Severní Korea provedla test mezikontinentální balistické rakety schopné zasáhnout USA. Druhý start ve dvou dnech

20. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
Severní Korea v pondělí odpálila další balistickou raketu dlouhého doletu s potenciální schopností zasáhnout Spojené státy, uvedli představitelé Soulu a Tokia, čímž rozšířila rekordní počet letošních zbrojních testů, které Západ odsoudil.

Odpálení následovalo po testu rakety kratšího doletu v neděli večer, přičemž následné odpálení přišlo bezprostředně po dalším za záchvatů hrůzostrašné rétoriky mezi Severní Koreou a americko-jihokorejskými spojenci.

Jihokorejská armáda uvedla, že v pondělí zaznamenala odpálení balistické rakety dlouhého doletu z oblasti Pchjongjangu, která uletěla 1 000 kilometrů, než dopadla do Východního moře, známého také jako Japonské moře.

Jižní Korea oznámila, že raketa letěla spíše nahoru než napříč územím, což je metoda, kterou Pchjongjang již dříve použil při některých zbrojních testech, aby se vyhnul přeletu nad sousedními zeměmi.

Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že se jedná o raketu mezikontinentální třídy s potenciálním doletem pokrývajícím celé Spojené státy.

"Balistická raketa odpálená tentokrát, pokud by bylo počítáno na základě trajektorie v závislosti na hmotnosti bojové hlavice, by mohla mít dolet přes 15 000 kilometrů," řekl Šingo Mijake, parlamentní náměstek ministra obrany.

"V tom případě by bylo celé území USA v dosahu."

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů přijala řadu rezolucí vyzývajících Severní Koreu, aby zastavila svůj jaderný program a program balistických raket od doby, kdy v roce 2006 poprvé provedla jaderný test.

Japonský premiér Fumio Kišida označil pondělní odpálení rakety za "hrozbu pro mír a stabilitu" a řekl, že je v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

Americké ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž test odsoudilo.

Severní Korea letos již dříve otestovala čtyři mezikontinentální balistické rakety. Naposledy to bylo v červenci, kdy vypustila Hwasong-18 na tuhé palivo.

Raketa Hwasong-18, která byla poprvé zkušebně odpálena v dubnu, je první severokorejskou mezikontinentální balistickou raketou, která používá tuhé palivo, což usnadňuje přepravu a rychlejší odpálení než u verze na kapalné palivo.

Mluvčí jihokorejského sboru náčelníků štábů uvedl, že analyzují, zda pondělní odpálení mezikontinentální balistické rakety se týkalo střely na tuhé palivo.

Jaderné hrozby

Spojené státy a Jižní Korea v pátek uspořádaly ve Washingtonu druhé zasedání Jaderné poradní skupiny, kde diskutovaly o jaderném odstrašení v případě konfliktu se Severní Koreou.

V sobotu varovali, že jakýkoli jaderný útok Pchjongjangu na Spojené státy a Jižní Koreu by měl za následek konec severokorejského režimu.

Mluvčí severokorejského ministerstva obrany v neděli odsoudil plány spojenců na rozšíření každoročního společného vojenského cvičení v příštím roce tak, aby zahrnovalo i cvičení jaderných operací.

"Toto je otevřená deklarace o jaderné konfrontaci, aby se použití jaderných zbraní proti KLDR stalo hotovou věcí," uvádí se v prohlášení, které přinesla tisková agentura KCNA, přičemž použila oficiální zkratku pro Severní Koreu.

"Jakýkoli pokus o použití ozbrojených sil proti KLDR bude čelit preventivní a smrtící protiakci," dodal.

Vypuštění vojenského špionážního satelitu KLDR minulý měsíc vztahy ještě více poškodilo. Deník to vylíčil jako velký průlom a tvrdil, že poskytuje snímky amerických a jihokorejských vojenských základen.

Toto odpálení rakety narušilo vojenskou dohodu mezi oběma Korejemi, která byla uzavřena za účelem deeskalace napětí na poloostrově.

Po vypuštění špionážního satelitu obě strany posílily ostrahu podél demilitarizované zóny (DMZ), která je odděluje.

"Pokud Severní Korea udělá něco bezohledného, co zničí mír, čeká ji jen peklo destrukce," varoval minulý týden na setkání s nejvyššími vojenskými veliteli jihokorejský ministr obrany Šin Won-sik.

Šin v poslední době pronesl neobvykle zapálené poznámky a pohrozil smrtícími raketovými útoky na "srdce a hlavu" Pchjongjangu v případě války.

Severní Korea se loni prohlásila za "nezvratnou" jadernou mocnost a opakovaně prohlásila, že se nikdy nevzdá svého jaderného programu, který režim považuje za nezbytný pro své přežití.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1611

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023