Biden mluvil s Netanjahuem o pauze v útocích

7. 11. 2023

čas čtení 17 minut
- Úkryty OSN v Gaze jsou tak přeplněné, že podle správců není možné spočítat lidi, kteří potřebují jídlo, vodu, léky a další základní věci, boje a bombardování pokračují

Jeden z úředníků OSN v táboře v jižním městě Chán Júnis řekl v pondělí večer:

"Je to strašná, hrozná situace. Není tu místo ani na spaní na podlaze. Na 700 nebo 800 lidí připadá jeden záchod. Není chleba, nejsou kamna na vaření. Pijeme vodu ze zavlažování."

Úředník, který nebyl oprávněn mluvit s médii, dodal:

"Přesný počet vnitřně vysídlených osob zde nikdo nezjistí. O tom, co se děje venku, nic nevíme. Všichni se soustřeďují jen na přežití.

Núr Hatíb, 33 let, učitelka v mateřské škole, uvedla, že všichni v areálu, který je centrem odborného vzdělávání a kde nyní žije asi 25 000 lidí, jsou vyděšení z pokračujícího bombardování Gazy. Neustálý hluk náletů a zprávy o útocích v blízkosti krytů zasely paniku.

"Samozřejmě, že máme strach. Máme s sebou naše děti a miminka. Každý rodič na světě chce své děti chránit a my nemůžeme," řekla Hatibová.

- Šéf OSN říká, že se Gaza stává "hřbitovem pro děti".

"Šestiletá dcera chce vědět, kdy se vrátí domů, aby se mohla vrátit ke čtení a psaní, které miluje. Snažím se jí dát naději a říkám: ´Samozřejmě, že se vrátíš do školy,´ ale nevím, jak to bude možné."

Sedmatřicetiletá zubařka, která pomáhá provozovat stanici základní zdravotní péče v areálu, uvedla, že se ona i ostatní cítí "úplně ztracená".

Nemáme žádné domovy. Celé město je zničené. Kam půjdeme, i kdyby nastalo příměří? Přišli jsme o všechno a cítíme se tu opuštění.


- V souvislosti s rostoucími obavami z eskalace násilí na Západním břehu Jordánu popsal německý televizní novinář, jak byl se svým týmem zadržen a ohrožován izraelskými vojáky, když z oblasti připravoval reportáž.

Zpravodaj ARD Jan-Christoph Kitzler, jeden Palestinec a  jeden německý kolega se vraceli z rozhovoru, když je jižně od města Hebron na Západním břehu Jordánu zastavili izraelští vojáci, uvedla televize ve své nedělní zprávě.

Vojáci byli "extrémně agresivní" a několikrát na skupinu namířili zbraně, uvedla ARD: "Vojáci opakovaně natáčeli tým ARD zblízka - pro Kitzlera a tým to byl jasný pokus o zastrašování."

Christian Limpert, vedoucí studia ARD v Tel Avivu, uvedl, že se jednalo o pokus zabránit reportážím ze Západního břehu Jordánu a že byly postiženy i další mezinárodní sdělovací prostředky:

 Byl to pro nás druhý incident během jednoho týdne. Náš tým se jasně identifikoval jako akreditovaní zástupci tisku a nacházel se daleko od vojenských zabezpečených zón. S jednáním izraelské armády se nemůžeme smířit.

"Vojáci nám vyhrožovali zbraněmi a ptali se nás, zda jsme Židé. Našeho kolegu označili za zrádce," řekl Kitzler. Na serveru  Twitter, zveřejnil novinář fotografie vojáků, kteří míří zbraněmi dovnitř novinářského vozidla.

Situace byla vyřešena po více než hodině poté, co se do ní zapojili další izraelští vojáci a policisté, uvedla ARD.

Dodala, že vojáci byli zřejmě osadníci z oblasti, kteří byli povoláni jako záložníci, a poznamenala, že používali soukromé vozidlo a měli civilní pokrývky hlavy.

Od 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael, byly při nové vlně násilí ze strany izraelských osadníků zabity desítky Palestinců a stovky jich byly vyhnány ze svých domovů.


- Izrael může mít "bezpečnostní odpovědnost" za Gazu po "neomezenou dobu" po skončení války, říká Netanjahu

Izrael bude zřejmě po skončení války spravovat Gazu po "neomezenou dobu", naznačil premiér Benjamin Netanjahu v rozhovoru pro americkou televizi ABC News.

