Válka mezi Izraelem a Hamásem: Počet obětí v Gaze stoupl na 9770, z toho bylo zabito 4008 dětí

6. 11. 2023

čas čtení 14 minut
- Resul Serdar na Al Jazeera přináší první informace ze schůzky mezi Tureckem a USA v Ankaře, na které diskutovali ministr zahraničí Hakan Fidan a americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Serdar uvádí:

    Zatím nebylo vydáno žádné společné prohlášení. Americká strana se snažila přesvědčit turecké představitele, aby na Hamás vyvíjeli větší tlak a přiměli ho k propuštění zajatců. Turecká pozice však byla v této věci velmi jasná. Řekli, že propuštění zajatců by mělo být vzájemné, kdy Hamás propustí zajatce a Izrael propustí palestinské zajatce. Turecko rovněž požadovalo bezpodmínečné příměří.
 
- Jordánsko shodilo z letadla do nemocnice v Gaze letecky zdravotnický materiál

Uvedl to král Abdulláh II. ve svém příspěvku na  Twitteru.

Jordánsko sousedí se Západním břehem Jordánu a je domovem mnoha palestinských uprchlíků. Králova manželka, královna Rania, se narodila palestinským rodičům a v konfliktu otevřeně kritizuje Izrael.

Agentura Reuters zveřejnila video fotoreportéra Anadolu Mohammada Al-Aloula, který při izraelském útoku na uprchlický tábor Maghazi v Gaze přišel o své děti, čtyři své bratry a jejich děti:

(Varování: drastický obsah)

    "Zjistil jsem, že mé čtyři děti se staly mučedníky. Moje jediná dcera se stala mučednicí. Můj syn Ahmed, ten hodný, nechť se nad ním Bůh smiluje. Kenan, nechť se nad ním Bůh smiluje. Qais, nechť se nad ním Bůh smiluje. Co vám mohu říci?

    Moji synovci byli umučeni, nechť se nad nimi Bůh smiluje. Můj bratr byl umučen se svými dětmi Abúdem, Abdelrahímem a Lajánem. Všichni moji bratři byli umučeni, kromě jednoho, Mahmúda, který    byl zraněn, když mu zdi spadly na záda. Moje žena je v kritickém stavu," řekl Al-Aloul v slzách.   OSN: Průměrný Palestinec v Gaze žije ze dvou kousků chleba denně

Podle činitele OSN žije průměrný Palestinec v Gaze pouze ze dvou kousků chleba denně.

Informuje o tom agentura Associated Press:

Průměrný Palestinec v Gaze žije ze dvou kousků arabského chleba z mouky, kterou v regionu naskladnila OSN, přesto je nyní na ulicích slyšet hlavně refrén "Vodu, vodu," řekl v pátek ředitel agentury OSN pro palestinské uprchlíky v Gaze.

Thomas White, který uvedl, že v posledních týdnech procestoval "celou Gazu", popsal toto místo jako "scénu smrti a zkázy". Žádné místo podle něj nyní není bezpečné a lidé se bojí o své životy, budoucnost a schopnost uživit své rodiny.

Palestinská agentura pro uprchlíky  UNRWA, podporuje asi 89 pekáren po celé Gaze, jejichž cílem je dostat chléb k 1,7 milionu lidí, řekl White diplomatům ze 193 členských zemí OSN na videobrífinku z Gazy.

Řekl však, že "nyní už lidé chléb neshánějí. Hledají vodu."

Zástupkyně koordinátora OSN pro Střední východ Lynn Hastings, která je zároveň humanitárním koordinátorem pro palestinská území, uvedla, že pouze jedna ze tří vodovodních linek z Izraele je funkční.

"Mnoho lidí je odkázáno na špinavou nebo slanou podzemní vodu, pokud vůbec," řekla.


- Podle deníku Haaretz palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jeden Palestinec byl zabit a tři byli zraněni izraelskou palbou v okupované vesnici Halhul na Západním břehu Jordánu severně od Hebronu.

- Palestinská telekomunikační společnost Paltel na Facebooku uvedla, že v obléhaném pásmu Gazy se postupně obnovuje komunikace.

- Čína uvedla, že po převzetí předsednictví v Radě bezpečnosti OSN udělá vše pro obnovení míru na palestinských územích.

"Čína udělá vše pro to, aby podpořila Radu bezpečnosti v plnění jejích povinností, sehrála svou roli, dosáhla konsensu a co nejdříve přijala odpovědná a smysluplná opatření ke zmírnění současné krize a zajištění bezpečnosti civilistů s cílem obnovit mír," uvedl podle agentury Reuters mluvčí ministerstva zahraničí Wang Wenbin na pravidelné tiskové konferenci.

- Borneová: Počet obětí francouzského útoku Hamásu ze 7. října vzrostl na 40.


Počet francouzských obětí útoků Hamásu v Izraeli vzrostl na 40 mrtvých, uvedla v pondělí francouzská premiérka Élisabeth Borneová.

