Státní duma ratifikovala dohodu o vojenské spolupráci mezi Ruskem a Severní Koreou

25. 10. 2024

čas čtení 1 minuta
Státní duma jednomyslně ratifikovala Smlouvu o komplexním strategickém partnerství mezi Ruskem a Severní Koreou, kterou podepsali Vladimir Putin a Kim Čong-un během návštěvy prezidenta Ruské federace v Pchjongjangu v červnu tohoto roku.

Tento dokument de facto implikuje vojenskou alianci. Konkrétně článek 4 této dohody stanoví, že "pokud se jedna ze stran ocitne ve válečném stavu kvůli ozbrojenému útoku jednoho nebo více států, druhá strana jí okamžitě poskytne vojenskou pomoc všemi prostředky, které má k dispozici".

Kim Čong-un uvedl, že dohoda je "výhradně mírové a obranné povahy", a zároveň vyjádřil "plnou podporu" válce, kterou Rusko vede proti Ukrajině. Putin mu poděkoval za jeho důslednost v této otázce a poukázal na jeho odhodlání bojovat proti "imperialistické politice Spojených států a jejich satelitů".

Plenárního zasedání se zúčastnil náměstek ministra zahraničních věcí Andrej Ruděnko. Předložil smlouvu poslancům a zaměřil se na navázání vojenské spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou. Dohoda přivádí vztahy mezi oběma zeměmi "na úroveň aliance", "je obranné povahy" a je navržena tak, aby "zastavila rostoucí regionální a globální hrozby ze strany kolektivního Západu vedeného Spojenými státy," řekl Ruděnko.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
536

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2024