S poukazem na to, že americký prezident Joe Biden již dříve řekl, že by bylo "chybou", kdyby Izrael Gazu okupoval, se tazatel David Muir Netanjahua zeptal, kdo by měl území spravovat, až boje skončí.

Netanjahu  navrhl, že Izrael bude hrát roli po "neomezenou dobu".

"Myslím, že Izrael bude mít po neurčitou dobu celkovou odpovědnost za bezpečnost, protože jsme viděli, co se stane, když ji nemáme. Když tuto bezpečnostní odpovědnost nemáme, dochází k erupci teroru Hamásu v takovém měřítku, jaké jsme si nedokázali představit."

Minulý měsíc izraelský ministr obrany Yoav Gallant uvedl, že jedním z klíčových cílů izraelské vojenské kampaně je přerušit "odpovědnost Izraele za život v pásmu Gazy" a nastolit "novou bezpečnostní realitu pro občany Izraele".

Spojené státy rovněž navrhly, že by odpovědnost v Gaze mohla převzít Palestinská samospráva, která spravuje Západní břeh Jordánu, zatímco jiné státy navrhly, že by odpovědnost mohlo převzít konsorcium arabských států.

Na otázku ohledně Netanjahuových komentářů odpověděl mluvčí americké Rady národní bezpečnosti John Kirby:

"Podporujeme to, že Hamás už nemůže mít Gazu pod kontrolou.

    Vedeme rozhovory s našimi izraelskými protějšky o tom, jak by měla vypadat správa v Gaze po skončení konfliktu, a nemyslím si, že by se dospělo k nějakému řešení tak či onak."

- Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael může zvážit "malé taktické přestávky" v bojích, které by umožnily přísun pomoci nebo odchod rukojmích z pásma Gazy, ale opět odmítl výzvy k příměří. Na otázku, kdo by měl území spravovat po skončení bojů, odpověděl izraelský premiér v rozhovoru pro televizní stanici ABC News, který byl odvysílán v pondělí večer: "Izrael bude mít po neomezenou dobu ... celkovou odpovědnost za bezpečnost [v Gaze], protože jsme viděli, co se stane, když tuto odpovědnost za bezpečnost nemáme."

- Izraelská armáda tvrdí, že dobyla vojenskou pevnost Hamásu a odpálila sklad zbraní Hamásu "v civilní oblasti" v sousedství nemocnice al-Kuds.
Izrael opakovaně tvrdí, že Hamás využívá nemocniční budovy k provádění vojenských operací. Izraelské síly uvedly, že v pondělí oddělily severní část Gazy od zbytku obléhaného území a zasáhly ji intenzivními nálety.

- V úterý se v Izraeli konala minuta ticha u příležitosti 30 dnů od útoku Hamásu na Izrael, při kterém zahynulo 1 400 lidí. V Jeruzalémě se v pondělí večer konala vigilie, při níž byla za každou oběť zapálena svíčka. Příbuzní mrtvých se shromáždili u jeruzalémské Zdi nářků, aby si připomněli měsíc smutku.

-   Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk zahájil v úterý pětidenní návštěvu Blízkého východu, aby se s vládními představiteli a občanskou společností zabýval porušováním lidských práv, k němuž dochází v souvislosti s izraelskou eskalací v Gaze. "Byl to jeden celý měsíc krveprolití, neustálého utrpení, krveprolití, ničení, rozhořčení a zoufalství," uvedl Türk v prohlášení.

- Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem "musí být ochrana civilistů prvořadá", a varoval, že se pásmo Gazy stává "hřbitovem pro děti". Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen na to reagoval slovy: "Styďte se."

- Podle údajů zveřejněných zdravotnickým úřadem na tomto území bylo při izraelských vojenských akcích v Gaze v reakci na útoky ze 7. října zabito více než 10 000 Palestinců. Celkový počet mrtvých nyní činí 10 022, z toho 4 104 dětí. Počet obětí v Gaze nebyl nezávisle ověřen.

Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že v Gaze "není nikdo v bezpečí", a znovu naléhavě vyzval k humanitárnímu příměří.

Situace v Gaze je "více než humanitární krizí, je to krize lidskosti", řekl Guterres během pondělního brífinku v sídle OSN.

Izraelské pozemní operace a bombardování zasahují civilisty, nemocnice, uprchlické tábory, mešity, kostely a zařízení OSN včetně krytů, uvedl. Ochrana civilistů "musí být prvořadá", řekl.

