táborů, po kterých jezdily dobytčáky s lidmi z celé Evropy?!"

"My jsme nemohli, informace nebyly ověřené, měli jsme mnoho jiných priorit..."

"Jak to, že jste nevěděli?! Informace pronikaly jedna za druhou už od samého začátku těch zvěrstev, proč jste neviděli? Proč jste neslyšeli? Proč jste nevěřili? Proč jste nic nedělali?!"

Kolik z nás při četbě školních učebnic a sledování dokumentárních filmů mělo ten šokovaně nechápavý pocit, jak se to mohlo stát a zároveň že se to mohlo stát jen tehdy, v ten jedinečný nepoučený historický okamžik, od kterého již něco podobného možné není.

Dnes mariupolská městská rada oznámila, že ruské invazní jednotky přivezla pojízdná krematoria. Po skandálu v Buči, kdy nechali zmučená těla civilistů, včetně žen i dětí, po odchodu volně ležet na ulicích, je z okupovaných čtvrtí Mariupolu pečlivě likvidují. Stejně tak aktivně na tranzitních bodech vyhledávají mezi zajatým obyvatelstvem svědky zvěrstev a likvidují i je.

Mobilní krematoria uvnitř nenápadných kamionů promění důkazy i svědky zločinů v lehký šedavý prach, který vítr rozfouká po okolních polích.

Pokud ruská propaganda byla schopna drze popřít masakr v Buči i přes tak evidentní důkazy, jako jsou zmučená těla na ulicích, vyfocená až z oběžné dráhy, co řekne na zločiny, po kterých nezbude ani prach?

Co odpovíme těm budoucím generacím, které se nad učebnicemi a dokumentárními filmy budou nechápavě ptát "Jak bylo možné, že Rusové mohli začít v 21. století zcela bezdůvodnou agresi a svět se zmohl jen na protesty a sankce? Jak je možné, že vyhladili v centru Evropy tolik lidí, kteří nakonec vyletěli komínem stejně jako v roce 1942, a nikdo nic neudělal?!"

-1
Vytisknout
8772

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2022