Německo: Vyšetřovatelé našli důkazy na zlatých cihlách v Bystroňově domě

22. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
Státní zastupitelství vyšetřuje Petra Bystroně kvůli podezření z podplácení volených činitelů a praní špinavých peněz. V jeho domě policisté zabavili sériová čísla zlatých cihel a bankovní výpisy ze zahraničních účtů. Politik AfD říká, že vše dokáže vysvětlit, píší Alexander Dinger a Frederik Schindler.

Při domovní prohlídce v obytném domě poslance AfD Petra Bystroně v Berlíně-Wannsee našli vyšetřovatelé sériová čísla několika zlatých cihel, včetně o hmotnosti 500 gramů a jednoho kilogramu, a také bankovní výpisy z lichtenštejnských a českých účtů.

Bystroň však popírá, že by nálezy souvisely s obviněními, která proti němu byla vznesena. Uvádí, že většina nálezů patřila jeho matce. "Uchovávám dokumenty na fyzickém zlatě, stejně jako účty mé matky, protože jsem byl soudem jmenován jejím opatrovníkem," řekl v rozhovoru pro WELT. A dále: "Moje matka byla mnoho let majitelkou zubní kliniky ve Švýcarsku, vše získala legálně a já si schovávám důkazy. Patří sem i staré výpisy z lichtenštejnského účtu, i když je již nějakou dobu uzavřen."

Český účet byl od něj, řekl Bystroň. "Pohyby na mém českém účtu jsou také zcela transparentní, protože se týkají příjmů z pronájmu a výdajů nemovitostí v České republice, které patří mně a mé manželce již více než 20 let. Všechny příjmy jsou každoročně zdaňovány," dokumenty má k dispozici český i německý finanční úřad.

Mnichovské státní zastupitelství vyšetřuje Bystroň kvůli podezření z podplácení volených úředníků a praní špinavých peněz. Spolkový sněm minulý týden zbavil poslance imunity. Minulý čtvrtek policisté z bavorského státního kriminálního úřadu prohledali nemovitosti v Berlíně a Bavorsku a také na Mallorce a zajistili důkazy.

Bystroň také poskytl WELT dva výňatky z dokumentu, který je údajně součástí příkazu k domovní prohlídce. Existuje podezření, že Bystroň "od blíže neurčeného okamžiku, počínaje rokem 2020, dosud neznámým způsobem, případně i při předání v Praze, přijímal peněžní částky nebo převáděl kryptoměny, které pocházely od provozovatele proruského webu Hlas Evropy a byly obviněnému vyplaceny (v každém případě) výměnou za jeho ochotu hájit zájmy ruské vlády ve svých projevech a hlasováních v rámci své parlamentní práce jako poslanec německého Spolkového sněmu," píše se v něm.

V dokumentu se dále uvádí, že Bystroň je podezřelý z toho, že v březnu 2023 nebo krátce předtím obdržel "částku nejméně 34 850 eur v hotovosti". Bystroň je také obviněn z toho, že se krátce před "hotovostní transakcí v Targobank v souladu s její nespravedlivou dohodou" postavil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a že "kritizoval Spojené státy americké a NATO".

Podezření se zakládá na dosavadních vyšetřováních, zejména na "vyhodnocení zpravodajství v tisku", "zjištěních o prověrkách" "Společné finanční vyšetřovací skupiny při Bavorském státním kriminálním úřadu" a "analýze výsledků hlasování v německém Spolkovém sněmu od začátku roku 2022". Až do případného odsouzení platí presumpce neviny.

Bystroň řekl WELT: "Skutečnost, že mi má být předáno 34 850 eur, abych mohl hájit zájmy ruské vlády v Bundestagu, je naprostý nesmysl a je založena na falešných zprávách médií, které jsou součástí pomlouvačné kampaně před volbami do Evropského parlamentu, v níž mají být poškozeny všechny síly, které se staví proti pokračování války na Ukrajině a dalším dodávkám zbraní."

A na blogu "Alexander Wallasch" uvedl: "Toto obvinění je naprosté šílenství. Teď byste museli zahrnout téměř polovinu Spolkového sněmu."

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
1142

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024