Jsem hluboce znepokojen jasným porušováním mezinárodního humanitárního práva, jehož jsme svědky. Chtěl bych jasně říci, že žádná strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad mezinárodním humanitárním právem.

Uvedl, že Gaza se "stává hřbitovem dětí", přičemž každý den jsou údajně zabity nebo zraněny stovky chlapců a dívek, řekl.

Během čtyř týdnů bylo zabito více novinářů než v jakémkoli jiném konfliktu za posledních nejméně třicet let. Bylo zabito více humanitárních pracovníků OSN než v jakémkoli srovnatelném období v historii naší organizace.


- Jordánský premiér Bisher al-Khasawneh prohlásil, že "na stole jsou všechny možnosti" reakce jeho země na izraelské akce v Gaze.


Khasawneh v rozhovoru pro státní média obvinil izraelskou armádu, že při zintenzivňujícím se bombardování palestinského území nerozlišuje mezi civilními a vojenskými cíli, uvedla agentura Reuters.

Izraelské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že "vztahy s Jordánskem mají pro obě země strategický význam a litujeme provokativních prohlášení jordánského vedení".

Minulý týden Jordánsko oznámilo, že izraelskému velvyslanci, který opustil Ammán krátce po útoku Hamásu minulý měsíc, nebude umožněn návrat, a fakticky ho prohlásilo za personu non grata.


- Americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil své turné po Blízkém východě přiznáním, že jeho snaha o zajištění trvalé humanitární přestávky a většího omezení izraelského útoku na Gazu je stále "nedokončenou prací".


- Bidenova administrativa informovala americký Kongres, že plánuje transfer přesných bomb pro Izrael ve výši 320 milionů dolarů,
uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroj.


- Zásoby paliva pro generátory napájející nemocnici al-Quds ve městě Gaza jsou na kritické úrovni a dojdou do 48 hodin, uvedla palestinská společnost Červeného půlměsíce na Twitteru.

Organizace apeluje na "mezinárodní zdravotnické a humanitární organizace, aby urychleně poskytly životně důležitou pomoc a základní zásoby" pro Gazu, zejména pro severní oblast území, která je nyní  odříznuta od jihu izraelskými silami.

Společnost rovněž uvádí, že v pondělí večer dopadly v blízkosti brány nemocnice dvě izraelské rakety. Bezprostřední zprávy o obětech nejsou k dispozici.

- Stovky demonstrantů v pondělí uspořádaly u Sochy svobody v USA demonstraci vsedě a požadovaly příměří v Gaze.

Podle mluvčího skupiny Jewish Voice for Peace-New York City (Židovské hlasy pro mír)  asi 500 členů a příznivců mávalo vlajkami a transparenty a zpívalo písně na podporu míru.

Mezi přítomnými byla i fotografka, umělkyně a aktivistka Nan Goldinová, která shromáždění řekla: "Dokud lidé v Gaze křičí, musíme křičet hlasitěji, bez ohledu na to, kdo se nás pokouší umlčet."

Protest se konal ve stejný den, kdy palestinské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet zabitých Palestinců v Gaze překročil 10 000. Zabito bylo také více než 1 400 Izraelců.

Za posledních deset dní se jedná o druhou masovou demonstraci této skupiny v New Yorku. Dne 27. října se na nádraží Grand Central Station sešly stovky protestujících v černých tričkách s nápisy podporujícími příměří.

Mluvčí skupiny Sarah Kosharová uvedla, že symbolickým místem pondělní demonstrace byla Socha svobody:

    Moji předkové se při útěku před pogromy setkávali se Sochou svobody. I když je pro mou rodinu symbolem útočiště, strašidelně si uvědomuji, že USA odmítaly vstup židovským uprchlíkům po celou dobu holocaustu. Od Ellis Islandu až po Gazu, nikdy více znamená nikdy více - pro všechny.


- Biden a Netanjahu jednali o možných "taktických pauzách" pro Gazu

Joe Biden a Benjamin Netanjahu diskutovali o "možnosti taktických přestávek" ve vojenských operacích Izraele v Gaze, které by usnadnily humanitární pomoc, uvádí se v přečteném záznamu z dnešního telefonátu obou představitelů.

Podle Bílého domu prezident izraelskému premiérovi sdělil, že USA "neochvějně" podporují zemi v konfliktu, v němž podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví dosud zahynulo v Gaze více než 10 000 Palestinců.

