Poučení pro Petra Fialu: Nezávislé soudy je nutno respektovat!

22. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Mike Galsworthy: Naprosto sžíravý, důležitý projev stínového labouristického ministra zahraničí Davida Lammyho
o mezinárodní zákonnosti. VELMI rád vidím, že britští labouristé,  stejně jako Francie a Belgie (a Austrálie. pozn. red.)  plně podporuje Mezinárodní trestní soud - stejně jako každá vláda, která dodržuje zákony.
David Lammy: V listopadu loňského roku se zdálo, že v této sněmovně náměstek ministra zahraničí opustil hanebný postoj Borise Johnsona, když prohlásil, že ministrům nepřísluší rozhodovat o tom, kde má Mezinárodní trestní soud jurisdikci. Premiér na to v prosinci navázal, když řekl, že jsme silným a dlouhodobým zastáncem Mezinárodního trestního soudu. Ve svém dnešním prohlášení však vláda couvla. 

Otočila se o 180 stupňů ve věci jednoho z nejzákladnějších britských principů, respektování právního státu. 

Labouristé se během celého konfliktu jasně vyjadřují, že mezinárodní právo musí být dodržováno. Že musí být respektována nezávislost mezinárodních soudů a že všechny strany musí nést odpovědnost za své činy.

Ptám se pana ministra velmi jednoduše: Souhlasí s tím?

 

Zatykač není odsouzení. Nebo určení viny. Odráží však důkazy a úsudek státního zástupce o důvodech individuální trestní odpovědnosti. Stanovisko labouristů je takové, že rozhodnutí hlavního žalobce Mezinárodního trestního soudu o žádosti o vydání zatykače je nezávislou záležitostí soudu a žalobce.

Souhlasí s tím pan ministr? 

Labouristé se domnívají, že nezávislost Mezinárodního trestního soudu musí být zachována a respektována a že je správné, aby se soud zabýval jednáním všech stran. 

Souhlasí s tím pan ministr? 

Labouristé se domnívají, že by se politici měli soustředit na dosažení okamžitého příměří, které by ukončilo válku v Gaze, osvobodilo rukojmí, zmírnilo humanitární krizi a vytvořilo cestu k trvalému politickému řešení. 

Souhlasí s tím pan ministr? 

A labouristé jsou přesvědčeni, že Spojené království a všechny strany Římského statutu mají právní povinnost plnit příkazy a zatykače vydané soudem. 

Demokracie, které věří v právní stát, se mu musí podřídit. 

Souhlasí s tím pan ministr? 

Labouristé tedy podporují Mezinárodní trestní soud jako základní kámen mezinárodního právního řádu,  bez ohledu na zaměření soudu, ať už se jedná o Ukrajinu, Súdán, Sýrii nebo Gazu.

Souhlasí pan ministr?

Tyto věci se dostávají k jádru jednoduché otázky. Zda Konzervativní strana, Churchillova strana, která byla jedním ze zakladatelů našeho mezinárodního právního rámce,  Konzervativní strana podporuje mezinárodní právní stát, nebo ne?

1
Vytisknout
1332

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024