Německo opět na špatné straně dějin

16. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
Demonstrace je přesunuta na čtvrtek 18.4, ve stejný čas (17:30) na stejné místo (Malostranské náměstí v Praze)!!!

Německo opět na špatné straně dějin

TZ Ne naším jménem k demonstraci proti rozehnání Palestinské konference v Berlíně, proti německé spoluvině a umlčování

Iniciativa Ne naším jménem! a další propalestinská sdružení svolávají na čtvrtek 18. 4. od 17:30 na Malostranské náměstí v Praze demonstraci proti rozehnání Palestinské konference v Berlíně, proti německé spoluvině na izraelských válečných zločinech v Gaze a proti umlčování (pro)palestinských hlasů v Německu. Demonstrující se odtud odeberou k budově velvyslanectví SRN ve Vlašské ulici.


Německá policie rozehnala v pátek 12. 4. pod účelově smyšlenými důvody dlouho organizovanou Palestinskou konferenci v Berlíně. V konferenční místnosti vypnula proud v momentě, kdy promlouval přeživší etnického čištění Palestiny - Nakby a zatkla a odvlekla židovského aktivistu z pořadatelské iniciativy Židovský hlas za mír. Dalším řečníkům včetně bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise bylo znemožněno vystoupit, zahraniční řečníci byli perlustrováni či vyhoštěni a účastníci konference vytlačeni z místa konání.

Německé úřady tak zakázaly konferenci o lidských právech, zakázaly kritiku izraelské okupace, apartheidu a válečných zločinů, kterých se Izrael dopouští na palestinských okupovaných územích a genocidy, kterou už půl roku provádí v Gaze. Německá policie zamezila židům, Palestincům, Němcům i zahraničním účastníkům diskutovat o možných východiscích k překonání násilí a k dosažení spravedlnosti a míru.  

Tato událost však není v současné německé politice ojedinělá.

Na posledním Berlinále tleskala německá ministryně kultury podle svých vlastních slov „pouze izraelskému tvůrci“, ačkoliv ten vystoupil společně a nedílně i s umělcem palestinským. Umělci, kteří projevili solidaritu s Palestinci, vystoupili kriticky vůči válce proti Gaze a žádali příměří, byli nařčeni z antisemitismu, což rozpoutalo vlnu nenávisti a výhružek násilí vůči nim.

Německo se u Mezinárodního soudního dvora (ICJ), kde je Izrael vyšetřován z možného páchání genocidy, přihlásilo jako jeho obhájce, tedy obhájce někoho, kdo se dopouští masového vraždění civilního obyvatelstva a masové destrukce.

To je jen několik z mnoha případů německé spoluviny na izraelské genocidě v Gaze, německého umlčování kritických hlasů a německé kriminalizace hnutí solidarity s Gazou a s Palestinci. Svědomí Německa a svědomí prvního světa tak dnes zachraňují rozvojové země se svou zkušeností německé genocidy (Namibie), či koloniálního útlaku (Nikaragua), které Německo za podporu izraelské genocidy v Gaze žalují u ICJ.

Pojďme Německu ukázat, že opět stojí na špatné straně dějin.

Pojďme Německu připomenout, že poučení z páchání vlastní genocidy není v tom, že bude podporovat genocidu u druhých.

Pojďme Německu říct, že nikdy více znamená nikdy více pro nikoho! 

V Praze 16. dubna 2024


Šokující: Německo zakázalo vstup do země rektoru Glasgow University

https://a2larm.cz/2024/04/v-berline-policie-vtrhla-na-propalestinskou-konferenci-a-ukoncila-jeji-prubeh/

https://a2larm.cz/2024/02/nemecka-ministryne-kultury-pry-tleskala-na-berlinale-pouze-izraelskemu-tvurci-palestinskemu-nikoliv/

fcb události: https://www.facebook.com/events/1633147370847634?ref=newsfeed

 --

Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

http://ism-czech.org/iniciativa/
http://eccpalestine.org/




-1
Vytisknout
1219

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024