Dvojice se dohodla, že spolu v příštích dnech znovu promluví. Ze záznamu rozhovoru nevyplynulo, zda je Netanjahu přístupný nějaké tzv. taktické pauze, ale vyloučil možnost příměří a americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes opustil Blízký východ bez jakéhokoli pokroku směrem k humanitární pauze v bojích.

- Podle údajů zveřejněných zdravotnickým úřadem na tomto území bylo od 7. října v důsledku izraelských vojenských akcí v Gaze zabito více než 10 000 Palestinců. Celkový počet mrtvých nyní činí 10 022, z toho 4 104 dětí. Počet obětí v Gaze nebyl nezávisle ověřen.

- V důsledku úmrtí desítek humanitárních pracovníků při leteckých útocích na Gazu v uplynulém měsíci se konflikt stal pro pracovníky OSN nejsmrtelnějším v historii. Od 7. října bylo zabito nejméně 88 lidí, kteří pracovali pro agenturu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, a 47 jejích budov bylo poškozeno. Podle OSN bylo v Gaze zabito nejméně 150 zdravotnických pracovníků - 16 z nich při výkonu služby - a 18 pracovníků pohotovostních služeb civilní obrany v Gaze. Více než 100 zdravotnických zařízení bylo poškozeno.

    Izraelská armáda tvrdí, že po více než týdnu těžkých bojů zcela obklíčila město Gaza, čímž v podstatě rozdělila území na dvě části, neboť se zdálo, že izraelské pozemní jednotky jsou připraveny vstoupit do hustě obydlené městské zástavby z jihu. "Dnes existuje severní Gaza a jižní Gaza," řekl novinářům kontradmirál Daniel Hagari a označil to za "významnou etapu" v izraelské válce proti militantní skupině Hamas, která území ovládá. Obyvatelé Gazy uvedli, že nedělní noc byla jednou z nejtěžších od zahájení izraelské bombardovací kampaně.

- Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že provádějí nálety na objekty patřící Hizballáhu v jižním Libanonu. IDF uvedly, že dříve v pondělí identifikovaly asi 30 odpalů z Libanonu směrem na severní Izrael a že "reagují dělostřeleckou palbou směrem k místu původu odpalů".

    Počet Palestinců zabitých izraelskými silami v pondělí ve městě Tulkarm na Západním břehu Jordánu vzrostl na čtyři, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.
Předchozí zprávy uváděly, že při přestřelce s izraelskými silami na okupovaném území byli tři lidé zabiti a čtvrtý zraněn.

- Podle zpráv byl v noci při leteckém útoku zabit velitel Hamásu, o němž se předpokládá, že patří k těm, kteří nařídili útoky v Izraeli ze 7. října. Zprávy jej jmenovaly jako Waela Asefu, velitele praporu Deir al-Balah ústřední táborové brigády Hamásu.

- Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem "musí být prvořadá ochrana civilistů", a varoval, že se pásmo Gazy stává "hřbitovem pro děti". Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen na to reagoval slovy: "Styďte se."

- Více než půl milionu lidí v severní části Gazy hrozí smrt hladem,  zásoby potravin se "nebezpečně" tenčí, varovala mezinárodní charitativní organizace.

- Do pondělního podvečera odjelo z Gazy do Egypta přes přechod Rafáh asi 80 občanů s dvojím občanstvím a 17 lékařských evakuovaných osob, informovala agentura Reuters s odvoláním na egyptské bezpečnostní zdroje poté, co byla evakuace na dva dny pozastavena poté, co byla v pátek v Gaze zasažena izraelským úderem sanitka.

- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že EU zvyšuje humanitární pomoc Gaze o dalších 25 milionů eur, čímž celková pomoc dosáhne 100 milionů eur.

- Jihoafrická republika odvolává diplomaty z Izraele, aby posoudila své vztahy s touto zemí, uvedl její ministr zahraničí s tím, že Izrael se podílí na "kolektivním trestání" Palestinců.

- Britská Labouristická strana vydala dosud nejostřejší kritiku izraelské vlády od útoků Hamásu 7. října, když kritizovala výroky pravicových izraelských ministrů nad Západním břehem Jordánu a uvedla, že jsou zodpovědní za "nepřijatelnou a urážlivou rétoriku o Palestincích".

-  Organizátoři propalestinských pochodů, které přivedly do ulic Londýna statisíce lidí, vyjádřili nové obavy, že velký protest plánovaný na sobotu by mohl být zakázán.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2280

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2023