Saakašvili přiznal porážku

3. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Gruzínský prezident Michail Saakašvili přiznal porážku v parlamentních volbách. Řekl, že novou vládu utvoří opoziční miliardář Bidzina Ivanišvili. V televizním projevu k národu v úterý Saakašvili uvedl, že jeho vládnoucí Sjednocené národní hnutí prohrálo volby a volby vyhrála Ivanišviliho koalice "Gruzínský sen". Požadoval, aby Gruzínci volební výsledky respektovali. "Jsme přesvědčeni, že jejich názory jsou extremně nesprávné. Ale demokracie funguje takovým způsobem, že gruzínský lid rozhoduje většinou," řekl.

Jde o historický okamžik v postsovětských dějinách Gruzie, kdy přejde moc demokraticky a zřejmě i pokojným způsobem mezi dvěma ostře soupeřícími politickými seskupeními. Je to také rána Saakašvilimu, který stál v čele gruzínské prozápadní "růžové" revoluce od roku 2003. Je nadrozměrnou, polarizující osobností, doma i v zahraničí.

Muž, který ho porazil, je šestapadesátiletý miliardář s obrovským soukromým bohatství, velkou sbírkou moderního umění a zoologickou zahradou s tučňáky a zebrou. Ivanišvili vstoupil do politiky teprve před rokem a proměnil rozhádanou opozici v silnou politickou sílu. Není známo, zda se bude chovat demokraticky.

Na tiskové konferenci v úterý uvedl Ivanišvili, že by měl Saakašvili nyní odstoupit. To je nepravděpodobné. Gruzie nyní zřejmě vstoupí do nestabilního politického období.

Velkou otázkou je, zda dokáží Saakašvili a Ivanišvili spolupracovat, po volební kampani charakterizované vzájemnou nenávistí. Ivanišvili charakterizoval Saakašviliho reformy jako vtip a řekl, že jeho vláda je "založena na lžích". Vládní zdroje charakterizovali Ivanišviliho jako "loutku Ruska".

Podle gruzínské ústavy zůstane prezident ve funkci až do konce října 2013. Pak se Gruzie přemění z prezidentského systému v parlamentní systém. Během nadcházejícího roku spolu budou muset Saakašvili a Ivanišvili těsně spolupracovat, zejména v otázkách rozpočtu a zahraniční politiky.

Ghia Nodia, bývalý ministr školství, který nyní pracuje jako analytik, uvedl. "Máte Saakašviliho emocionalitu a Ivanišviliho bizarní charakter. Ale je v zájmu obou, aby spolupracovali." Nodia poukázal na to, že se do určité míry Saakašvili ospravedlnil jako demokrat. "Není dokonalý demokrat. Ale je víc demokrat než autokrat. V autokraciích nevítězí ve volbách opozice." Někteří lidé se obávají, že se Ivanišvili pokusí pomstít se svému odpůrci a dostat ho do vězení. Ivanišvili ale uvedl, že státní představitelé nebudou stíháni, pokud neporušili zákon.

Nejasné je, jaké jsou Ivanišviliho vztahy vůči Rusku. Ivanišvili chce, podobně jako Saakašvili, prosazovat evropskou integraci a NATO. Také ale přislíbil, že zlepší styky s Putinovým Ruskem, že ho přesvědčí, že strategické aspirace Ruska nejsou hrozbou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8075

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2012