Ukrajina kvůli nedostatku granátů omezuje operace na frontě

20. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Ozbrojené síly Ukrajiny se v kontextu nedostatečné pomoci západních spojenců rozhodly omezit vojenské operace kvůli nedostatku dělostřeleckých granátů, řekl agentuře Reuters Oleksandr Tarnavskij, velitel operačně-strategické skupiny vojsk Tavrija.

Problémy s municí, zejména postsovětskými granáty ráže 122 a 152 mm, jsou podle něj cítit podél celé frontové linie. "Objemy, které dnes máme, vzhledem k našim potřebám nestačí. Proto přerozdělujeme granáty a přehodnocujeme úkoly, které jsme si stanovili, a snižujeme je," řekl.

Tarnavskij upřesnil, že na jihovýchodní frontě ozbrojené síly Ukrajiny v některých oblastech přešly do obrany, ale v jiných se snaží postoupit. Kromě toho pokračuje příprava záloh na "další rozsáhlé akce". Dodal, že problémy s municí má i ruská armáda.

Tarnavskij vedl protiofenzívu, která donutila ruské jednotky stáhnout se z Chersonu v listopadu 2022, což byl poslední velký úspěch Ukrajiny na bojišti. Nyní dohlíží na obranu Avdijivky, kterou se Rusko snaží dobýt.

Podle Tarnavského "útoky probíhají neustále", situace ve městě se mění "každým dnem a každou nocí" a nepřítel používá různé taktiky. Navzdory skutečnosti, že ruské armádě se podařilo dosáhnout "úspěchu v některých oblastech v hloubce asi 1,5-2 km" a je "drtivá svým počtem", ozbrojené síly Ukrajiny "pevně drží tyto linie", ujistil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci listopadu uvedl, že ozbrojené síly země pociťují nedostatek dělostřeleckých granátů ráže 155 mm.

EU zase varovala, že do března 2024 nebude schopna předat slíbený milion granátů na Ukrajinu. Blok poskytne pouze 480 000, sdělily zdroje agentuře Reuters na začátku prosince. Podle odhadů NATO používají ozbrojené síly Ukrajiny denně 4-7 000 tisíc granátů - více, než produkují západní země.

CNN již dříve uvedla, že ukrajinská armáda začala kvůli rostoucímu nedostatku munice omezovat její používání. V důsledku toho se palba ruské armády stala pětkrát až sedmkrát intenzivnější, což vedlo k dalším ztrátám na životech ozbrojených sil Ukrajiny.

18. prosince vešlo ve známost, že ukrajinská armáda vybuduje tři linie opevnění, aby přešla do defenzivy tváří v tvář nedostatku munice a pauze v pomoci spojenců. Vojenští lídři Spojených států a Ukrajiny zároveň začali vyvíjet novou strategii vedení války pro rok 2024.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
1739

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023