Putin přiznal masovou bídu v Rusku

20. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruští občané se snaží vyjít s penězi, ale obtíže jsou nevyhnutelné, protože nutí člověka "šplhat" a vážit si toho, co má, řekl v pondělí ruský prezident Vladimir Putin.

"Drtivá většina (ruských) občanů stále žije od výplaty k výplatě," řekl na setkání s vítězi a mentory "profesionálů" všeruského mistrovství.

Putin dodal, že v Rusku je také "hodně bohatých" a velmi bohatých lidí. A mnozí z nich podle prezidenta uměle vytvářejí potíže svým dětem. "Proč? Protože je potřeba, aby člověk alespoň někam vylezl sám. Padá-li k němu všechno jako mana z nebe, ničeho si necení. To je ta potíž," citovala Putina agentura TASS.

Podle Rosstatu se v lednu až září 2023 reálný disponibilní příjem Rusů zvýšil o 4,8 %, což plně kompenzovalo pokles v prvním roce války, který oficiální statistiky odhadovaly na 1 %. Růst reálných mezd dosáhl v lednu až srpnu 7,5 % a v květnu dosáhl rekordní hodnoty od roku 2008 - 13,3 %.

Ve třetím čtvrtletí žili ruští občané podle Rosstatu v průměru za 49 467 rublů měsíčně a příjmy pracujícího obyvatelstva dosáhly 69 439 rublů měsíčně, což je o více než 9 000 rublů neboli 15,1 % více než v loňském roce.

Jedinou kategorií občanů, kteří podle oficiálních statistik nezbohatli, byli důchodci: Přestože se průměrný důchod zvýšil o 6 % na 19 576 rublů, veškerý nárůst "sežrala inflace". V reálných hodnotách se tempo růstu důchodů v září stalo nulovým.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1805

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023