Stovky profesorů z Oxfordu a z Cambridge požadují vyšetřování rozhodnutí zavést univerzitní školné

3. 3. 2011

Více než 600 profesorů z Oxfordu a z Cambridge požaduje, aby bylo pozastaveno rozhodnutí britské vlády zvýšit univerzitní školné v Anglii až na 9000 liber ročně. Stěžují si, že univerzity musejí jednat slepě, protože zákon, který má vysvětlit, jak bude nový systém fungovat, dosud nebyl publikován.

V ostře formulovaném dopise adresovaném britskému ministru obchodu Vincovi Cablovi a ministru pro univerzity Davidu Willetsovi požadují profesoři zahájení veřejného vyšetřování rozhodnutí zavést zvýšené školné. V dopise se píše: "Jsme šokováni a znepokojeni, že jsou univerzity nuceny činit zásadní rozhodnutí, která budou mít neznámé důsledky, a to neuvěřitelnou rychlostí."

Univerzitní profesoři varují, že plány současné britské vlády zrušit 80 procent státního financování anglických univerzit a nahradit ho soukromým školným od studentů povede k vzniku modelu, kdy "peníze půjdou za studentem".

"Požadujeme, abyste zastavili současné plány na realizaci takto nesmírně rizikového zákona v takovém nevhodném spěchu až do té doby, kdy bude možné systematicky a podrobně prozkoumat možné důsledky navrhovaných změn."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.3. 2011