Borneová také řekla rozhlasové stanici France Inter, že se stále pohřešuje osm francouzských občanů, přičemž někteří z nich jsou pravděpodobně rukojmí, uvedla agentura Reuters.

- Thajský premiér Srettha Thavisin sdělil místním médiím, že ho velitel obranných sil země informoval o fotografii, na níž jsou zachyceni Thajci držení Hamásem, a uvedl, že se rozumí, že to ukazuje, že rukojmí jsou stále naživu.

- Dva izraelští policisté byli vážně zraněni při útoku nožem a střelbou v Jeruzalémě, informuje deník Jerusalem Post.

Útočník byl na místě u Herodovy brány ve Starém městě zabit zasahujícími policisty, uvedl Post s odvoláním na policii.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken přijel do Turecka uprostřed bouřlivých scén před jednáním o Gaze,   americká armáda učinila mimořádný krok a oznámila, že do regionu vyslala ponorku s jaderným pohonem.

Turecká policie použila slzný plyn a vodní děla, aby rozehnala stovky protestujících, kteří několik hodin před Blinkenovým nedělním příjezdem před pondělními rozhovory s tureckým ministrem zahraničí Hakanem Fidanem v Ankaře pochodovali k letecké základně, kde sídlí americké jednotky na jihovýchodě Turecka.

- Sám prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje v pondělí cestovat po odlehlém severovýchodě Turecka, čímž zjevně urazil nejvyššího diplomata Washingtonu
. Blinken podpořil Izrael a zároveň se snažil ujistit regionální hráče, že Washington se zaměřuje na zmírnění humanitárního utrpení uprostřed probíhající pozemní ofenzívy v Gaze.


Erdogan v neděli prohlásil, že je "povinností Turecka" jako zastánce nezávislého palestinského státu okamžitě zastavit násilí.

- Izraelské obranné síly (IDF) údajně zatkly Ahed Tamimiovou, palestinskou aktivistku, která se v roce 2018 jako teenagerka dostala na titulní stránky světových novin, když byla zatčena a později uvězněna za to, že fackovala a kopala vojáky IDF.

Tamimi byla zatčena ve vesnici Nabi Salih nedaleko města Ramalláh na Západním břehu Jordánu, informoval v pondělí list Haaretz.

Deník Jerusalem Post minulý týden uvedl, že v příspěvku na Instagramu vyzvala k vraždění osadníků na Západním břehu Jordánu.

- Počet mrtvých v Gaze od 7. října stoupl na 9 770 Palestinců, z toho 4 008 dětí

Uvádí se, že od 7. října bylo při izraelských náletech na pásmo Gazy zabito nejméně 9 770 Palestinců, včetně 4 008 dětí.

Nový údaj podle agentury Reuters zveřejnil mluvčí ministerstva zdravotnictví v pásmu Gazy. Izrael bombarduje Gazu od 7. října, kdy Hamás zaútočil uvnitř jeho hranic a zabil nejméně 1 400 Izraelců.

Kromě toho ministerstvo zdravotnictví Palestinské samosprávy na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu uvádí, že od 7. října bylo zabito 152 Palestinců a 2 100 jich bylo zraněno. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze se obrátilo na Egypt, aby umožnil egyptským sanitkám vstup do pásma Gazy k ošetření zraněných přes hraniční přechod Rafáh. Minulý týden bylo omezenému počtu lidí povoleno opustit Gazu a odjet do nemocnic v Egyptě.

- Americký ministr zahraničí nečekaně navštívil Irák

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli nečekaně navštívil Irák po své předchozí cestě na Západní břeh Jordánu a krátké zastávce na Kypru.

Podle agentury France-Presse se s Blinkenem setkal irácký premiér Mohamed Shia al-Sudani, uvedl premiérův úřad.

Od 7. října, kdy vypukl konflikt mezi Izraelem a Hamásek, byly cílem četných raketových a bezpilotních útoků vojenské základny, na nichž jsou umístěny americké jednotky v Iráku.

V Iráku je v současné době rozmístěno přibližně 2 500 amerických vojáků.

K většině útoků se přihlásila skupina známá jako "Islámský odpor v Iráku", podle kanálů Telegramu spojených s iráckými frakcemi blízkými Teheránu, uvádí Agence France-Presse.

"Dal jsem jasně najevo, že útoky nebo hrozby přicházející od milicí, které jsou spojeny s Íránem, jsou naprosto nepřijatelné," řekl v neděli Blinken.

"Podnikneme všechny nezbytné kroky k ochraně našeho lidu," dodal během setkání se Sudáním.

Sudání útoky odsoudil a uvedl, že probíhá vyšetřování s cílem určit pachatele.

- Hamás uvedl, že Izrael provedl v neděli večer "intenzivní bombardování" v okolí několika nemocnic na severu Gazy, krátce poté, co byly potřetí od 7. října přerušeny telekomunikace.

"Již více než hodinu probíhá intenzivní bombardování v okolí nemocnic," uvedla mluvčí Hamásu Salama Marouf, informuje agentura France-Presse.

