Francie poskytla Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 120 milionů eur

13. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Výše francouzské vojenské pomoci Ukrajině dosahuje 120 milionů eur. Obsahuje například protitankové rakety, satelitní snímky a výcvik, informuje Jean-Dominique Merchet.

Francie už utratila kolem 120 milionů eur na pomoc ukrajinské armádě v boji proti ruské invazi, vyplývá z informací L'Opinion. Od začátku války francouzské úřady odmítají komunikovat o výši a povaze vojenské pomoci Ukrajině: Naše informace proto oficiální zdroje nepotvrdily ani nevyvrátily. Ostatní evropské země byly ohledně pomoci poskytnuté Kyjevu mnohem transparentnější.

Francouzská pomoc je několikerého druhu. Jeden z nejdůležitějších příspěvků se týká satelitních snímků. Francie má několik průzkumných satelitů (Helios, Pléiades a CSO), které jí umožňují několikrát denně poskytovat snímky ukrajinskému generálnímu štábu. Je pravděpodobné, že k tomu dochází v úzké spolupráci se spojenci, zejména s Američany.

Protitankové střely. Na materiální úrovni dodala Francie minimálně tři typy protitankových střel. Staré protitankové systémy MILAN (francouzsko-německé výroby) a Javeliny, novější zbraně získané ve Spojených státech během války v Afghánistánu a od té doby skladované. Dodány byly také protiletadlové střely Mistral velmi krátkého dosahu (na snímku). Objem těchto dodávek neznáme, ale pravděpodobně není příliš vysoký, vzhledem k nízkým zásobám munice francouzské armády, na které upozornila nedávná parlamentní zpráva.

Dodávku zbraňových systémů doprovázel výcvik ukrajinského vojenského personálu povolaného k jejich obsluze. Stalo se tak před začátkem ruské invaze 24. února. "Neseděli jsme nečinně, i když jsme si nebyli jisti, zda Rusko zaútočí," ujišťuje zdroj obeznámený s věcí. Není jasné, zda tato školení od té doby pokračovala a za jakých podmínek byla realizována.

Kromě toho Francie ukrajinským silám poskytla palivo a uniformy. Na druhou stranu žádné spojovací systémy: Ty pocházejí převážně ze Spojených států, které také zajišťují bezpečnost a kontrolu sítí.

Celý text ve francouzštině: ZDE

1
Vytisknout
6414

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2022