Spojené státy ve věci Izraele dále diskreditují Západ

20. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Biden označil žádost prokurátora Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na Netanjahua za „nehoráznou“

- Organizace Human Rights Watch (HRW) uvítala žádost Karima Khana, aby mezinárodní trestní soud vydal zatykač na vůdce Izraele a Hamásu, a označila toto rozhodnutí za dlouho očekávaný krok k vyvození odpovědnosti za kriminalitu ze strany obou válčících stran.

Balkees Jarrah, zástupce ředitele HRW pro mezinárodní spravedlnost, ve svém prohlášení rovněž vyzval země, aby odolaly tlaku na ignorování vyšetřování ICC:

    Rozhodnutí Karima Khana požádat o vydání zatykače na pět osob za závažné mezinárodní zločiny spáchané v Izraeli a Palestině od 7. října navzdory tlaku amerických zákonodárců a dalších osob potvrzuje klíčovou roli mezinárodního trestního soudu. Oběti závažné kriminality v Izraeli a Palestině se po desetiletí potýkaly se zdí beztrestnosti. Tento zásadní první krok prokurátora otevírá dveře těm, kteří jsou zodpovědní za zvěrstva spáchaná v posledních měsících, aby se ze svých činů zodpovídali ve spravedlivém procesu. Členské země Mezinárodního trestního soudu by měly být připraveny rozhodně chránit nezávislost Mezinárodního trestního soudu, protože nepřátelský tlak bude pravděpodobně sílit, zatímco soudci ICC budou posuzovat Khanovu žádost.

- Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim Khan způsobil politické zemětřesení, když požádal o vydání zatykačů na nejvyšší představitele Izraele a Hamásu, včetně premiéra Benjamina Netanjahua a vůdce skupiny Hamás Jahjá Sinvara. Izraelská vláda tuto žádost odsoudila a označila ji za „skandální“, stejně jako americký prezident Joe Biden, který Khanovo rozhodnutí označil za „pobuřující“ a uvedl, že vytváří falešnou ekvivalenci mezi oběma válčícími stranami. O vydání zatykače nyní rozhodnou soudci Mezinárodního trestního soudu.

Nedlouho po Joe Bidenovi vydal prohlášení i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který označil žádost hlavního žalobce ICC o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za „ostudnou“.

- Tři bývalí američtí zahraničněpolitičtí činitelé z administrativy Donalda Trumpa se v pondělí v Izraeli setkali s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími veřejně činnými osobami,
uvedla osoba přímo obeznámená s touto záležitostí, píše agentura Reuters s odvoláním na svou práci jako exkluzivní zprávu.

- Prezidentský úřad v Jihoafrické republice uvedl, že uvítal oznámení prokurátora Mezinárodního trestního soudu, že požádal o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, šéfa jeho obrany a tři vůdce Hamásu kvůli údajným válečným zločinům, napsala agentura Reuters.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reagoval rozzlobeně na zprávu, že hlavní žalobce mezinárodního trestního soudu Karim Khan požaduje vydání zatykače na něj a jeho ministra obrany Yoava Gallanta.

Netanjahu prohlásil, že toto odhalení „je přesně to, jak vypadá ‚nový antisemitismus‘“.

Vyhrožoval, že Izrael trvá na svém stanoveném cíli izraelské vojenské protiofenzívy zahájené po útoku Hamásu na jižní Izrael 7. října loňského roku, a zopakoval, že Izrael „svrhne Hamás a dosáhne úplného vítězství“ nad skupinou, která ovládá palestinské území Gazy.

Netanjahu loni v prosinci prohlásil, že i podrobení Izraele jakémukoli vyšetřování válečných zločinů se rovná „čistému antisemitismu“.

 
Podrobnosti v angličtině ZDE

 .

2
Vytisknout
1165

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024