Jaké zákony o válečných zločinech se vztahují na izraelsko-palestinský konflikt?

3. 11. 2023

čas čtení 5 minut
Válka mezi Izraelem a palestinskými militanty od překvapivého útoku vládnoucí islamistické skupiny Hamás v Gaze způsobila velký a rostoucí počet civilních obětí - a obvinění z válečných zločinů - na obou stranách.

Konflikt spadá pod složitý mezinárodní systém spravedlnosti, který se objevil po 2. světové válce. I když státy tvrdí, že jednají v sebeobraně, mezinárodní pravidla týkající se ozbrojeného konfliktu se vztahují na všechny účastníky války.

Jakými zákony se tento konflikt řídí?

Mezinárodně uznávaná pravidla ozbrojených konfliktů vzešla z Ženevských úmluv z roku 1949, které byly ratifikovány všemi členskými státy OSN a doplněny rozsudky mezinárodních tribunálů pro válečné zločiny.

Zacházení s civilisty, vojáky a válečnými zajatci upravuje řada smluv v systému souhrnně známém jako "právo ozbrojeného konfliktu" nebo "mezinárodní humanitární právo". Vztahuje se na vládní síly a organizované nestátní ozbrojené skupiny, mezi něž patří i ozbrojenci Hamásu.

Jaké činy by mohly porušovat mezinárodní právo?

Organizace Human Rights Watch se sídlem v New Yorku uvedla jako možné válečné zločiny úmyslné cílení na civilisty, nevybíravé raketové útoky a braní civilistů jako rukojmí palestinskými ozbrojenými skupinami, stejně jako izraelské protiútoky v Gaze, které zabily tisíce Palestinců.

Braní rukojmích, vraždy a mučení jsou výslovně zakázány Ženevskými úmluvami, zatímco izraelská reakce by mohla být také předmětem vyšetřování válečných zločinů.

Militanti Hamásu vtrhli z Gazy do nedalekých jihozápadních izraelských komunit 7. října a během jediného dne zabili asi 1 400 lidí, většinou civilistů. Také odvezli asi 240 rukojmích zpět do malé enklávy ovládané Hamásem.

V reakci na to Izrael oblehl Gazu, domov 2,3 milionu lidí, a zahájil nejsilnější bombardovací kampaň v pětasedmdesátileté historii izraelsko-palestinského konfliktu, která zničila celé čtvrti. Izraelské pozemní síly pak koncem minulého týdne vtrhly do Gazy s deklarovaným cílem zničit Hamás, přičemž letecké údery pokračují.

Po leteckém bombardování čtvrti Džabalíja v Gaze tento týden, při kterém Izrael uvedl, že zaútočil na dva vysoké velitele Hamásu a zabil je, vyjádřil vysoký komisař OSN pro lidská práva obavy, že izraelské útoky jsou "nepřiměřené útoky, které by se mohly rovnat válečným zločinům".

Co říkají Ženevské úmluvy?

Jejich zastřešujícím cílem je chránit civilisty v době války.

Podle zákonů ozbrojených konfliktů patří mezi bojovníky příslušníci státních ozbrojených sil, vojenských a dobrovolnických sil a nestátních ozbrojených skupin.

Přímé útoky na civilisty nebo civilní objekty jsou přísně zakázány. Úmyslné útoky na personál a materiál podílející se na humanitární pomoci jsou samostatným válečným zločinem, pokud jsou osobami poskytujícími humanitární pomoc civilisté.

Obléhání může být považováno za válečný zločin, pokud je namířeno proti civilistům, a nikoli použito jako legitimní prostředek k podkopání vojenských schopností sil, jako je Hamás; nebo pokud se zjistí, že je nepřiměřené.

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan varoval izraelskou armádu, že bude muset prokázat, že "jakýkoli útok, který zasáhne nevinné civilisty nebo chráněné objekty", jako jsou nemocnice, kostely, školy nebo mešity, byl proveden v souladu se zákony ozbrojeného konfliktu.

Podle těchto zákonů existují případy, kdy se jinak civilní objekty mohou stát legitimními vojenskými cíli, pokud jsou používány k účinnému přispívání k vojenským akcím.

"Důkazní břemeno o ztrátě ochranného statusu leží na těch, kteří vystřelili z pistole, děla nebo rakety," řekl Khan.

Izrael tvrdí, že bojovníci Hamásu používají obytné čtvrti jako úkryt a civilní budovy k ukrytí velitelských stanovišť a zbraní.

I když bojovník zaútočí na legitimní vojenské cíle, jakýkoli útok musí být přiměřený, což znamená, že nesmí vést k nadměrným ztrátám na životech civilistů nebo škodám na civilních objektech.

Ženevské úmluvy a následná rozhodnutí mezinárodních tribunálů ukazují, že proporcionalita není hrou s čísly, kde lze srovnávat počet civilních obětí na jedné straně s druhou, ale že tyto oběti by měly být úměrné přímé a konkrétní vojenské výhodě, která se od tohoto konkrétního útoku očekává.

Které instituce mohou soudit údajné válečné zločiny?

První na řadě jsou místní jurisdikce, v tomto případě soudy v Izraeli a na palestinských územích.

Pokud údajní palestinští pachatelé zvěrstev v Izraeli a všichni údajní pachatelé zločinů na palestinských územích nebudou postaveni před soud doma, Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu je jediným mezinárodním právním orgánem, který může vznést obvinění.

Zakládající Římský statut dává ICC zákonnou pravomoc vyšetřovat údajné zločiny spáchané na území členských států nebo jejich státních příslušníků, pokud domácí orgány "nejsou ochotny nebo schopny" tak učinit.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4975

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023