Dodala, že v okolí nemocnice Al Šifa v Gaze byly zaznamenány obzvláště silné údery.

- Hizballáh uvedl, že v neděli vypálil několik raket Grad na severoizraelské město Kirjat Šmona v odvetě za izraelský úder na jihu Libanonu, při kterém  zemřela žena a tři děti,
napsala agentura Reuters.

V prohlášení tato libanonská militantní frakce uvedla, že její útok byl reakcí na "ohavný a brutální zločin" Izraele.

- Palestinská telekomunikační firma: V Gaze byly opět přerušeny internetové a telefonní linky.

Palestinská telekomunikační společnost Paltel uvedla, že Izrael v neděli večer opět přerušil internetové a telefonní linky v pásmu Gazy, informovala agentura France-Presse.

    "S politováním oznamujeme úplné zastavení komunikačních a internetových služeb v Gaze poté, co izraelská strana odpojila servery," uvedla společnost Paltel ve svém prohlášení.

Krátce po výpadku - již třetím od vypuknutí války - zahájil Izrael intenzivní bombardování Gazy a dalších blízkých zón na severu pásma, píše agentura AFP.

Podle novináře AFP, který byl na místě, byly výbuchy tak silné, že je bylo slyšet i v Rafáhu na úplném jihu palestinského území.

- Tři děti a jejich babička byly v neděli zabity při izraelském útoku na auto v jižním Libanonu, uvedl zákonodárce Hizballáhu z oblasti a označil útok za "nebezpečný vývoj", který bude mít následky, píše agentura Reuters.

"Nepřítel zaplatí za své zločiny proti civilistům," řekl agentuře Reuters zákonodárce Hassan Fadlallah a dodal, že dětem bylo mezi 8 a 15 lety.

Podle Fadlallaha byla při útoku zraněna matka dětí, která cestovala mezi vesnicemi Ajnata a Aitaroun.

Podle mluvčího izraelské armády vydá armáda prohlášení o úderu v Libanonu později v neděli, uvedla agentura Reuters.

- Šéf OSN Antonio Guterres varoval  v souvislosti s probíhající válkou mezi Izraelem a Hamásem před narůstajícími dezinformacemi šířenými po celém světě.

Generální tajemník v neděli na Twitteru napsal:

    "Polarizace a dehumanizace jsou živeny tsunami dezinformací. Musíme se postavit silám antisemitismu, protimuslimského fanatismu a všem formám nenávisti."

- Světový potravinový program: pomoc "ani zdaleka nestačí" k uspokojení humanitárních potřeb v Gaze


Světový potravinový program OSN vydal výzvu k naléhavému rozšíření přístupu do Gazy, protože zásoby potravin se "nebezpečně tenčí".

V nedělním prohlášení WFP Cindy McCainová uvedla:

    "Právě teď rodiče v Gaze nevědí, zda mohou dnes nakrmit své děti a zda se vůbec dožijí zítřka. Utrpení, které je vzdálené jen několik metrů, je nepředstavitelné, když stojíme na této straně hranice.

    Dnes se obracím s naléhavou prosbou na miliony lidí, jejichž životy jsou touto krizí rozvráceny."

WFP uvedl, že pomoc, která do Gazy přichází, "ani zdaleka nestačí na pokrytí exponenciálně rostoucích potřeb".

- Evropská komise vydala prohlášení k rostoucímu počtu antisemitských incidentů v Evropě, ve kterém varuje:


    "Nárůst antisemitských incidentů v Evropě dosáhl v posledních dnech mimořádné úrovně, která připomíná nejtemnější období v dějinách. Evropští Židé dnes opět žijí ve strachu."

Dodala:

    "V Evropské unii i ve světě jsme byli svědky obnovení antisemitských incidentů a rétoriky: Na synagogu v Německu byly hozeny zápalné lahve, na obytné budovy ve Francii byly nastříkány Davidovy hvězdy, v Rakousku byl znesvěcen židovský hřbitov, ve Španělsku byly napadeny židovské obchody a synagogy, demonstranti skandovali nenávistná hesla proti Židům.

    V těchto těžkých časech stojí EU při svých židovských komunitách."

V prohlášení byly pouze dvě zmínky o stejně vzrůstající islamofobii a protimuslimských náladách v celé Evropě:

    "Současně posilujeme prosazování příslušných právních předpisů, abychom zajistili, že online platformy budou rychle a účinně reagovat na antisemitský nebo protimuslimský obsah online, ať už se jedná o teroristický obsah, nenávistné projevy nebo dezinformace."

- Davy lidí se v neděli během propalestinského shromáždění pokusily vtrhnout na leteckou základnu, kde jsou umístěny americké jednotky v Turecku.

Policie použila slzný plyn a vodní děla, aby rozehnala davy, které mávaly tureckými a palestinskými vlajkami, uvedla agentura Reuters. Protestující také vyvraceli barikády a střetávali se s policií v zásahové výstroji a házeli na policisty plastové židle a kameny.

Bulent Yildirim

0
Vytisknout
3587

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2023