Nad tím Fialou se mi opravdu otevírá kudla v kapse

16. 4. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Možná odmítnete to, co sem ten napíšu jako "prkotinu", ale ne. Je to docela zásadní věc.

Češi žijící v zahraničí nejsou žádní "krajani". Slovo "krajan" je xenofobní, komunistický výraz, jímž komunistický režim odlišoval Čechy žijící v zahraničí od domácích Čechů, které měl pod kontrolou, zatímco "krajany" bohužel pod kontrolou neměl, ti byli podezřelí.

(Samozřejmě, že se toto slovo používalo v 19. století s úplně jiným, dnes zcela zastaralým významem. Komunisté ho ukradli a využívali ho pro svou xenofobii.)

Ano, vím, že kulturní zvyklosti vzniklé za minulých režimů ve společnosti přežívají desítky let. Je pozoruhodné, že Češi  dosud vstávají do práce asi o dvě hodiny dříve než ostatní svět, podívejte se na nacpanouy MHD v sedm  hodin ráno - v jiných zemích se jezdí do práce tak kolem půl deváté. Je to proto, že mocnář Franz Josef trpěl nespavostí a nutí rakouskou státní službu, aby pracovala od šesti. Mocnář je skoro sto padesát  let mrtvý, Češi pořád podle něho vstávají dodnes brzo. 

Podobné je to, když nacházím v seminárních pracích dnešních českých univerzitních studentů, kteří se narodili po roce 2000 ! komunistické formulace, hromadění genitivů,a td. způsob vyjadřování, který vůbec nemají znát. No a teď Fiala s xenofobním výrazem "krajani". Ten člověk má být poitolog - on tohle netuší? 

Znám v Glasgow pracující české počítačové odborníky, kteří jednou měsíčně létají do ČR za rodinou. To jsou v dnešním globalizovaném světě taky "krajani"? 


PS. Toto nekriticky cituje Český rozhlas:


Petr Fiala se narodil 1. září 1964. V době sovětské okupace 21. srpna 1968 mu ještě nebyly ani čtyři roky. Nemůže si z toho pamatovat nic.



0
Vytisknout
5271

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024